Järjestöt: Reilummat pelisäännöt kansainväliseen kauppaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Reilummat pelisäännöt kansainväliseen kauppaan

Suomalaisjärjestöt haluavat, että EU:n ja Suomen kauppapolitiikka käännetään oikeudenmukaisempaan suuntaan. Tällä hetkellä kansainvälinen kauppa ja ihmisoikeus- sekä ympäristösopimukset törmäävät toisiinsa, ne sanovat.

Maapalloveistos Chicagossa

Järjestöt haluavat, että kauppa on linjassa kestävän kehityksen kanssa. Kuva: John LeGear / CC BY-SA 2.0.

Suomen ja EU:n kauppapolitiikka pitää kääntää uuteen, kestävään suuntaan, vaativat suomalaiset järjestöt. Ne ovat julkaisseet uuden vision, jossa esitellään, miten reilumpaan kauppaan päästään.

Järjestöjen mielestä YK:n vuonna 2015 hyväksytyt kestävän kehityksen tavoitteet pitäisi ottaa selkeämmin kauppapolitiikan lähtökohdaksi.

”Kaupan pelisäännöt ovat tällä hetkellä ristiriidassa kestävän kehityksen periaatteiden ja kansainvälisten ihmisoikeussitoumusten kanssa”, toteaa Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehyksen vaikuttamistyön koordinaattori Elina Mikola järjestön tiedotteessa.

Järjestöjen mukaan tällä hetkellä kansainvälistä kauppaa ohjaavat säännöt ja sopimukset ovat esimerkiksi sanktioituja, toisin kuin ihmisoikeus- ja ympäristösopimukset. Näin ihmisoikeus- ja ympäristönäkökohdat voivat jäädä yritysten ja investoijien intressien varjoon, ne toteavat.

Visiossa esitetään muun muassa ilmastonmuutoksen vastaisten toimien ja yritysvastuun edistämistä osana kauppapolitiikkaa sekä kauppasopimuksia koskevien neuvotteluprosessien avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämistä. Lisäksi niiden mielestä on varmistettava, että kauppasopimukset eivät kavenna poliittista liikkumavaraa kestävän kehityksen edistämiseksi.

Kauppapolitiikan säännöistä keskustellaan muun muassa joulukussa, kun Maailman kauppajärjestön 11. ministerikokous järjestetään Buenos Airesissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia