Uutiset

Järjestöt pelkäävät LRA:n vastaisten toimien vaikutuksia

Keski-Afrikassa toimiva sissiliike LRA saattaa kostaa mahdolliset sotilastoimet siviileille, varoittavat järjestöt.
Järjestöt arvioivat kodeistaan paenneiden ihmisten määrän konfliktialueella kasvavan yli nykyisen 440 000:n. (Kuva: BBC World Service / cc 2.0)

Sotilastoimet Keski-Afrikassa toimivaa Lord's Resistance Army -kapinallisryhmää (LRA) vastaan voivat pahentaa siviilien tilannetta, varoittavat avustusjärjestöt.

Afrikan unioni  ja YK:n tukemat joukot valmistautuvat operaatioihin Kongossa, Sudanissa ja Keski-Afrikan tasavallassa, mutta järjestöt pelkäävät sotilaallisen intervention vain kostautuvan viattomille kansalaisille heikentyneenä turvallisuustilanteena.

Lausunnossaan kymmenen paikallista ja kansainvälistä organisaatiota tuomitsee tähän asti hallinneen sotilaallisen lähestymistavan tehottomaksi  ja tuhoisaksi paikallisille. LRA on kostanut siviileille, ja kapinalliset ovat hajaantuneet laajemmalle alueelle, minkä seurauksena yhä useampi eristyksissä oleva kylä on tempaistu mukaan konfliktiin.

Pelkästään vuoden 2012 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana YK on raportoinut 33 iskusta Kongon demokraattisessa tasavallassa, jossa useita ihmisiä on kuollut tai siepattu. Järjestöjen mielestä luku todennäköisesti kasvaa, kun yhteinen sotilastoiminta on käynnistetty.

Järjestöt kehottavat YK:n rauhanturvaajia sen sijaan vahvistamaan siviilien suojelua ja pureutumaan samalla konfliktin perimmäisiin syihin, mikäli kestävä rauha halutaan taata nykyisen konfliktin piinaamilla alueilla. Myös entiset LRA-taistelijat pitää sopeuttaa takaisin yhteisöihin.

väestösota ja rauhaaseet & armeijaYK Keski-Afrikan tasavaltaKongon demokraattinen tasavaltaEtelä-Sudan

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.