Uutiset

Järjestöt pelkäävät LRA:n vastaisten toimien vaikutuksia

Keski-Afrikassa toimiva sissiliike LRA saattaa kostaa mahdolliset sotilastoimet siviileille, varoittavat järjestöt.
Järjestöt arvioivat kodeistaan paenneiden ihmisten määrän konfliktialueella kasvavan yli nykyisen 440 000:n. (Kuva: BBC World Service / cc 2.0)

Sotilastoimet Keski-Afrikassa toimivaa Lord's Resistance Army -kapinallisryhmää (LRA) vastaan voivat pahentaa siviilien tilannetta, varoittavat avustusjärjestöt.

Afrikan unioni  ja YK:n tukemat joukot valmistautuvat operaatioihin Kongossa, Sudanissa ja Keski-Afrikan tasavallassa, mutta järjestöt pelkäävät sotilaallisen intervention vain kostautuvan viattomille kansalaisille heikentyneenä turvallisuustilanteena.

Lausunnossaan kymmenen paikallista ja kansainvälistä organisaatiota tuomitsee tähän asti hallinneen sotilaallisen lähestymistavan tehottomaksi  ja tuhoisaksi paikallisille. LRA on kostanut siviileille, ja kapinalliset ovat hajaantuneet laajemmalle alueelle, minkä seurauksena yhä useampi eristyksissä oleva kylä on tempaistu mukaan konfliktiin.

Pelkästään vuoden 2012 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana YK on raportoinut 33 iskusta Kongon demokraattisessa tasavallassa, jossa useita ihmisiä on kuollut tai siepattu. Järjestöjen mielestä luku todennäköisesti kasvaa, kun yhteinen sotilastoiminta on käynnistetty.

Järjestöt kehottavat YK:n rauhanturvaajia sen sijaan vahvistamaan siviilien suojelua ja pureutumaan samalla konfliktin perimmäisiin syihin, mikäli kestävä rauha halutaan taata nykyisen konfliktin piinaamilla alueilla. Myös entiset LRA-taistelijat pitää sopeuttaa takaisin yhteisöihin.

väestösota ja rauhaaseet & armeijaYK Keski-Afrikan tasavaltaKongon demokraattinen tasavaltaEtelä-Sudan

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.