Uutiset

Järjestöt Mekongin patohankkeesta: "Pöyry kuin asekauppias"

Ympäristöjärjestöt haluavat suomalaisen konsulttiyhtiön vastuuseen sen suositteleman patohankkeen ympäristövaikutuksista.
Rakennettavaksi kaavailtu alue vuonna 2011. (Kuva: International Rivers / cc 2.0)

International Rivers -järjestö syyttää suomalaista Pöyry-konsulttiyhtiötä megaluokan ympäristökatastrofin mahdollistamisesta, verraten yhtiötä asekauppiaaseen, joka ei halua kantaa vastuuta liiketoiminnastaan, kertoo Kepa.fi.

Syytösten takana on 3,5 miljardin dollarin Xayaburin suurpadon suunnitelmat, jotka ovat saanet vihreän valon konsulttiyhtiöltä.

Patohankkeet Mekong-joen pääuomassa ovat suuri konfliktin aihe paikallisyhteisöjen välillä, koska toteutuessaan niillä on vaikutuksia yli valtioiden rajojen. Xayaburin patohanke joutui pysähdyksiin viime vuoden puolella Laosin naapurimaiden ja kansalaisjärjestöjen vastustuksen myötä, koska tahot ovat huolissaan jokivirtausten muutosten vaikutuksesta kalastoon, maanviljelyyn, ja ihmisten elinkeinojen kestävyyteen ja vaativat lisäselvityksiä ympäristökatastrofin välttämiseksi.

Toukokuussa 2011 Laosin hallitus palkkasi Pöyry-yhtiöt arvioimaan, ovatko suunnitelmat Mekongin jokikomission suositusten mukaiset. Pöyry kritisoi hankkeen ympäristövaikutuksia, mutta sanoi, että hanketta voi jatkaa.

Siemenpuun, Maan ystävien ja International Rivers -järjestön edustajien mukaan yhtiön suositukset raportissaan saattavat Pöyryn osavastuuseen patohankkeen etenemisessä, ja yhtiön pitäisi käyttää vaikutusvaltaansa hyväkseen rakennusprojektin pysäyttämiseksi.

Pöyryn edustaja Mika Pohjonen on kiistänyt syytökset yhtiötä vastaan, ja torjuu ympäristöjärjestöjen vaatimukset hankeen puutteiden julkistamiseksi jokikomissiolle.

Pohjonen painottaa, että vaikka yhtiö ei sen koommin kannata eikä vastusta hanketta, Pöyryllä ei ole päätösvaltaa patohankkeen suhteen. Hänen mukaan Pöyryn vastuu asiassa päättyi raportin kirjoittamiseen, jonka pohjalta Laoksen hallitus ja thaimaalaiset sähköyhtiöt ovat tehneet omat tulkintansa etenemistahdin suhteen.

energiakonfliktiyhtiötympäristö Kaakkois-AasiaLaosSuomi

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.