Uutiset

Järjestöt Mekongin patohankkeesta: "Pöyry kuin asekauppias"

Ympäristöjärjestöt haluavat suomalaisen konsulttiyhtiön vastuuseen sen suositteleman patohankkeen ympäristövaikutuksista.
Rakennettavaksi kaavailtu alue vuonna 2011. (Kuva: International Rivers / cc 2.0)

International Rivers -järjestö syyttää suomalaista Pöyry-konsulttiyhtiötä megaluokan ympäristökatastrofin mahdollistamisesta, verraten yhtiötä asekauppiaaseen, joka ei halua kantaa vastuuta liiketoiminnastaan, kertoo Kepa.fi.

Syytösten takana on 3,5 miljardin dollarin Xayaburin suurpadon suunnitelmat, jotka ovat saanet vihreän valon konsulttiyhtiöltä.

Patohankkeet Mekong-joen pääuomassa ovat suuri konfliktin aihe paikallisyhteisöjen välillä, koska toteutuessaan niillä on vaikutuksia yli valtioiden rajojen. Xayaburin patohanke joutui pysähdyksiin viime vuoden puolella Laosin naapurimaiden ja kansalaisjärjestöjen vastustuksen myötä, koska tahot ovat huolissaan jokivirtausten muutosten vaikutuksesta kalastoon, maanviljelyyn, ja ihmisten elinkeinojen kestävyyteen ja vaativat lisäselvityksiä ympäristökatastrofin välttämiseksi.

Toukokuussa 2011 Laosin hallitus palkkasi Pöyry-yhtiöt arvioimaan, ovatko suunnitelmat Mekongin jokikomission suositusten mukaiset. Pöyry kritisoi hankkeen ympäristövaikutuksia, mutta sanoi, että hanketta voi jatkaa.

Siemenpuun, Maan ystävien ja International Rivers -järjestön edustajien mukaan yhtiön suositukset raportissaan saattavat Pöyryn osavastuuseen patohankkeen etenemisessä, ja yhtiön pitäisi käyttää vaikutusvaltaansa hyväkseen rakennusprojektin pysäyttämiseksi.

Pöyryn edustaja Mika Pohjonen on kiistänyt syytökset yhtiötä vastaan, ja torjuu ympäristöjärjestöjen vaatimukset hankeen puutteiden julkistamiseksi jokikomissiolle.

Pohjonen painottaa, että vaikka yhtiö ei sen koommin kannata eikä vastusta hanketta, Pöyryllä ei ole päätösvaltaa patohankkeen suhteen. Hänen mukaan Pöyryn vastuu asiassa päättyi raportin kirjoittamiseen, jonka pohjalta Laoksen hallitus ja thaimaalaiset sähköyhtiöt ovat tehneet omat tulkintansa etenemistahdin suhteen.

energiakonfliktiyhtiötympäristö Kaakkois-AasiaLaosSuomi

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.