Uutiset

Järjestöt: Maailmanpankki edistää maiden rohmuamista

Maailmanpankki on yksi syypää siihen, miksi yritykset ja kansainväliset sijoittajat haalivat maata kehitysmaista kasvavalla vauhdilla, sanovat järjestöt.
Maan haalinnan jälkiä Ugandassa. (Kuva: Friends of the Earth International / cc 2.0)

Maailmanpankki on yksi syypää siihen, miksi yritykset ja kansainväliset sijoittajat haalivat maata kehitysmaista kasvavalla vauhdilla, sanovat järjestöt.

Muun muassa kansainvälisen Maan ystävät -järjestön sekä viljelijöiden La Via Campesina -liikkeen mukaan Maailmanpankin politiikka on kannustanut Afrikan ja muiden maiden hallituksia yksityistämään maata ja ryhtymään teolliseen maanviljelykseen. Lisäksi pankki antaa pääomaa ja takuita monikansallisille sijoittajille, järjestöt sanovat Guardian-lehden mukaan.

Järjestöt kritisoivat myös Maailmanpankin vuonna 2010 käyttöön ottamia vastuullisten maatalousinvestointien periaatteita. Niiden mukaan periaatteet vain laillistavat maan haalimisen paikallisten oikeuksien suojelemisen sijaan.

Maan ystävien tuoreen raportin mukaan Ugandassa Maailmanpankin investointihaara IFC antoi 10 miljoonaa dollaria projektiin, joka vei 10 000 hehtaaria maata palmuöljyplantaaseja varten. Paikalliset menettivät veden ja laidunmaansa.

Maailmanpankki on vastannut kritiikkiin sanomalla, että monissa maissa se on pikemminkin tukenut ihmisten maanomistusoikeuksia ja että vastuulliset investoinnitkin ovat mahdollisia.

Myös muut järjestöt ovat viime aikoina kritisoineet maan ostamista ja vuokraamista kehitysmaista, sillä vaikka niissä usein luvataan töitä paikallisille, nämä joutuvat usein mailtaan pois ja menettävät elinkeinonsa. Lisääntyneen viljelysmaan ja biopolttoaineiden kysynnän vuoksi viime vuosina teollisuusmaat ja sijoittajat ovat ostaneet tai vuokranneet maata kehitysmaista Guardianin mukaan 80–230 miljoonaa hehtaaria.

maanomistusmaatalousyhtiöt

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.