Uutiset Työ kehitysmaissa

Järjestöt: Maailmanpankin hankkeet yhteydessä pakkotyövoimaan Uzbekistanissa

Ihmisoikeusjärjestöjen selvityksen mukaan Uzbekistanin puuvillapelloilla hyödynnetään järjestelmällisesti pakko- ja lapsityövoimaa. Maailmanpankki tukee maassa maataloushankkeita, joista ainakin yhdessä on käytetty lapsityövoimaa.
Valkoisia puuvillankukkia pellolla
Uzbekistan on maailman viidenneksi suurin puuvillantuottaja. (Kuva: David Stanley / CC BY 2.0)

Maailmanpankin rahoittamat maataloushankkeet ovat yhteydessä pakko- ja lapsityövoiman käyttöön Uzbekistanissa, sanovat ihmisoikeusjärjestöt.

Eilen ilmestyneen Human Rights Watchin sekä saksalaisen Uzbek-German Forum for Human Rights -järjestön raportin mukaan yhdellä Maailmanpankin projektialueella on havaittu lapsi- ja pakkotyövoimaa. Riski pakko- ja lapsityövoiman käytölle on suuri myös muissa hankkeissa, sillä ilmiö on maan puuvillapelloilla järjestelmällinen.

Maailmanpankki on investoinut Uzbekistanin maataloussektorille vuosina 2015–2016 lähes 519 miljoonaa dollaria, eli lähes 460 miljoonaa euroa, ja Uzbekistan on luvannut, ettei se käytä pakko- tai lapsityövoimaa. Maailmanpankki on käyttänyt tilanteen tarkkailemiseen Kansainvälistä työjärjestöä ILO:ta, joka ei ole havainnut merkkejä väärinkäytöksistä.

HRW:n ja UGF:n tutkimusten mukaan Maailmanpankin kasteluhankkeen alueella on kuitenkin pakotettu jopa vai 10–11-vuotiaita lapsia pitkiin työpäiviin. Hallitus on järjestöjen mukaan sotkeutunut ILO:n monitorointiin, eivätkä tulokset ole luotettavia. Nyt tuki maalle pitäisikin jäädyttää, ne vaativat.

Raportti perustuu 257 haastatteluun sekä 700 lyhyempään keskusteluun uhrien, viljelijöiden ja muiden avaintoimijoiden kanssa, julki vuotaneisiin hallituksen asiakirjoihin ja lausuntoihin. Sen mukaan Uzbekistanin hallitus on pakottanut opiskelijoita, opettajia, terveystyöntekijöitä, muita hallituksen työntekijöitä, yksityisen sektorin työntekijöitä ja joskus myös lapsia puuvillasadon korjuuseen vuosina 2015–2016. He ovat joutuneet myös kitkemään peltoja ja istuttamaan puuvillaa keväällä 2016.

Hallitus on uhannut erottaa ihmiset, lopettaa sosiaalimaksut ja erottaa tai hyllyttää opiskelijoita, mikäli nämä kieltäytyvät työstä.

”Hallitus käski poimia puuvillaa, eikä sitä voi vastustaa. Jos kieltäydyn, he erottavat minut. Menettäisimme leipämme”, kertoi eräs opettaja.

The Guardian -lehden mukaan sekä Maailmanpankki että ILO ovat kiistäneet raportin löydökset. ILO:n edustajan mukaan Maailmanpankin läsnäolomaassa on paremminkin auttanut luomaan positiivisia muutoksia.

Uzbekistanin pakko- ja lapsityövoimaongelma on ollut tiedossa jo aiemmin. Sadat vaatevalmistajat ovat sitoutuneet olemaan hankkimatta maasta puuvillaan pakko- ja lapsityöriskin vuoksi.

Uzbekistan on maailman viidenneksi suurin puuvillantuottaja, ja puuvilla arvellaan luovan yli miljardin dollarin vuositulot. Viime syyskuussa kuollut presidentti Islam Karimov hallitsi maata kovin ottein yli 20 vuotta. Uusi presidentti Shavkat Mirziyoyev on luvannut uudistuksia.

Työ kehitysmaissa ihmisoikeudetkehitysyhteistyötyöpolitiikkademokratia Uzbekistan

Lue myös

Työntekijä Indonesiassa

Raportti: Maailman työvoimasta suurin osa on epävirallista

Afrikassa melkein 85 prosenttia työvoimasta työskentelee epävirallisella sektorilla, usein ilman oikeuksia ja kunnollisia työoloja. Köyhyys on ilmiön syy ja seuraus.
Hoitaja ja potilas sairaalassa

Afrikan aivovuotoa kammetaan takaisin

Keniassa on arvioitu, että vuosittain valmistuvista 600 lääkäristä jopa 40 prosenttia lähtee maasta. Nyt aivovuotoa yritetään suitsia monin konstein ympäri maailman.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.