Uutiset Kehitysyhteistyöleikkaukset

Järjestöt lopettavat kehitysyhteistyöhankkeitaan

Solidaarisuus lopettaa työn Ugandassa, Demo Nepalissa.
(Kuva: Mandie / Flickr.com / cc 2.0)

Kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuus on lopettamassa kokonaan kehitysyhteistyöhankkeensa Ugandassa. Syynä ovat kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset, jotka aiheuttavat ensi vuonna järjestön budjettiin 45 prosentin loven.

"Leikkausten rajuuden ja nopeuden vuoksi päädyimme linjaamaan, että yhdestä isosta kokonaisuudesta luopuminen on kuitenkin vähemmän tuhoisaa kuin tulosten romahtaminen kautta linjan. Tilanne on mahdoton ja Ugandasta vetäytyminen on erittäin raskas päätös", Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka kertoo järjestön tiedotteessa.

Solidaarisuudella on ollut Ugandassa muun muassa perheväkivallan vastaisia ja toimeentuloa edistäviä hankkeita. Yhteistyö on jatkunut lähes 30 vuotta.

Nuikan mukaan leikkaukset tulevat vaikuttamaan yhteensä 50 000 ihmisen elämään Solidaarisuuden hankemaissa. Lisäksi järjestö joutuu vähentämään 4,5 työntekijää, mikä tarkoittaa noin kolmannesta henkilöstöstä.

Hankkeiden lopettaminen on edessä myös monella muulla suomalaisjärjestöllä, sillä hallitusohjelman kehitysyhteistyöleikkausten vuoksi suomalaisjärjestöjen kehitysyhteistyörahoituksesta leikataan ensi vuonna noin 43 prosenttia. Tilanteen seurauksena ainakin Kepa, Fida, World Vision, Kirkon Ulkomaanapu, Plan, Suomen Lähetysseura ja Suomen Pakolaisapu ovat ilmoittaneet aloittavansa tai aloittaneensa yt-neuvottelut.

Hankesupistuksista on ilmoittanut myös Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö (Demo) ry, joka kertoi viime viikolla lopettaneensa lähes kymmenen vuotta kestäneen yhteistyönsä Nepalin poliittisten opiskelija- ja nuorisojärjestöjen kanssa. Syynä ovat ohjelmajohtaja Anu Juvosen mukaan leikkausten lisäksi myös kansalaisyhteiskunnan tila kapeneminen Nepalissa.

Mikäli uhatut leikkaukset toteutuvat, myös kaksi muuta hanketta lopetetaan, järjestö kertoo.

Kehitysyhteistyöleikkaukset kehitysyhteistyöpolitiikkakansalaisyhteiskunta NepalUgandaSuomi Demo rySolidaarisuus

Lue myös

Suomi viime vuonna suurimpia kehitysavun leikkaajia

Tuoreiden tilastojen mukaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahat putosivat viime vuonna runsaan kolmanneksen edellisvuodesta. Eniten leikattiin monenkeskisestä yhteistyöstä, käytännössä YK-järjestöiltä.

Kehityspoliittinen toimikunta huolissaan leikkauksista

Ei ole kestävää, että pakolaiskriisi vie huomion pitkäjänteiseltä kehitysyhteistyöltä, toimikunta sanoo kannanotossaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Mielenosoittajia Slovakiassa, kyltissä murhatut  Ján Kuciak ja Martina Kušnírová

Murha säikäytti Slovakian median – ”kun poliitikko haukkuu ja uhkailee toimittajia julkisesti, muut voivat jatkaa siitä omin päin”

Mafian ja hallituspuolueen kytköksiä tutkivat slovakialainen toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuussa. Asiantuntijoiden mukaan maan johtajien pitkään jatkuneet sanalliset hyökkäykset toimittajia vastaan loivat otollisen ilmapiirin veriteolle.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.