Uutiset Kehitysyhteistyöleikkaukset

Järjestöt lopettavat kehitysyhteistyöhankkeitaan

Solidaarisuus lopettaa työn Ugandassa, Demo Nepalissa.
(Kuva: Mandie / Flickr.com / cc 2.0)

Kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuus on lopettamassa kokonaan kehitysyhteistyöhankkeensa Ugandassa. Syynä ovat kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset, jotka aiheuttavat ensi vuonna järjestön budjettiin 45 prosentin loven.

"Leikkausten rajuuden ja nopeuden vuoksi päädyimme linjaamaan, että yhdestä isosta kokonaisuudesta luopuminen on kuitenkin vähemmän tuhoisaa kuin tulosten romahtaminen kautta linjan. Tilanne on mahdoton ja Ugandasta vetäytyminen on erittäin raskas päätös", Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka kertoo järjestön tiedotteessa.

Solidaarisuudella on ollut Ugandassa muun muassa perheväkivallan vastaisia ja toimeentuloa edistäviä hankkeita. Yhteistyö on jatkunut lähes 30 vuotta.

Nuikan mukaan leikkaukset tulevat vaikuttamaan yhteensä 50 000 ihmisen elämään Solidaarisuuden hankemaissa. Lisäksi järjestö joutuu vähentämään 4,5 työntekijää, mikä tarkoittaa noin kolmannesta henkilöstöstä.

Hankkeiden lopettaminen on edessä myös monella muulla suomalaisjärjestöllä, sillä hallitusohjelman kehitysyhteistyöleikkausten vuoksi suomalaisjärjestöjen kehitysyhteistyörahoituksesta leikataan ensi vuonna noin 43 prosenttia. Tilanteen seurauksena ainakin Kepa, Fida, World Vision, Kirkon Ulkomaanapu, Plan, Suomen Lähetysseura ja Suomen Pakolaisapu ovat ilmoittaneet aloittavansa tai aloittaneensa yt-neuvottelut.

Hankesupistuksista on ilmoittanut myös Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö (Demo) ry, joka kertoi viime viikolla lopettaneensa lähes kymmenen vuotta kestäneen yhteistyönsä Nepalin poliittisten opiskelija- ja nuorisojärjestöjen kanssa. Syynä ovat ohjelmajohtaja Anu Juvosen mukaan leikkausten lisäksi myös kansalaisyhteiskunnan tila kapeneminen Nepalissa.

Mikäli uhatut leikkaukset toteutuvat, myös kaksi muuta hanketta lopetetaan, järjestö kertoo.

Kehitysyhteistyöleikkaukset kehitysyhteistyöpolitiikkakansalaisyhteiskunta NepalUgandaSuomi Demo rySolidaarisuus

Lue myös

(Kuva: Alejandro Mallea / CC BY 2.0)

Suomi viime vuonna suurimpia kehitysavun leikkaajia

Tuoreiden tilastojen mukaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahat putosivat viime vuonna runsaan kolmanneksen edellisvuodesta. Eniten leikattiin monenkeskisestä yhteistyöstä, käytännössä YK-järjestöiltä.
(JW. Photography 2012 / CC BY 2.0)
(Kuva: Julian Buijzen / CC BY-NC-ND 2.0)

Kehityspoliittinen toimikunta huolissaan leikkauksista

Ei ole kestävää, että pakolaiskriisi vie huomion pitkäjänteiseltä kehitysyhteistyöltä, toimikunta sanoo kannanotossaan.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.