Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Järjestöt kritisoivat paperittomia koskevaa suunnitelmaa – "oikeusvaltion kannalta huolestuttavaa"

Ministerityöryhmä aikoo muun muassa mainostaa vapaaehtoista paluuta sekä mahdollisuutta raportoida vihjepuhelimeen laittomasta maassa oleskelusta.
(Kuva: jaime.silva / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Joukko suomalaisia järjestöjä on huolissaan hallituksen ministeriötyöryhmän uudesta suunnitelmasta, jonka tarkoituksena on ehkäistä ja hallita laitonta maassa oleskelua. Järjestöjen mukaan suunnitelma ei toimi ja pikemminkin murentaa luottamusta yhteiskunnan eri toimijoiden välillä.

" -- Toimenpidesuunnitelma henkii viestiä menneiltä ajoilta ja vie Suomea yhä enemmän valvontayhteiskunnan suuntaan. Meidän Suomeemme eivät kuulu lisääntyvät turvaamistoimet ja vihjepuhelimet emmekä tule vapaaehtoisesti ilmoittamaan 'havaintojamme' vaikeassa tilanteessa olevista lähimmäisistä poliisille", järjestöt sanovat kannanotossaan, joka on julkaistu muun muassa Pakolaisneuvonta ry:n verkkosivuilla.

Viime viikolla julkistettu suunnitelma koskettaa erityisesti niitä turvapaikanhakijoita, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen mutta joita ei ole pystytty poistamaan maasta esimerkiksi siksi, ettei Suomella ole palautussopimusta hakijan kotimaan kanssa.

Suunnitelmassa annetaan muun muassa kunnille ohjeet, joiden mukaan paperittomille on turvattava oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Samaan aikana paperittomien valvontaa aiotaan tehostaan muun muassa lisäämällä eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja markkinoimalla kansalaisille mahdollisuutta ilmoittaa laittomasta työnteosta poliisin vihjepuhelimeen. Vapaaehtoisen paluun mahdollisuutta paperittomille aiotaan tuoda esiin laajasti, muun muassa välttämättömien kiireellisten peruspalveluiden toimittamisen yhteydessä.

Suunnitelman mukaan myös ulkomaalaislain rikkomisen rangaistusasteikkoja tarkastellaan uudelleen. Laki sisältää myös turvaamistoimia, kuten ilmoittautumisvelvoitteen, ja niitä pitää suunnitelman mukaan hyödyntää "vähintäänkin täysimääräisesti". Uudeksi toimeksi kaavaillaan velvoitetta asua tietyssä paikassa. Paperittomat-termiä ei suunnitelman mukaan pitäisi myöskään enää käyttää laittomasti maassa oleskelevista.

Järjestöjen mukaan suunnitelma sisältää avauksia, jotka ovat huolestuttavia oikeusvaltion olemassaolon ja kehityksen kannalta. Vapaaehtoisen paluun markkinoiminen kiireellisissäkin peruspalveluissa valjastaisi perusoikeuksia tukevat palvelut maahanmuuttopolitiikan välineeksi, ne sanovat. Ne myös muistuttavat, että esimerkiksi turvaamistoimia pitäisi käyttää vain silloin, kun kriteerit täyttyvät.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuus Suomi IhmisoikeusliittoPakolaisneuvontaSuomen Pakolaisapu

Lue myös

Pelastusliivejä levitettynä nurmikolle
Lontoossa kampanjoitiin vuonna 2016 hukkuneiden siirtolaisten puolesta laittamalla pelastusliivejä esille.
(Kuva:
Howard Lake
/
CC BY-SA 2.0
)

Raportti: Euroopan Välimeren puoleinen raja on maailman tappavin

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan viimeisten 40 vuoden aikana paperiton siirtolaisuus on kasvanut sitä mukaa kuin muuttoliikettä on yritetty rajoittaa. Tiukka jako siirtolaisuuteen ja pakolaisuuteen ei sen mukaan toimi.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet
Kreikassa opetetaan koodausta paikallisille ja pakolaistaustaisille nuorille.
(Kuva:
Andrew Writer
/
CC BY 2.0
)

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Lääkepurkki ja tabletteja
Kalliiden patentoitujen lääkkeiden sijaan kehitysmaissa joudutaan usein turvautumaan halpoihin kopioihin, joiden sisältämistä lääkeaineista ja niiden pitoisuuksista ei ole varmuutta.(Kuva: Kristin Palitza / IPS)

Bakteerit kamppailevat yhä sitkeämmin lääkkeitä vastaan – ”lyhyesti sanottuna lääkkeet eivät tehoa”

Tulevaisuudessa monet ”menneisyyden taudit”, kuten tuberkuloosi ja kolera, voivat käydä yhtä vaarallisiksi kuin aiemmin, sillä tauteja on nykyisin yhä vaikeampi nujertaa antibioottien avulla.
Naisia tekemässä vaatteita Bangladeshissa
Vaateteollisuus on tärkeä työllistäjä Bangladeshissa. (Kuva: Asian Development Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Boikotillako vaatefirmat vastuuseen?

Monen vastuullisen kuluttajan mielessä on saattanut käydä ajatus Bangladeshissa tuotettujen vaatteiden jättämisestä kaupan hyllylle maan surkeiden työolojen takia. Suomessa vierailleet paikalliset ihmisoikeusasiantuntijat ovat toista mieltä.
Kädet yhdessä
Radi-Aid-palkinnolla halutaan vähentää avustuskampanjoiden stereotypioita.(Kuva: Paul Taylor / CC BY-ND 2.0)

Parhaat ja pahimmat hyväntekeväisyysvideot valittu – ”tämä on kirjaimellisesti köyhyysturismia”

Norjalaisjärjestö palkitsi brittilaulaja Ed Sheeranin tähdittämän videon huonoimman hyväntekeväisyysvideon palkinnolla. Myös muut julkkisvideot saavat kritiikkiä, mutta järjestöjen mukaan niillä myös kerätään paljon rahaa.