Järjestöt: Israel rajoittaa gazalaisten terveyspalveluiden saantia yhä tiukemmin – yli 50 kuoli viime vuonna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Israel rajoittaa gazalaisten terveyspalveluiden saantia yhä tiukemmin – yli 50 kuoli viime vuonna

Israelin nihkeys myöntää kulkulupia vaikeuttaa palestiinalaisten terveyspalveluiden saantia. Samaan aikaan palestiinalaisten sisäinen valtataistelu uhkaa ajaa Gazan yhä pahempaan kriisiin.

Poika rakennuksen raunioilla Gazassa

Gaza on kärsinyt viime vuonna lukuisista Israelin sotilasoperaatioista. Kuva vuodelta 2014. Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Israel myönsi viime vuonna ennätysalhaisen määrän kulkulupia palestiinalaisille, jotka yrittivät päästä saarretun Gazan ulkopuolelle lääkäriin. Viivyttelyn ja kielteisten päätösten seurauksena 54 ihmistä kuoli. Useimmilla oli syöpä, kertovat ihmisoikeusjärjestöt.

Israel hyväksyi viime vuonna vain 54 prosenttia Gazan hakemista kulkulupahakemuksista. Määrä on alhaisin sitten ensimmäisen tilastointivuoden 2008. Esimerkiksi vielä vuonna 2012 yli 90 prosenttia luvista hyväksyttiin, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Gaza kuuluu miehitettyihin Palestiinalaisalueisiin. Israel on saartanut alueen ja valvoo kaikkea liikennettä sen sisään ja sieltä ulos lukuun ottamatta Egyptin rajalla olevaa Rafah’n rajanylitysasemaa. Järjestelyä pidetään kansainvälisen oikeuden vastaisena.

Gaza on humanitaarisessa kriisissä viime vuosien lukuisten sotilasoperaatioiden ja saarron vuoksi, ja sen terveyspalvelut ovat lähes romahtaneet. Siksi moni etsii parempaa hoitoa Israelista tai Länsirannalta.

Järjestöjen mukaan viime vuonna kuitenkin ainakin 11 000 terveyspalvelukäyntiä jäi tekemättä, koska Israelin viranomaiset eivät käsitelleet lupapyyntöjä ajoissa tai antoivat niistä kielteisiä päätöksiä. Tilannetta pahensivat myös Egyptin rajasulku sekä palestiinalaishallinnon hidastelu lähetteiden hyväksynnässä, järjestöt kertovat.

Gazan tilannetta kärjistää myös palestiinalaisten sisäinen valtataistelu, sillä siellä valtaa pitävä ääriliike Hamas sekä miehitetyn Länsirannan palestiinalaishallinto ovat erimielisiä vallanjaosta. Palestiinalaishallinto on painostuskeinona rajoittanut sähkötoimituksia, ja sähköä saadaan Gazassa nyt enää vain noin kahdeksan tuntia päivässä.

YK varoitti viime viikolla, että Gaza on katastrofin partaalla, koska alueen hätäpolttoainevarastot on käytetty loppuun kymmenen päivän sisällä. Se uhkaa niin sairaaloita kuin jätehuoltoakin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia