Järjestöt: EU:n vapaakauppasopimus jättää ihmisoikeudet huomiotta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: EU:n vapaakauppasopimus jättää ihmisoikeudet huomiotta

EU:n, Perun ja Kolumbian solmima vapaakauppasopimus ei tavallisia kansalaisia hyödytä, sanovat kansalaisjärjestöt.

EU, Peru ja Kolumbia ovat allekirjoittaneet pitkään sorvatun vapaakauppasopimuksen. Euroopan komission mukaan sopimus on hyvä investointimahdollisuus, mutta kansalaisjärjestöjä sopimus epäilyttää.

Sopimukseen on kirjattu, että EU:n kumppanuus Kolumbian ja Perun kanssa perustuu demokraattisiin periaatteisiin sekä perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien kunnioittamiseen. Kansalaisjärjestöt epäilevät näiden periaatteiden toteutumista erityisesti Kolumbiassa, jossa ihmisoikeusloukkaukset ovat arkipäivää.

"Kolumbiassa ammattiliittojen aktivisteja murhataan, uhkaillaan ja pelotellaan, eikä syyllisiä ole tuomittu", toteaa Euroopan ammattiliitto ETUC lausunnossaan.

Kolumbia on kärsinyt vuosikymmeniä sisällissodasta, jonka osapuolet ovat syyllistyneet laajoihin ihmisoikeusloukkauksiin. Aseistetut ryhmät hyökkäilevät ihmisoikeusaktivisteja, ammattiliittojen jäseniä sekä maansisäisiä pakolaisia vastaan. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan vain harva syyllinen joutuu oikeuteen.

Alkuperäiskansat sivussa

EU:n, Perun ja Kolumbian vapaakauppasopimus on kahdenvälinen sitoumus, joka poistaa alueiden väliltä veroja sekä yhdenmukaistaa säännöksiä kaupan helpottamiseksi. Euroopan komissio on arvioinut, että uuden kauppasopimuksen ansiosta  EU:n vienti säästää 270 miljoonaa veroissa vuosittain.

Sopimusneuvottelut alkoivat EU:n ja Andien liiton, eli Kolumbian, Perun, Ecuadorin ja Bolivian, välillä jo vuonna 2007, mutta ne jäädytettiin vuoden kuluttua, kun Andien maat eivät päässeet yhteisymmärrykseen sopimuksen laajuudesta ja tavoitteista. EU aloitti uudet neuvottelut Kolumbian ja Perun kanssa vuonna 2009.

Monet kansalaisjärjestöt ovat vastustaneet sopimusta jo pitkään, sillä niiden mukaan se hyödyttää Eurooppaa, mutta heikentää Perun ja Kolumbian alueellista kasvua.

Andien intiaanien järjestö CAOI vastusti neuvottelujen uudelleenaloittamista, koska alkuperäisväestöä ei ollut konsultoitu neuvotteluiden aikana. CAOI syytti EU:ta tekopyhyydestä, sillä sen mukaan unioni puhui demokraattisesta dialogista mutta päätyi keskustelemaan vain maiden johtajien kanssa.

Avustusjärjestö Oxfam puolestaan teetti vuonna 2011 tutkimuksen siitä, miten Yhdysvaltojen ja Kolumbian välinen vapaakauppasopimus vaikuttaisi pientilallisiin. Sen mukaan useiden Kolumbian pientilallisten tulot putoaisivat, koska maataloustuotteet menisivät markkinoille ilman suojaa. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia