Järjestöjen viestintä- ja globaalikasvatustukea uhkaa jäädytys | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöjen viestintä- ja globaalikasvatustukea uhkaa jäädytys

Ulkoministeriössä harkitaan järjestöjen mukaan tämän syksyn VGK-tuen hakukierroksen jäädyttämistä osana kehitysyhteistyöleikkauksia, mikä saattaa merkitä osalle kuoliniskua. Ministeriön mukaan virallisia päätöksiä ei ole tehty.

Ulkoministeriö harkitsee jäädyttävänsä tämän syksyn viestintä- ja globaalikasvatustuen (VGK) hakukierroksen osana 300 miljoonan euron kehitysyhteistyöleikkauksia, kertovat virkamieslähteisiin tietonsa perustavat suomalaisjärjestöt. Virallista päätöstä asiasta ei vielä ole.

"Jos tämä ainutlaatuinen tukimuoto leikataan järjestöiltä, häviää suuri määrä ruohonjuuritason toimintaa, jota on tehty ympäri Suomea niin esikouluissa ja kouluissa kuin yrityksissä ja mediassakin. Tuki on myös monien pienten järjestöjen tärkein rahoituskanava, ja sen jäädyttäminen merkitsee kuoliniskua niiden toiminnalle", sanoo järjestöjen kattojärjestön Kepan ohjelmajohtaja Outi Hannula Kepan tiedotteessa.

Suomen kehitysyhteistyövaroista myönnettävää VGK-tukea jaetaan järjestöille vuosittain noin kahden miljoonan euron arvosta. Tänä vuonna tukea myönnettiin 43 hankkeeseen. Sillä muun muassa koulutetaan opettajia ja koululaisia sekä tiedotetaan kehitysyhteistyöteemoista.

Tukimuoto on uhattuna, koska uuden hallitusohjelman mukaan kehitysyhteistyöbudjetista leikataan ensi vuoden alusta alkaen 300 miljoonaa euroa vuosittain, käytännössä noin 30–40 prosenttia. Leikkaukset koskettanevat suoraan myös järjestöjä, jotka ovat viime viikot vedonneet rahoituksensa puolesta.

Eilen lähettämässään kirjeessä 221 suomalaista kansalaisjärjestöä vetosi kansanedustajiin ja muistutti, että kehitysyhteistyöleikkaukset vaikuttavat miljoonien ihmisten elämään. Myös katastrofiapua toimittavat järjestöt muistuttavat omassa vetoomuksessaan työnsä tärkeydestä.

Kepa vetoaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakkaan (kok), jotta myös VGK-tuki säilytettäisiin. Järjestö muistuttaa, että globaalikasvatus on ajankohtaisempaa kuin koskaan muun muassa YK:ssa syksyllä asetettavien uusien kestävän kehityksen tavoitteiden ja niistä tiedottamisen vuoksi.

"Päätöksiä ei ole vielä tehty"

Ulkoministeriö toppuuttelee tietoja VGK-tuen jäädyttämisestä. Ministeriön mukaan virkamiehet pohtivat leikkauslistaa parhaillaan, mutta mitään varmaa ei ole päätetty.

"Päätöksiä ei ole vielä tehty. Kokonaisuutta käydään nyt läpi, ja pyrimme tiedottamaan asiasta mahdollisimman pian", painottaa kansalaisjärjestöyksikön päällikkö Jyrki Nissilä.

Ministeriö antoi saman vastauksen myös Twitterissä ja Facebookissa jäädytyksestä kertoneen Finnwatchin kommentteihin.

Suomalaisyritysten yhteiskuntavastuuta tutkiva Finnwatch on saanut VGK-tukea vuosittain 50 000–60 000 euroa. Järjestön toiminnanjohtaja Sonja Vartiala kertoo kuulleensa hakukierroksen jäädyttämisestä useammalta ulkoministeriön virkamieheltä.

Hän pelkää, että jäädytyksen kerrannaisvaikutukset olisivat vielä suuremmat, mikäli myös Finnwatchia rahoittavien kansalaisjärjestöjen budjetti putoaisi pelätyt 30–40 prosenttia.

"Vuosibudjettimme on ollut noin 300 000 euroa, joten tällä päästään siihen, että rahoituksemme putoaa noin puoleen, jos pahimmat skenaariot toteutuvat."

Finnwatchin tietojen mukaan myös ulkoministeriön järjestöjen EU-hankkeiden omavastuuosuuteen myöntämä tuki saattaa loppua. Se lisäisi vaikutuksia entisestään.

Maailma.net kuuluu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuen saajiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia