Uutiset Myanmarin kehitys

Järjestö: Myanmarissa etnisiä puhdistuksia – 270 000 paennut

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on haastatellut Myanmarin Rakhinen osavaltion rohingyoja, jotka ovat paenneet viime viikkoina armeijan operaatiota. He ovat kertoneet tappamisesta ja tuhopoltoista.
Myanmarin lippu
Myanmarin demokratiakehitys on viime vuosina ollut lupaavaa, mutta rohingyavähemmistön tilanne herättää kansainvälistä huolta. (Kuva: ReflectedSerendipity / Flickr.com / CC BY-SA 2.0 )

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan Myanmarin pohjoisessa Rakhinen osavaltiossa saattaa olla meneillään etnisiä puhdistuksia. Järjestön haastattelemat rohingyamuslimit ovat kertoneet tappamisesta, ampumisesta ja tuhopoltoista kylissään.

Myanmarin rohingyat ovat syrjitty islaminuskoinen vähemmistö, joilla ei ole maassa kansalaisuutta eikä oikeutta peruspalveluihin. Väkivalta Rakhinessa alkoi elokuun lopulla, kun rohingya-taistelijat hyökkäsivät muun muassa poliisiasemille ja armeijan tukikohtiin. Armeija on sen seurauksena aloittanut laajan ”terrorismin vastaisen operaation”, jonka seurauksena jo noin 270 000 ihmistä on YK:n pakolaisjärjestön mukaan paennut Bangladeshiin.

32-vuotias rohingya Momena kertoi nähneensä kotikylässään 40–50 ruumista, mukaan lukien lapsia ja vanhuksia.

”Kaikilla oli veitsen tai luodin jättämiä haavoja, joillakin molempia. Isäni oli kuolleiden joukossa: hänen kurkkunsa oli leikattu auki. En voinut antaa hänelle viimeisiä rituaaleja, minä vain pakenin”, hän kertoi HRW:n tutkijoille.

Etnistä puhdistusta ei ole virallisesti määritelty kansainvälisessä laissa, mutta YK-asiantuntijoiden siitä antama määritelmä pätee Myanmarin tapahtumiin, HRW sanoo. Se vaatii YK:ta painostamaan kovemmin maan viranomaisia.

YK on varoittanut, että Rakhinea uhkaa humanitaarinen katastrofi. Avustusjärjestöt ovat joutuneet keskeyttämään osavaltiossa työnsä viranomaisten asettamien esteiden vuoksi.

Kritiikkiä ovat herättäneet myös valtapuolue NLD:n johtajan Aung San Suu Kyin kommentit. Hän tuominnut terrorismin ja sanonut, että hallitus puolusta Rakhinen ihmisiä ”parhaalla mahdollisella tavalla”. Rohingyojen joukkopaon hän jätti huomiotta.

”Tämä on ihmisoikeuskatastrofi ja humanitaarinen katastrofi. Konkreettisen toiminnan lupaamisen lisäksi Aung San Suu Kyi näyttää ensimmäisissä kommenteissaan vähättelevän kammottavia tietoja, joita alueelta tulee”, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin kriisijohtaja Tirana Hassan.

Vuonna 2016 maan johtoon astuneelta Aung San Suu Kyiltä on odotettu Myanmarin ihmisoikeustilanteen kohentamisen suhteen paljon, sillä hän on Nobelin rauhanpalkinnon saaja ja demokratia-aktivisti, joka istui pitkään kotiarestissa sotilasjuntan aikana.

Myanmarissa järjestettiin syksyllä 2015 ensimmäiset lähes vapaat parlamenttivaalit, jonka Aung San Suu Kyin puolue voitti. Maan armeijalla on kuitenkin edelleen runsaasti valtaa.

OIKAISU 24.9.2017: Aung San Suu Kyi on Myanmarin valtapuolueen johtaja, ei presidentti.

 

Myanmarin kehitys ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikkakonflikti Burma, Myanmar Amnesty International

Lue myös

Rohingyoiden pakolaisleiri Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut jo noin 600 000 rohingyaa.
(Kuva:
Tommy Trenchard
/
Caritas / CAFOD
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Lähes neljäsosa rohingya-pakolaislapsista aliravittuja

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan tilanne Bangladeshiin paenneiden rohingyojen pakolaisleireillä on jopa pelättyä huonompi.
Muslimiväestöä Myanmarin Yangonissa
Thingangyunin alue Myanmarin Yangonissa on perinteistä muslimien asuinaluetta.
(Kuva:
Pascal Laureyn
/
IPS
)

Propaganda lisää muslimivihaa Myanmarissa

Valeuutiset, huhut ja propaganda ovat vääristäneet kuvan vainottujen rohingya-muslimien asuttaman Rakhinen tapahtumista. Moni myanmarilainen uskoo, että tappajia ja tuhopolttajia ovat rohingyat, eivät heidän kimpussaan olevat sotilaat ja buddhalaismunkit.
Myanmarin rohingya-pakolaisia
Bangladeshiin pakenevat rohingyat ovat pääosin lapsia ja naisia, jotka ovat kokeneet tai nähneet raakaa väkivaltaa.
(Kuva:
Parvez Ahmad Faysal
/
IPS
)

Valtaosa Bangladeshiin saapuvista rohingya-naisista kokenut seksuaalista väkivaltaa

Myanmarilainen Yasmin oli viimeisillään raskaana, kun sotilaat tunkeutuivat hänen kyläänsä ja raiskasivat hänet. Samoin on käynyt monelle muulle. Hallituksen arvellaan haluavan viestittää julmuuksilla, ettei yksikään rohingya saa jäädä Rakhinen osavaltioon.

Pääuutiset

Katunäkymä Accrasta Ghanasta
Yrityksillä on yhä tärkeämpi rooli kehityspolitiikassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asiasta pitäisi keskustella lisää. Kuva Ghanan pääkaupungista Accrasta.(Kuva: lucianf / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yrityksistä havitellaan kehitysmaiden ongelmien ratkaisijoita – tuoreen tutkimuksen mukaan siihen on vielä pitkä matka

Suomessa on usutettu viime vuosina yrityksiä kehitysyhteistyön pariin, mutta tutkimustieto ilmiöstä on puuttunut. Suomalaistutkimus paljastaa, että yritysten käsitys omasta roolistaan on kaukana köyhyyden vähentämisestä.
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Moni miespuolinen syyrialaispakolainen on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Kuva Jordanian Zaatarin pakolaisleiriltä, jossa osa haastatteluista tehtiin.(Kuva: niawag / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

”Se on normaalia” – Syyrian kriisissä moni mies on seksuaalisen väkivallan uhri

Konfliktitilanteissa yleisin seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuva ryhmä ovat naiset. Tuoreen selvityksen mukaan Syyrian kriisissä uhreja ovat myös miehet.
Jonottavien siirtolaisten jalkoja
EU pyrkii estämään siirtolaisten tulon Libyasta Eurooppaan. (Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Video Libyan orjahuutokaupasta herätti maailman – myös Suomessa aiotaan protestoida

Uutiskanava CNN paljasti, että Libyassa myydään siirtolaisia jopa vain muutaman sadan dollarin hinnalla. Nyt asialle vaativat loppua sekä YK että tavalliset kansalaiset.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet
Kreikassa opetetaan koodausta paikallisille ja pakolaistaustaisille nuorille.(Kuva: Andrew Writer / CC BY 2.0)

Pakolais- ja kreikkalaisnuorten koodausprojekti tuottaa tuloksia – ”aitoja kohtaamispaikkoja”

Kirkon Ulkomaanavun hankkeessa opetetaan it-taitoja kreikkalais- ja pakolaisnuorille. Hyvien tulosten vuoksi projektia laajennetaan.