Uutiset Myanmarin kehitys

Järjestö: Myanmarissa etnisiä puhdistuksia – 270 000 paennut

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on haastatellut Myanmarin Rakhinen osavaltion rohingyoja, jotka ovat paenneet viime viikkoina armeijan operaatiota. He ovat kertoneet tappamisesta ja tuhopoltoista.
Myanmarin lippu
Myanmarin demokratiakehitys on viime vuosina ollut lupaavaa, mutta rohingyavähemmistön tilanne herättää kansainvälistä huolta. (Kuva: ReflectedSerendipity / Flickr.com / CC BY-SA 2.0 )

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan Myanmarin pohjoisessa Rakhinen osavaltiossa saattaa olla meneillään etnisiä puhdistuksia. Järjestön haastattelemat rohingyamuslimit ovat kertoneet tappamisesta, ampumisesta ja tuhopoltoista kylissään.

Myanmarin rohingyat ovat syrjitty islaminuskoinen vähemmistö, joilla ei ole maassa kansalaisuutta eikä oikeutta peruspalveluihin. Väkivalta Rakhinessa alkoi elokuun lopulla, kun rohingya-taistelijat hyökkäsivät muun muassa poliisiasemille ja armeijan tukikohtiin. Armeija on sen seurauksena aloittanut laajan ”terrorismin vastaisen operaation”, jonka seurauksena jo noin 270 000 ihmistä on YK:n pakolaisjärjestön mukaan paennut Bangladeshiin.

32-vuotias rohingya Momena kertoi nähneensä kotikylässään 40–50 ruumista, mukaan lukien lapsia ja vanhuksia.

”Kaikilla oli veitsen tai luodin jättämiä haavoja, joillakin molempia. Isäni oli kuolleiden joukossa: hänen kurkkunsa oli leikattu auki. En voinut antaa hänelle viimeisiä rituaaleja, minä vain pakenin”, hän kertoi HRW:n tutkijoille.

Etnistä puhdistusta ei ole virallisesti määritelty kansainvälisessä laissa, mutta YK-asiantuntijoiden siitä antama määritelmä pätee Myanmarin tapahtumiin, HRW sanoo. Se vaatii YK:ta painostamaan kovemmin maan viranomaisia.

YK on varoittanut, että Rakhinea uhkaa humanitaarinen katastrofi. Avustusjärjestöt ovat joutuneet keskeyttämään osavaltiossa työnsä viranomaisten asettamien esteiden vuoksi.

Kritiikkiä ovat herättäneet myös presidentti Aung San Suu Kyin kommentit. Hän tuominnut terrorismin ja sanonut, että hallitus puolusta Rakhinen ihmisiä ”parhaalla mahdollisella tavalla”. Rohingyojen joukkopaon hän jätti huomiotta.

”Tämä on ihmisoikeuskatastrofi ja humanitaarinen katastrofi. Konkreettisen toiminnan lupaamisen lisäksi Aung San Suu Kyi näyttää ensimmäisissä kommenteissaan vähättelevän kammottavia tietoja, joita alueelta tulee”, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin kriisijohtaja Tirana Hassan.

Vuonna 2016 virkaansa astuneelta Aung San Suu Kyiltä on odotettu Myanmarin ihmisoikeustilanteen kohentamisen suhteen paljon, sillä hän on Nobelin rauhanpalkinnon saaja ja demokratia-aktivisti, joka istui pitkään kotiarestissa sotilasjuntan aikana.

Myanmarissa järjestettiin syksyllä 2015 ensimmäiset lähes vapaat parlamenttivaalit, jonka Aung San Suu Kyin puolue voitti. Maan armeijalla on kuitenkin edelleen runsaasti valtaa.

Myanmarin kehitys ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikkakonflikti Burma, Myanmar Amnesty International

Lue myös

Rohingyojen asuinalue Rakhinen osavaltiossa
Rohingyat ovat Myanmarissa syrjitty vähemmistö. Rohingyoiden asuinalue Rakhinen osavaltiossa syksyllä 2016.
(Kuva:
DYKT Mohigan
/
Flickr.com
/
CC BY 2.0
)

Satoja taloja poltettu Myanmarin Rakhinen osavaltiossa – 73 000 ihmistä paennut

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin satelliittikuvissa näkyy lähes kokonaan tuhottu muslimikylä. Järjestö vaatii riippumattomia tarkkailijoita osavaltioon.
(Kuva: Chuck Moravec / CC BY-SA 2.0)

Amnesty: Myanmarin armeija tuhonnut kokonaisia kyliä

Ihmisoikeusjärjestön mukaan armeija on saattanut syyllistyä rikoksiin ihmisyyttä vastaan Rakhinen osavaltiossa.
Myanmarin rohingyoiden ahdinko oli edellisen kerran laajalti esillä vuonna 2012, jolloin rajavartijat estivät heitä nousemasta maihin Bangladeshissa. (Kuva: Anurup Titu / IPS)

Myanmarin rohingat kahden tulen välissä

YK:n edustajan mukaan Myanmar toteuttaa etnistä puhdistusta häätäessään rohingoja maasta väkivalloin. Bangladesh puolestaan torjuu tulokkaita kovin ottein.

Pääuutiset

Etiopialainen äiti pitää lastaan sylissä.
Nykyään kahden lapsen äiti Emawayish Alemu valistaa yhteisön tyttöjä välttämään raskauden liian nuorena.(Kuva: Yeshiwas Mekonnen / Plan Ethiopia)

Etiopialainen Emawayish Alemu on yksi maailman teiniäideistä – nyt hän valistaa nuorempiaan

Noin seitsemän miljoonaa kehitysmaissa asuvaa tyttöä synnyttää vuosittain lapsen alaikäisenä. Etiopiassa heidän määränsä on vähentynyt viime vuosina nopeasti muun muassa valistustyön ansiosta.
Poika- ja tyttöpatsaat
Sukupuoliroolit omaksutaan yllättävän nuorena, käy ilmi tutkimuksesta.(Kuva: Jason Pratt / CC BY 2.0)

Tutkijat: Haitalliset sukupuolistereotypiat omaksutaan luultua nuorempina ympäri maailman

Sukupuolinormit ovat ympäri maailman esiteineille pakkopaita, joka aiheuttaa vakavia terveysriskejä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Viiden dollarin seteli
Vihreästä ilmastorahastosta uupuu etenkin dollareita.(Kuva: Zack Maccarthy / CC BY 2.0)

Ilmastorahaa lahjoitettu nihkeästi

Rikkaat maat ovat luvanneet nostaa tukensa ilmastonmuutoksen torjunnalle kehitysmaissa sataan miljardiin dollariin vuodessa. Rahaa on saatu kasaan vasta runsaat kymmenen miljardia dollaria.
Sandaalit
Kenkien valmistusolosuhteet ovat hämärän peitossa.(Kuva: mamichan / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Suomalaiset kenkävalmistajat panttaavat tietoa kenkien alkuperästä

Kenkätehtaat eivät kerro julkisuudessa juuri mitään etenkään kenkien raaka-aineiden ja materiaalien tuotannosta, paljastaa tuore selvitys.