ITUC vaatii Turkkia vapauttamaan ay-aktiivit | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

ITUC vaatii Turkkia vapauttamaan ay-aktiivit

Kansainvälinen ay-liikkeen maailmanjärjestö tuomitsee mielenosoituksissa perusteettomasti tehdyt pidätykset.

Ay-liikkeen kansainvälinen maailmanjärjestö ITUC vaatii, että Turkin mielenosoituksissa pidätetyt ay-aktiivit, toimittajat ja muut ilman perusteita pidätetyt vapautetaan välittömästi.

Mielenosoitukset saivat alkunsa kauppakeskuksen rakentamisen vastustamisesta Taksim-aukiolla, mutta laajenivat pian vastustamaan sekä hallituksen itsevaltaista politiikkaa että poliisin käyttämää räikeää väkivaltaa. Ay-liikkeen jäsenet ovat olleet aktiivisesti mukana.

"Turkin hallituksen ay-vastaisuus on leviämässä nyt yleiseksi vastakkainasetteluksi. Vastakkain ovat hallitus ja ihmiset, jotka yksinkertaisesti haluavat hallituksen kuuntelevan heitä ja lopettavan laillisen mielenilmauksen vaientamisen", sanoo ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow.

Turkin ammattiyhdistysliikkeet ovat julistaneet maahan yleislakon hallitusta vastaan, jotta se lopettaisi ay-aktiivien painostuksen. ITUC on puolestaan käynnistänyt vetoomuskampanjan pidätettyjen puolesta.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoğan on luvannut tutkia poliisiin väkivallankäyttöä, mutta vaatii mielenosoitusten välitöntä lopettamista. Hänen mukaansa ne ovat laittomia ja muuttuneet ilkivallaksi, raportoi Helsingin Sanomat viime viikolla.

ITUC:in lausunnosta uutisoi Suomessa ensiksi Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia