Uutiset Afganistanin konflikti

Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi Afganistanissa

Afganistanin sodalla oli viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria. Vaikka määrä on vähentynyt viime vuodesta, YK on huolissaan etenkin itsemurhaiskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden kasvaneesta määrästä.
YK:n Afganistanin operaation johtaja Tadamichi Yamamoto
YK:n Afganistan-operaation johtaja ja pääsihteerin Afganistan-erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoo pitävänsä häpeällisenä siviilien asuinalueille tehtäviä iskuja. (Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Afganistanin konfliktin siviiliuhrien määrä väheni viime vuonna. Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuoli tai haavoittui kuitenkin enemmän siviilejä kuin kertaakaan sen jälkeen, kun YK alkoi kerätä tilastoja vuonna 2009. 

Niin sanottu improvisoitujen räjähteiden käyttö, eli esimerkiksi tienvarsipommit ja itsemurhaiskut, olivat yleisin syy siviilien kuolemiin ja haavoittumisiin. Pelkästään itsemurhaiskuissa kuoli tai haavoittui lähes 2 300 siviiliä, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. 

YK:n pääsihteerin Afganistanin erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoi olevansa erityisen järkyttänyt siitä, että räjähdeiskuja tehdään jatkuvasti siviilien asuttamilla alueilla umpimähkään. Verisin isku sattui toukokuussa Kabulissa, kun itsemurhapommittaja räjäytti aamuruuhkassa räjähteillä lastatun rekan. 92 siviiliä kuoli ja 491 haavoittui.

”Afgaanisiviileitä on tapettu heidän eläessään jokapäiväistä elämäänsä – kun he ovat matkustaneet busseilla, rukoilleet moskeijassa, vain kävelleet kohteena olevan rakennuksen ohi. --- Tällaiset hyökkäykset ovat kansainvälisen humanitaarisen lain mukaan kiellettyjä, ja useimmissa tapauksissa ne ovat todennäköisesti sotarikoksia. Hyökkääjät pitää tunnistaa ja asettaa vastuuseen”, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetttu Zeid Ra'ad Al Hussein tiedotteessa.

Afgaanijoukkojen ja kansainvälisten joukkojen tekemissä ilmaiskuissa kuolleiden tai haavoittuneiden määrä puolestaan kasvoi seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Yhteensä 631 kuoli tai haavoittui.

Yhteensä Afganistanin konfliktissa kuoli viime vuonna 3 438 siviiliä ja loukkaantui 7 015. Määrä on yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016. 

Lähes kaksi kolmasosaa uhreista aiheutui hallitusta vastaan taistelevien joukkojen, kuten talebanien ja Isisin, toiminnasta ja viidennes kansainvälisten joukkojen ja muiden hallituksen puolella olevien joukkojen toiminnasta.

Afganistanin konflikti ihmisoikeudetaseet & armeijakonfliktiterrorismiturvallisuus Afganistan

Lue myös

Maan sisäisten pakolaisten leiri Afganistanissa

Ilmapommituksissa kuolleiden määrä kasvanut Afganistanissa

Afganistanissa on kuollut tai loukkaantunut ilmaiskuissa tänä vuonna yli 50 prosenttia enemmän siviilejä kuin viime vuonna samaan aikaan. Trumpin hallinto on tänä vuonna lisännyt ilmaiskuja.

Yli 400 000 afganistanilaislasta putoamassa koulusta tänä vuonna

Pelastakaa Lapset -järjestön arvion mukaan lisääntynyt epävakaus ja pakkopalautukset Pakistanista ajavat lapsia pois koulusta yli tuhannen päivätahdilla.

Pääuutiset

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista”

Suomi kavensi vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta oikeusapuun ja supisti avusta maksettavia summia. Pakolaisneuvonnan mukaan järjestelmä ei enää kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti.
Somalipakolaisia Etiopiassa istumassa seinän vieressä

Some lietsoo etnistä eripuraa Etiopiassa – muistuttaa Ruandan tilannetta ennen kansanmurhaa

Tuhannet etiopialaiset ovat maan sisäisinä pakolaisina sen jäljiltä, kun etninen väkivalta leimahti viime syyskuussa. Moni epäilee, että etnisiä levottomuuksia lietsotaan poliittisista syistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.