Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi Afganistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi Afganistanissa

Afganistanin sodalla oli viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria. Vaikka määrä on vähentynyt viime vuodesta, YK on huolissaan etenkin itsemurhaiskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden kasvaneesta määrästä.

YK:n Afganistanin operaation johtaja Tadamichi Yamamoto

YK:n Afganistan-operaation johtaja ja pääsihteerin Afganistan-erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoo pitävänsä häpeällisenä siviilien asuinalueille tehtäviä iskuja. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo.

Afganistanin konfliktin siviiliuhrien määrä väheni viime vuonna. Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuoli tai haavoittui kuitenkin enemmän siviilejä kuin kertaakaan sen jälkeen, kun YK alkoi kerätä tilastoja vuonna 2009. 

Niin sanottu improvisoitujen räjähteiden käyttö, eli esimerkiksi tienvarsipommit ja itsemurhaiskut, olivat yleisin syy siviilien kuolemiin ja haavoittumisiin. Pelkästään itsemurhaiskuissa kuoli tai haavoittui lähes 2 300 siviiliä, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. 

YK:n pääsihteerin Afganistanin erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoi olevansa erityisen järkyttänyt siitä, että räjähdeiskuja tehdään jatkuvasti siviilien asuttamilla alueilla umpimähkään. Verisin isku sattui toukokuussa Kabulissa, kun itsemurhapommittaja räjäytti aamuruuhkassa räjähteillä lastatun rekan. 92 siviiliä kuoli ja 491 haavoittui.

”Afgaanisiviileitä on tapettu heidän eläessään jokapäiväistä elämäänsä – kun he ovat matkustaneet busseilla, rukoilleet moskeijassa, vain kävelleet kohteena olevan rakennuksen ohi. --- Tällaiset hyökkäykset ovat kansainvälisen humanitaarisen lain mukaan kiellettyjä, ja useimmissa tapauksissa ne ovat todennäköisesti sotarikoksia. Hyökkääjät pitää tunnistaa ja asettaa vastuuseen”, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetttu Zeid Ra'ad Al Hussein tiedotteessa.

Afgaanijoukkojen ja kansainvälisten joukkojen tekemissä ilmaiskuissa kuolleiden tai haavoittuneiden määrä puolestaan kasvoi seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Yhteensä 631 kuoli tai haavoittui.

Yhteensä Afganistanin konfliktissa kuoli viime vuonna 3 438 siviiliä ja loukkaantui 7 015. Määrä on yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016. 

Lähes kaksi kolmasosaa uhreista aiheutui hallitusta vastaan taistelevien joukkojen, kuten talebanien ja Isisin, toiminnasta ja viidennes kansainvälisten joukkojen ja muiden hallituksen puolella olevien joukkojen toiminnasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia