Itä-Euroopassa varttuu tuhansia lapsia ilman vanhempia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Itä-Euroopassa varttuu tuhansia lapsia ilman vanhempia

Siirtolaisjärjestöt varoittavat, että
Itä-Euroopassa varttuu kokonainen isätön ja äiditön sukupolvi, joka on
altis rikollisuudelle ja hyväksikäytölle. Sadattuhannet lapset elävät sukulaisissa, ystävien
luona tai laitoksissa, koska molemmat tai jompikumpi heidän vanhemmistaan
ovat lähteneet töihin ulkomaille.

Siirtolaisjärjestöt varoittavat, että Itä-Euroopassa varttuu kokonainen isätön ja äiditön sukupolvi, joka on altis rikollisuudelle ja hyväksikäytölle.

Sadattuhannet lapset elävät sukulaisissa, ystävien luona tai laitoksissa, koska heidän jompikumpi tai molemmat vanhempansa ovat lähteneet töihin ulkomaille.

Siirtolaisuusasiantuntijoiden mukaan ilman vanhempia varttumisesta on vakavia psykologisia seurauksia lapsille ja se tulee aiheuttamaan ongelmia heidän yhteiskunnilleen tulevina vuosikymmeninä.

"Nämä lapset ovat kadotettu sukupolvi. Heillä on vaikeuksia koulussa ja jotkut jättävät opinnot kesken joutuen rikoksen tielle ja hyväksikäytetyksi", kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n edustaja Jemini Pandya sanoo.


Masennus ja itsemurha uhkana


Paikalliset ja kansainväliset järjestöt arvioivat, että Itä-Euroopassa kasvaa satoja tuhansia, ehkä yli miljoona lasta ilman vanhempia näiden lähdettyä muualle töihin. Ilmiöstä on vain vähän virallisia lukuja, sillä vanhemmat jättävät lapsensa sukulaisten tai ystävien huostaan, eivätkä ilmoita asiasta viranomaisille.

Lastensuojelujärjestöjen mukaan eniten hylättyjä lapsia on köyhimmissä maissa, Ukrainassa, Bulgariassa, Moldovassa ja Romaniassa.

Soros-säätiö Romaniassa sanoo maassa olevan 350 000 lasta ilman vanhempia. Romanian hallitus on vasta hiljattain alkanut laatia tilastoja siirtolaisuudesta, mutta arvioi kolmen miljoonan romanialaisen lähteneen ulkomaille työnhakuun.

Jotkut niinkin nuoret kuin 12-vuotiaat lapset ovat tappaneet itsensä sen jälkeen, kun vanhemmat ovat lähteneet ulkomaille. Hylätyt lapset kärsivät usein pahasta masennuksesta.

"Jos toinen vanhemmista on paikalla, tilanne ei ole niin paha, mutta kun molemmat lähtevät pois, lapset kärsivät vakavista oireista", Soros-säätiön Denisa Ionescu sanoo. Romaniassa hyväksyttiin hiljattain laki, jonka mukaan vanhemmat saavat 2500 euron sakon, jos eivät jätä lapsiaan sukulaisten huomaan lähtiessään. Summa vastaa kahta kolmasosaa keskimääräisestä vuosipalkasta. Vanhempien on myös sakon uhalla ilmoitettava sosiaaliviranomaisille lähdöstään 40 päivää aikaisemmin. <

Taustalla köyhyys


Moldovassa on samanlainen tilanne. Unicefin mukaan 20 prosentilla maan lapsista on toinen vanhempi muissa maissa ja kymmenellä prosentilla molemmat vanhemmat ovat lähteneet.

Virallisten tilastojen mukaan 340 000 moldovalaista on töissä ulkomailla. Joissakin yhteisöissä kaikki vanhemmat ovat lähteneet ja lapset ovat isovanhempien hoidossa.

Noin neljännes moldovalaisista elää köyhyysrajan alapuolella. Varattomuus on ajanut aikuiset työnhakuun ulkomaille.

Virallisten tilastojen mukaan moldovalaiset siirtolaiset lähettivät kotiin 1,1 miljardia euroa vuonna 2008. Nämä varat auttoivat lapsia, mutta eivät korjaa psykologisia vaurioita, joita ilman vanhempia kasvaminen aiheuttaa.

Puolassa psykologit ovat tutkineet orpokoteihin joutuneita lapsia ja huomanneet, että lapset eivät ymmärrä, miksi heidät on jätetty. Esimerkiksi kun jompikumpi tai molemmat vanhemmat ovat alkoholisteja, lapset ymmärtävät hoidon olevan välttämätöntä. Mutta lapset eivät käsitä, miksi he eivät voi seurata vanhempiaan muihin maihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia