Israel aikoo rangaista Amnestya boikottikampanjasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel aikoo rangaista Amnestya boikottikampanjasta

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kampanjoinut Israelin laittomista siirtokunnista tulevien tuotteiden maahantuontikiellon puolesta. Nyt maan valtiovarainministeriö aikoo soveltaa ensimmäistä kertaa lakia, joka rankaisee boikottia vaativia.

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella. Kuva: Sue Shoenfeld / CC BY-NC 2.0.

Israelin valtiovarainministeriö aikoo perua ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Israelin osastoille annettujen lahjoitusten verovähennyskelpoisuuden. Syynä on Amnestyn kampanja, joka vaatii maailman maita kieltämään Israelin laittomissa siirtokunnissa valmistamien tuotteiden maahantuonnin.

Amnesty kertoo, ettei se ole vielä saanut asiasta virallista tietoa valtiovarainministeriöltä. Asiasta kertoi alun perin paikallinen Israel Hayom -lehti.

”Rankaiseminen siirtokuntakampanjasta olisi röyhkeä hyökkäys järjestön oikeutettua ihmisoikeustyötä vastaan. Se olisi myös viranomaisten viimeisin yritys hiljentää ihmisoikeusjärjestöt ja aktivistit, jotka kritisoivat Israelin hallitusta ja vaativat vastuullisuutta”, Magdalena Mughrapi, Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan varajohtaja, sanoo tiedotteessa.

Israelin miehittämällä Palestiinalaisalueella sijaitsevat siirtokunnat on todettu useaan otteeseen kansainvälisen lain vastaiseksi muun muassa YK:n turvallisuusneuvostossa. Ne myös vaikeuttavat Palestiinalaisalueen oman talouden kehitystä, sillä siirtokunnissa sijaitsee paljon tehtaita, joiden valmistamia tuotteita viedään myös ulkomaille.

Siirtokuntatuotteiden boikottia ovat vaatineet useita vuosia niin järjestöt kuin muun muassa EU:n edustajatkin.

Israel sen sijaan hyväksyi vuonna 2011 lain, jonka mukaan boikottia ajavat yksilöt ja yritykset saavat rangaistuksen. Kyseessä olisi nyt ensimmäinen kerta, kun lakia sovelletaan, kertoo israelilainen Haaretz-lehti.

Verovähennyskelpoisuus on tarkoittanut, että Israelin Amnestylle lahjoittavat ovat voineet vähentää lahjoituksensa verotuksessa. Etuus astui voimaan vasta viime vuoden lokakuussa. Haaretzin haastatteleman miehitystä vastustavan New Israel Fund -järjestön mukaan sen perumisen tarkoituksena ei olekaan vahingoittaa järjestöä taloudellisesti vaan hiljentää miehitystä kritisoivat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia