Iranin huiviprotesti poiki syytteen ”moraalittomuuteen kannustamisesta” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iranin huiviprotesti poiki syytteen ”moraalittomuuteen kannustamisesta”

Iranin naiset protestoivat vuodenvaihteessa maan huivipakkoa vastaan. Nyt yksi aktivisteista on saanut syytteen, joka voi johtaa jopa vankeustuomioon.

Iranin lippuun kietoutunut nainen katsomossa

Huivin käyttö on Iranissa naisille pakollista. Kuva: Chris Marchant / CC BY 2.0.

Iranin viranomaiset ovat nostaneet syytteen alkuvuoden huiviprotesteihin osallistunutta naista vastaan. Huivinsa pois otanutta Nargess Hosseinia syytetään ”syntisen teon tekemisestä avoimesti”, ”yleisen harkinnan rikkomisesta” ja ”prostituutioon tai moraalittomuuteen kannustamisesta”, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Hosseini on ollut mukana protestissa, jossa naiset ovat vastustaneet Iranin huivilakia. Se määrää naiset käyttämän pään peittävää huivia julkisilla paikoilla. Monet mediat kertoivat helmikuun alussa, että naiset ovat kiivenneet sähkökaappien päälle, ottaneet huivinsa pois ja heiluttaneet sitä kepin nokassa. Kuvia protesteista on julkaistu sosiaalisessa mediassa. Helmikuun alkuun mennessä 29 naista oli pidätetty protestien takia.

Hosseini pidätettiin tammikuun lopussa. Hänet vapautettiin takuita vastaan, mutta häntä vastaan nostettiin syytteet, jotka voivat johtaa vuosien vankeusrangaistukseen, HRW kertoo. Oikeudenkäynnin oli määrä olla viime lauantaina.

Helmikuussa pidätettiin samasta syystä myös Azam Jangravi ja Shaparak Shajarizadeh, jota on tämä asianajajan mukaan pahoinpidelty. Jangravi on vapautettu takuita vastaan, mutta Shajarizadeh on HRW:n mukaan yhä telkien takana.

Naisten huivin käytöstä tehtiin Iranissa pakollista vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoo vuosiraportissaan, että poliisi ja turvallisuusjoukot ottavat usein kiinni naisia, mikäli nämä rikkovat pukeutumiskoodia tai esimerkiksi käyttävät liian voimakasta meikkiä. Huivikieltoa vastaan kampanjoivia naisia on joutunut mustamaalauskampanjoiden kohteeksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia