Iran-sopimus uhkaa kiihdyttää varustelua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iran-sopimus uhkaa kiihdyttää varustelua

Viime kuussa solmittu sopimus Iranin ydinaseiden rajoittamisesta uhkaa kiihdyttää tavanomaista asevarustelua Lähi-idässä.

Heinäkuussa solmittu sopimus Iranin ydinohjelmasta uhkaa kiihdyttää asevarustelua Lähi-idässä. Sopimus kieltää Iranilta ydinaseen, mutta sen naapurimaat hamuavat lisää tavanomaista aseistusta peläten, että Iran tekee samoin kauppasaarron hellittäessä.

Yhdysvallat on saamassa huomattavia asetilauksia Saudi-Arabialta ja Persianlahden öljymailta, joita hallitsevat sunnimuslimit toisin kuin šiialaista Irania.

Iran-sopimusta jyrkimmin vastustaneelle Israelille on luvassa "lohdutuspalkintona" lisää Yhdysvaltain vastikkeetonta aseapua, joka normaalistikin lähenee kolmea miljardia euroa vuodessa.

New York Timesin tietojen mukaan Persianlahden arabimaiden yhteenlasketut puolustusmenot ovat noin 120 miljardia euroa vuodessa ja Israelin yli 17 miljardia, kun taas Iranin sotilasbudjetti jää alle 14 miljardin euron.

YK:n aseasiantuntijana toimiva tohtori Natalie J. Goldring Georgetownin yliopistosta muistuttaa Iran-sopimuksen pykälästä, jonka mukaan tavanomaisten aseiden hankintaa koskevat pakotteet puretaan vasta vuosien viipeellä.

Kiina, Venäjä, Yhdysvallat, Britannia, Ranska ja Saksa allekirjoittivat Iranin kanssa sopimuksen 14. heinäkuuta ja YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi sen viikkoa myöhemmin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia