Irakin vähemmistöt pelkäävät virkavaltaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Irakin vähemmistöt pelkäävät virkavaltaa

Yhdysvaltain vetäytyminen oli Irakin vähemmistöille sekä huolen että helpotuksen aihe.

Useimmat Irakin etnisistä ja uskonnollisista vähemmistöistä pelkäävät turvallisuutensa puolesta. Vähemmistöt, jotka pelkäävät eniten, ovat armenialaiset ja mustat irakilaiset sekä etniset jesidi- ja shabakvähemmistöt, käy ilmi Minority Rights Group International (MRG) -järjestön selvityksestä.

"Monilla vähemmistöistä, joita tutkimuksessa esiintyy, on hyvin vähän luottamusta Irakin turvallisuusjoukkoihin. He näkevät ne korruptoituneina ja helposti taipuvaisina ääri-ideologioihin. On asetettava välittömästi riippumattomia tahoja, jotka puuttuisivat poliisien korruptioon", Chris Chapman, MRG:n konfliktien ehkäisyosaston johtaja ja raportin kirjoittaja sanoo.

Irakin uskonnollisten ja etnisten vähemmistöjen jäsenet ovat viime vuosina kokeneet paljon väkivaltaa, kuten pommi-iskuja, panttivangiksi ottamista ja tappoja. Tekijät jäävät usein tuntemattomiksi.

Vähemmistöjen mukaan alue, jossa virkavalta parhaiten suojelee etnisiä vähemmistöjä väkivallalta, on autonominen Kurdistan. Kuitenkin siellä sytytettiin tuleen 37 kristittyjen ja jesidien yritystä joulukuussa 2011. Vähemmistöt pelkäävät saman toistuvan jatkossakin. Seurauksena monet ovat paenneet Irakista, raportissa kerrotaan.

Kyselyn vähemmistöt suhtautuivat ristiriitaisesti Yhdysvaltain armeijan vetäytymiseen maasta joulukuussa 2011. Osa oli helpottunut, osalle se merkitsi epävarmuuden lisääntymistä, sillä Yhdysvallat toimi maassa osittain myös välittäjänä kilpailevien voimien välillä.

Haastateltujen vähemmistöjen edustajat sanoivat tehokkaimmaksi tavaksi parantaa turvallisuutta sen, että siviileihin kohdistuneet hyökkäykset selvitettäisiin ja syylliset asetettaisiin vastuuseen. 63 prosenttia vastanneista uskoi, että vähemmistöjen edustajien lisääminen valtion armeijaan ja poliisiin lisäisi myös vähemmistöjen turvallisuutta.

Tutkimukseen haastateltiin 300:aa ihmistä 14 etnisestä vähemmistöstä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia