Intian kokoinen alue sademetsää uhkaa kadota 2050 mennessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intian kokoinen alue sademetsää uhkaa kadota 2050 mennessä

Metsiä uhkaavat tutkimuksen mukaan hakkuut, mutta niitä voitaisiin hidastaa, jos hiilen hinnoittelu otetaan käyttöön maailmanlaajuisesti.

Tuoreen Center of Global Development -tutkimuksen mukaan seuraavan 35 vuoden aikana jopa 289 miljoonaa hehtaaria trooppista sademetsää on hakkuu-uhan alla.

"Intian kokoinen alue sademetsää katoaa vuoteen 2050 mennessä, ellemme toimi nopeasti tilanteen estämiseksi", kirjoittaa tutkimukseen osallistunut Jonah Busch.

Tutkimuksessa selvitettiin hakkuu-uhan alla olevien metsäalueiden suuruutta satelliittikuvien avulla sekä vuosien 2001-2012 välisen ajan hakkuuvauhtia. Tutkimuksessa muodostettiin eri muuttujien avulla ennuste, millä vauhdilla hakkuut edistyisivät vuoteen 2050 mennessä.

Jos kyseinen hakkuutahti jatkuu vuoteen 2050 asti, ilmastonmuutos etenee vauhdilla. Ilmakehään vapautuisi tutkijoiden mukaan tällöin 169 miljardia tonnia hiilidioksidia, mikä vastaa noin 44 000 hiilivoimalan pyörittämistä vuoden aikana.

Tutkijoiden mukaan ennuste olisi kuitenkin estettävissä, jos hiilen hinnoittelu otetaan käyttöön maailmanlaajuisesti. Tällöin hiilidioksidille asetetaan hinta ja sitä kautta syntyisi kannustimia päästöjen vähentämiseen. Toki myös muita keinoja, kuten maankäytön sääntelyä tarvitaan. Tästä on tutkijoiden mukaan hyviä esimerkkejä Brasiliasta. Yhdistämällä edellä mainitut keinot, voitaisiin päästöjä vähentää tutkijoiden mukaan jopa puolella ennusteesta.

Sademetsien suojelu olisi myös edullisempi keino vähentää päästöjä. Tutkijat arvioivat, että se maksaisi vain viidesosan siitä, mitä saman päästömäärän vähentäminen maksaisi EU:ssa keskimäärin. EU on sitoutunut vähentämään päästöjä vuoden 1990 tasolta 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Se, että rikkaat maat maksaisivat hiiliveron välityksellä trooppisille maille metsien suojelusta, olisi tutkijoiden mukaan myös win-win -asetelma. Rikkaat maat voisivat vähentää päästöjä edullisemmin ja köyhemmät trooppisten metsien maat saisivat uusia tulonlähteitä, joilla vähentää köyhyyttä.

Tutkijat muistuttavat, että Pariisin ilmastonkokouksen lähestyessä, on korkea aika sitoutua ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Köyhät maat ovat jo sitoutuneet metsäkadon vähentämiseen, jos niitä tuetaan taloudellisesti. Nyt tarvitaan myös rikkaiden maiden sitoutumista tavoitteeseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia