Intian kaupungit täyttyvät ilmastopakolaisista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intian kaupungit täyttyvät ilmastopakolaisista

Yhdet ajaa liikkeelle tulva ja toiset kuivuus. Ilmastonmuutoksen kiihdyttämät sääilmiöt ajavat ihmisiä liikkeelle varsinkin Intian pohjoisosissa.

(IPS) -- Vuotuisiksi muuttuneet tuhotulvat ovat ajaneet lukuisat intialaisperheet pakoon Himalajalla sijaitsevasta Uttarakhandin osavaltiosta. He ovat osa paisuvaa ympäristöpakolaisten tulvaa, joka täyttää Intian kaupunkislummeja.

Aiemmin Himalajalla maata viljellyt Deepa Kumari, 36, saapui kolmen lapsensa kanssa pääkaupunkiin New Delhiin heinäkuussa. Perhe majailee yhden huoneen hökkelissä Mongolpurin slummissa.

Kumarin mies kuoli tulvassa viime vuonna, ja leski joutui myymään tilansa ja kaksi lehmäänsä pilkkahintaan.

"Kyllästyin kokoamaan elämän sirpaleita joka vuosi tulvan jälkeen. Moni sukulainen on tullut Delhiin jo aiemmin. Elämän järjestäminen täällä ei ole helppoa kolmen pienen lapsen kanssa ilman miestä, mutta en aio palata", Kumari vakuuttaa.

Miljoonia evakkoja

Ilmastonmuutoksen kiihdyttämät sääilmiöt ajavat ihmisiä liikkeelle varsinkin Intian pohjoisosissa. Jammun ja Kašmirin, Uttarakhandin ja Assamin osavaltioissa on muutaman vuoden kuluessa joutunut evakkoon 1,5 miljoonaa henkeä.

Syksyllä 2013 riehunut hirmumyrsky Phailin iski Intian itärannikolla sijaitsevaan Odishaan ja hävitti rannikon kalastajakyliä, joista hengissä selvinneet hakeutuivat muualle.

Myös suuret joet tekevät tuhojaan. Tutkijoiden mukaan yksin Brahamaputrajoen eroosio on jättänyt 30 vuoden aikana noin miljoona ihmistä kodittomiksi Intiassa ja Bangladeshissa.

Intia on pinta-alaltaan maailman 7. suurin maa. Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa tulvien ja myrskyjen ohella myös tuhoisaa kuivuutta. Viranomaisten mukaan kuivuudesta on joutunut kärsimään joka neljäs 1,3 miljardista intialaisesta.

Kylät autioituvat

Maaltapako on käynnissä eri puolilla Intiaa. Maharashtran ja Andhra Pradeshin osavaltioissa väen on ajanut liikkeelle kuivuus ja satojen epäonnistuminen.

Uttarakhandin lähes 17 000 kylästä lähes kymmenesosa on täysin autioita tai niissä on alle kymmenen asukasta, ilmeni vuoden 2011 väestönlaskennasta. Aavekylien määrä kasvoi reippaasti vuoden 2013 maanjäristyksen ja tulvien jälkeen.

Sekä maaseutu että kaupungit ovat avun tarpeessa maaltapaon seurauksena, sanoo Delhissä toimivan Center for Policy Research -laitoksen johtaja Ranjana Kumari. Hän muistuttaa, että kylistä lähtevät työn hakuun ensi sijassa miehet, mikä muuttaa sosiaalisia rakenteita. "Naisten kontolle jäävät koti, lapset, vanhukset, viljelykset ja karja."

Narendra Modin johtamaa Intian hallitusta on moitittu liian lepsuista toimista toistuvien luonnonkatastrofien torjunnassa ja hoidossa. Ilmastonmuutosrahastoon kahdelle vuodelle varattu vajaan 50 miljoonan euron summa on monen mielestä mitätön maan kokoon ja riskeihin verrattuna.

Iintian faktat

  • Valtio Etelä-Aasiassa
  • Asukkaita 1 295 miljoonaa
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 23,6 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 62,8 % - Hiilidioksidipäästöt 1,7 tonnia/asukas (2011)
  • Vrt. hiilidioksidipäästöt 2011 Suomi: 10,2 USA: 17,0
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 130/188

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia