Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.

Intian Chennaissa seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä. Kuva: Stella Paul / IPS.

(IPS) -- Joukko chennailaisnaisia istuu hämärässä huoneessa pyöreän pöydän ympärillä. Naiset näyttävät tavallisilta kotiäideiltä. He ovat pukeutuneet värikkäisiin sareihin, heidän varpaissaan kimaltavat korut ja jokaisen otsaa koristaa punainen bindi.

Yksi naisista avaa laatikon, ottaa sieltä kourallisen kondomeja ja puisen falloksen. Hilpeästi hihitellen naiset vetävät kukin vuorollaan kondomin puupeniksen päälle.

Seksityöläisinä toimeentulonsa hankkiville naisille hilpeys on harvinaista herkkua.

Baby-niminen nelikymppinen nainen on vertaisohjaaja ja neuvoo muille Chennain seksityöläisille, miten kondomia käytetään.

Babyn ja kumppaneiden työ tuottaa tulosta. Hän kertoo, että lähes jokaisella kaupungin 6 300 seksityöläisellä on kondomeita käytössään. Heidän mahdollisuutensa suojautua taudeilta riippuu silti edelleen siitä, suostuvatko asiakkaat käyttämään kondomia.

”Yritämme parhaamme, jotta saisimme asiakkaat ymmärtämään, että kondomin käyttö on tärkeää, koska se suojaa molempia osapuolia hiv:lta ja muilta sairauksilta, kuten tippurilta. Siinä täytyy olla vakuuttava, suurin osa heistä käyttää kondomia vain vastahakoisesti.”

Asiakkaita täytyy suostutella

Intia on yksi maailman johtavista kondominvalmistajista ja viejistä. Valtion omistama Hindustan Latex Limited tuottaa yli miljardi kondomia vuodessa. Niistä 650 miljoonaa jaetaan ilmaiseksi turvaseksikampanjoissa.

Naisten kondomeja ilmaisjaoissa ei kuitenkaan ole, ne täytyy ostaa kaupasta. Intian suurimman seksityöläisiä avustavan järjestön, ICWO:n perustajan AJ Hariharan mukaan naisten kondomit olisivat seksityöläisille tuikitärkeitä.

Paketti tavallisia kondomeja maksaa noin 25 rupiaa, naisten kondomien hinta lähtee 59 rupiasta. Se on seksityöläiselle aivan liikaa. Keskimääräinen 200 – 500 rupian eli noin 3 – 7 euron päiväansio kuluu perheen elättämiseen.

”Nykyhinnoilla naisten kondomit ovat luksusta, johon köyhät naiset eivät yllä. Se on häpeällistä, sillä he todella tarvitsevat niitä”, Harihara sanoo.

Tarvetta selittävät sekä naisten oikeus päättää suojatusta seksistä että raha. Kondomin käytön selittäminen asiakkaalle vie aikaa, samoin sen päälle laittaminen, jonka jälkeen usein joudutaan vielä odottamaan asiakkaan saavan erektion uudelleen.

Harihara selittää, että naisten kondomia käytettäessä itse akti hoituisi nopeammin ja tehokkaammin. Naisille, jotka vuokraavat tilan työtään varten, se toisi suuren säästön, koska he voisivat ottaa useampia asiakkaita lyhyemmässä ajassa ja säästäisivät vuokrakuluissa.

Transsukupuoliset heikoilla

Seksityötä tekeville naisille on Chennaissa tarjolla terveyspalveluita. Huonommin asiat ovat transsukupuolisilla, joita kaupungissa asuu noin 450 000. He joutuvat taistelemaan terveyspalveluita saadakseen.

”Yksi suurimmista haasteista on löytää lääkäri, joka ymmärtää ja haluaa ymmärtää meidän ongelmiamme”, kertoo 26-vuotias transsukupuolinen Axom.

”Kun menet sairaalaan tai yksityiselle klinikalle, lääkäri tuomitsee sinut välittömästi ja alkaa seksuaalisten valintojesi moittimisen sen sijaan, että neuvoisi sinua. Ensimmäinen kysymys on aina 'miksi olet valinnut olla tuollainen?'. Sen jälkeen ei luonnollisesti tee mieli avautua terveysasioistaan”, sanoo Axom, jolla hyvän työpaikkansa ja palkkansa ansiosta on varaa hormonihoitoihin ja myöhemmin myös sukupuolenkorjausleikkaukseen, toisin kuin suurimmalla osalla muista transsukupuolisista.

”Yhteisömme jäsenistä 90 prosenttia elää kerjäämällä. Ei heillä ole rahaa hoitoihin”, Axom toteaa. Intian hallitus hyväksyi muunsukupuolisten oikeudet 2014, mutta transsukupuoliset joutuvat edelleen selviämään ilman hormonihoitoja ja korjausleikkauksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia