Uutiset Intian naisten asema

Intia kouluttaa naisista paljasjalkainsinöörejä

Tilonian kouluttamattomille naisille tarkoitetussa opistossa oppiaineita riittää ompelusta hitsaukseen ja puusepäntöihin, mutta suosituin on puolivuotinen aurinkoenergiakurssi.
Intialainen Magan Kawar (seisaallaan) opettaa Tilonian paljasjalkaopistossa eri puolilta maailmaa tulleille naisille aurinkoenergian hyödyntämistä. (Kuva: Stella Paul / IPS)

(IPS) -- Kahden lapsen kotiäiti Magan Kawar Intian Rajasthanista päätti yhdeksän vuotta sitten hankkia itselleen ammatin. Appivanhemmat sanoivat, että se tuo häpeän perheeseen ja sulkivat hänet suvusta.

"Naisilla ei ole ollut tapana poistua kotoa yksin. Lähtö kylästä ja työskentely miesten rinnalla koettiin häpeäksi", nyt 52-vuotias Kawar kertoo.

Puolisonsa tukemana hän kuitenkin taittoi tunnin matkan Tiloniaan, ja opiskeli aurinkopaneelien asentajaksi.

Kawarin kouluopinnot jäivät aikoinaan kolmeen vuoteen, mutta nyt hän on arvostettu uusiutuvan energian asiantuntija ja kouluttaa uusia "paljasjalkainsinöörejä" Tiloniassa.

Kotoa ja ulkomailta

Kasvatustieteilijä ja ympäristönsuojelija Bunker Roy perusti Tilonian paljasjalkaopiston 40 vuotta sitten, jotta kouluttamattomat naiset voisivat hankkia itselleen ammatin.

Oppiaineita riittää ompelusta hitsaukseen ja puusepäntöihin, mutta suosituin on puolivuotinen aurinkoenergiakurssi.

Kurssille otetaan 35 vuotta täyttäneitä naisia köyhiltä ja sähköttömiltä alueilta. Intialaiset "solar mamat" opiskelevat omassa ryhmässään ja eri puolilta maailmaa tulleet omassaan.

Kyläläiset valitsevat Tiloniaan lähetettävän keskuudestaan, matkat maksaa kotimaa, ja Intia kustantaa majoituksen ja ruuan koulutuksen aikana.

Maaliskuun puolivälissä valmistuneeseen ryhmään kuului 39 naista Aasiasta, Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Valmistuneet saavat 630 euron stipendin, jonka moni käyttää oman yrityksen perustamiseen kotimaahansa.

Oppia yli kielirajojen

Opiskelu aurinkoenergiakurssilla ei ole aivan yksinkertaista, koska opettajalta ja oppilailta puuttuu useimmiten yhteinen kieli. Kaikkien on ensin opeteltava tärkeimpien osien ja välineiden nimet ulkoa, minkä jälkeen eri työvaiheet harjoitellaan opettajan esimerkkiä seuraten, Kawar kertoo.

Osallistava opetusmenetelmä on hyvin yksinkertainen, ja se todella voimaannuttaa, vakuuttaa koulun perustaja ja johtaja Roy.

"Nainen ei ole koskaan ennen poistunut kotikylästään eikä osaa lukea tai kirjoittaa. Hän matkustaa kaukaiseen maahan oudon kulttuurin pariin. Puolen vuoden päästä hän on oppinut merkkikielen avulla aurinkoenergian hyödyntämisestä enemmän kuin moni yliopiston käynyt. Mikä voi olla riemukkaampaa?" Roy hehkuttaa.

Kursseille tulee kovia kokeneita naisia Syyriasta, Kongon demokraattisesta tasavallasta ja muilta konfliktialueilta. "Olemme tajunneet, että naisten elämä on kaikkialla haastavaa, mutta yhdessä voimme muuttaa asioita", pohtii Kawar, joka on saanut lapsensa yliopistoon ja appivanhempansa vierailemaan Tiloniassa.

"Kun he näkivät, miten opetan muita naisia, minut toivotettiin tervetulleeksi takaisin perheeseen."

Intian naisten asema genderkoulutustyöuusiutuva energia Intia Suomen IPS

Lue myös

Taksikuski Jahhavi Kshsarter autonsa vieressä
Jahhavi Kshsarter toimii taksinkuljettajana Intian Mumbaissa.
(Kuva:
Ida Karlsson
/
IPS
)

Naisten taksit tuovat turvaa Mumbaissa – "miehet väittävät, ettei nainen osaa ajaa"

Onnettomuudet ovat yleisiä Intian liikenteessä. Niitä kitkee Viira-taksiyhtiö, jonka kuskit ja asiakkaat ovat naisia. Samalla ne tuovat kaivattuja tuloja naisille.
Punainen prikaati opettaa tytöille ja naisille itsepuolustustaitoja ja yrittää saada miehet luopumaan väkivallasta. (Kuva: Neeta Lal / IPS)

Intiassa käydään raiskauksia vastaan moninaisin keinoin

Esimerkiksi kamppailulajeissa koulutettu 40 naispoliisin ryhmä päivystää koulujen ja metroasemien ympäristössä.
Intian maaseudulla uurastavilla miljoonilla naisilla ei ole tietoakaan äitiyslomasta tai muista eduista. Bhumia-heimon naiset palaavat keräämästä puunkuorta itäisessä Odishan osavaltiossa. (Kuva: Manipadma Jena / IPS)

Äitiysloma on Intiassa harvojen herkkua

Intiassa pidennettiin palkallista äitiyslomaa, mutta laki ei koske epävirallisessa työssä olevia, eli suurinta osaa maan työvoimasta.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.