Intia ja Kiina netinkäytön vetureita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intia ja Kiina netinkäytön vetureita

47 prosenttia maailman väestöstä käyttää YK-tilastojen mukaan nyt nettiä, mutta kuilu rikkaiden ja köyhien maiden välillä on suuri.

Intia on ohittanut Yhdysvallat maailman toiseksi suurimpana nettimarkkinana. Maassa on nyt 333 miljoonaa netinkäyttäjää, ja sen yläpuolella on vain Kiina, jossa nettiä käyttää 721 miljoonaa ihmistä.

YK:n televiestintäjärjestö ITU:n tuoreen raportin mukaan Intia ja Kiina ovat suuren väkilukunsa vuoksi kuitenkin myös niiden kuuden maan joukossa, joissa elää 55 prosenttia nettiä käyttämättömistä ihmisistä.

Raportin mukaan yhteensä maailman asukkaista noin 47 prosenttia, 3,5 miljardia, käyttää nyt nettiä. Osuus on viime vuodesta noussut 300 miljoonalla. Erityisen suuri potentiaali on raportin mukaan mobiililiittymillä: jo 165 maalla on 4G-mobiiliverkko.

Erot maailman alueiden välillä ovat kuitenkin suuria. Maita, joissa yli puolet väestöstä käyttää nettiä, on vasta 91. Rikkaissa maissa netinkäyttäjien osuus lähenee sataa, mutta vähiten kehittyneissä maissa ollaan pääsemässä tänä vuonna vasta 15:een.

Erityisen huono tilanne on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Siellä muun muassa Tšadissa, Sierra Leonessa, Nigerissä, Somaliassa ja Eritreassa alle kolme prosenttia väestöstä käyttää nettiä. Kehittyvistä alueista netinkäyttäjien ykköskastia ovatkin Aasian ja Lähi-idän maat, raportissa kerrotaan.

Esimerkiksi Maailmanpankki arvioikin aiemmin tänä vuonna, että digiaika on hyödyttänyt lähinnä rikkaita ja vaikutusvaltaisia ihmisiä.

ITU:n tavoitteisiin kuuluu, että vuonna 2020 60 prosenttia maailman väestöstä käyttäisi nettiä, mutta näillä näkymin siihen ei päästä. Myös netinkäytön sukupuolikuilu on leventynyt: miehiä on netinkäyttäjistä yli neljännesmiljoona enemmän kuin naisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia