Inhimilliset olosuhteet yhä useamman ulottuvilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Inhimilliset olosuhteet yhä useamman ulottuvilla

Kaksi miljardia ihmistä on päässyt nousemaan niin sanotulta matalan inhimillisen kehityksen tasolta viimeisten 25 vuoden aikana, kertoo UNDP.

Kaksi miljardia ihmistä on päässyt niin sanotulta matalan inhimillisen kehityksen tasolta ylemmäs viimeisten 25 vuoden aikana, sanoo YK:n kehitysohjelma UNDP tänään ilmestyneessä raportissaan.

UNDP:n vuotuisessa inhimillisen kehityksen raportissa luokitellaan 188 maata matalan, keskitason, korkean ja erittäin korkean inhimillisen kehityksen luokkiin. Kehitystä arvioidaan väestön tulotason, terveyden sekä koulutuksen perusteella. Globaalisti inhimillisestä kehityksestä annettava pistearvo on noussut 20 prosenttia vuodesta 1990, UNDP kertoo tänään ilmestyneessä raportissaan.

Raportin mukaan erittäin korkean inhimillisen kehityksen maissa elävien määrä kasvoi vuosina 1990–2014 puolesta miljardista 1,2 miljardiin, kun 34 maata siirtyi tähän kategoriaan. Matalimmasta kategoriasta ylemmäs taas siirtyi 19 maata, joukossa muun muassa Kongon tasavalta, Ghana ja Namibia.

Korkein inhimillinen kehitys on raportin mukaan Norjassa, Australiassa, Sveitsissä, Tanskassa ja Alankomaissa. Huonoimmin menee Nigerissä, joka on raportin sisältämän indeksin sijalla 188. Sen jälkeen heikoin sijoitus on Keski-Afrikan tasavallalla, Eritrealla, Tšadilla ja Burundilla. Suomi on sijalla 24. Viime vuoteen verrattuna inhimillinen kehitys on heikentynyt eniten Libyassa ja Syyriassa.

Indeksin ulkopuolella on muun muassa pieniä saarivaltioita, Pohjois-Korea sekä Somalia.

Raportin teemana on tänä vuonna työ. Työn uudet muodot avaavat upeita mahdollisuuksia joillekin, mutta aiheuttavat merkittäviä haasteita toisille, raportissa todetaan. Tällä hetkellä maailmassa on 830 miljoonaa työssäkäyvää köyhää. Yli 200 miljoonaa ihmistä puolestaan on työttömänä samaan aikaan kun 21 miljoonaa ihmistä tekee pakkotyötä, raportissa kerrotaan.

UNDP:n mukaan maiden pitäisi tehdä kansalliset työelämästrategiat, jotka ottavat huomioon työelämää nopeasti muovaavat tekijät, kuten globalisaation ja teknologian muutokset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia