Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Indonesiassa opetetaan keräilijöitä viljelijöiksi

Papuan saarella asukkaat ovat tyytyväisiä muutokseen, sillä huomattava osa alueen metsistä on raivattu öljypalmuplantaaseiksi.
Aiemmin keräilyllä ja metsästyksellä eläneet papualaiset hoitavat nyt omia vihannestarhojaan Indonesialle kuuluvan alueen rajaseudulla. (Kuva: Kafil Yamin / IPS)

(IPS) -- Metsästys ja keräily ovat tehneet tilaa vihannesten viljelylle Indonesiaan kuuluvissa rajakylissä Uuden-Guinean eli Papuan saarella. Runsaasta sadosta liikenisi myyntiinkin, mutta lähimmälle torille on 12 tunnin kävelymatka.

Vielä 20 vuotta sitten paikalliset heimot sotivat Senggin alueen rajakylistä, jotka kuuluvat saaren kehittymättömimpiin alueisiin. Voittoisa afra-heimo on jatkanut näihin päiviin asti puolipaimentolaista elämäntapaansa, joka perustui metsästykseen ja keräilyyn.

Naapurikylässä viljelevät maata Jaavalta tuodut asukkaat, jotka Indonesian harjoittama väestönsiirtopolitiikka on heittänyt Papuaan. Tulokkaiden arvioidaan muodostavan jopa puolet alueen väestöstä.

Kolme kuukautta sitten Indonesian hallitus lähetti Senggiin asiantuntijaryhmän, jonka tehtävänä on auttaa metsästäjä-keräilijöitä rakentamaan pysyvät talot ja viljelemään maata.

Öljypalmu tuhosi metsät

Asukkaat ovat tyytyväisiä muutokseen, sillä huomattava osa alueen metsistä oli jo raivattu öljypalmuplantaaseiksi. "Ruuan löytäminen metsästä on käynyt todella vaikeaksi", Dasarus Daraserme, 50, sanoo.

"Nyt en joudu rämpimään viidakossa löytääkseni ruokaa, sillä se kasvaa omalla pihallani", hän iloitsee.

Papuan ilmastossa saadaan satoa parin viikon välein. Daraserme kertoo tuottavansa jo nyt hedelmiä ja vihanneksia yli perheensä tarpeiden.

Asukkaille viljelytekniikkaa opettava professori Ali Zum Mashar teki vuonna 2000 väitöskirjansa kenttätutkimusta Kalimantanissa ja löysi 18 hyödyllistä mikrobia. Hän kehitti niistä lannoitteen, jonka avulla on saatu jopa kolminkertaisia satoja.

Liiketoimintaa lukutaidottomille

"Ennen ruuasta oli pulaa, nyt sitä on liikaa", vahvistaa kyläläinen Anton Sirmei, 53.

Tuotteita on vaikea saada myyntiin, koska kävely lähimpään markkinapaikkaan vie liian kauan ja autokyyti on tarjolla vain kerran viikossa.

Mashar auttaa asukkaita perustamaan osuuskuntaa, joka hoitaisi tuotteet myyntiin. "Valtio antoi siemenrahan saadakseen pyörät pyörimään", hän kertoo.

Ei ole helppoa opettaa liiketoimintaa kylissä, joiden asukkaista 80 prosenttia on lukutaidottomia. Alueella on vain yksi heikosti varustettu alakoulu.

Kauriit turistipyydyksenä

"Täällä pitäisi tuplata sadon määrä, laatu ja kypsymisnopeus. Aloitimme elokuun alussa, ja tulokset näkyvät jo", Mashar vakuuttaa.

Ensimmäinen tavoite – tuottaa asukkaille kylliksi ruokaa – on jo saavutettu. Seuraavaksi tähdätään markkinoille.

Viljelykasvien lisäksi kyläläiset pystyvät hyödyntämään metsän antimia, kuten mausteyrttejä, hunajaa ja santelipuuta.

Mashar opastaa kyläläisiä tarhaamaan kauriita, jotta eläinten metsästys luonnossa loppuisi. "Tarha tuottaa ruokaa, mutta se voi myös houkutella matkailijoita ja auttaa kehittämään kyläturismia", hän visioi.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousruoka Indonesia Suomen IPS

Kommentit

Tuossa professori Ali Zum Masharin keksimässä aineessa ei ole kyse lannoitteesta, vaan aineesta, joka tehostaa jo maaperässä olevien lannoitteiden "imeytymistä" kasveille.

Lisäksi Suomen kieli (ja luultavasti useimmat muutkin kielet, myös englanti) edellyttää, jos käyttää ilmaisua "kolminkertainen", että kerrotaan, mistä se joku määrä on kolminkertainen.

Jos sato on "kolminkertainen" esim. siemenviljaan nähden, se ei ole kovin - kaksinen.

Korjatteko nämä kohdat, vai pyydättekö, että Suomen IPS korjaa?

Hei

Kiitos palautteesta. Ali Zum Mashar kutsuu alkuperäisessä jutussa tuotettaan itsekin lannoitteeksi, vaikka kyseessä lieneekin tarkkaan ottaen teknologia: http://www.ipsnews.net/2016/10/farming-brings-stability-to-remote-villages-in-papua/

Tarkistamme kuitenkin asian.

On toki aina paras kertoa tarkkaan, mihin verrataan, mutta tässä tapauksessa voinee päätellä, että kolminkertainen tarkoittaa verrattuna aikaan ennen ko. aineen käyttöä.

Hei, kiitos palautteen palautteesta.

Tässä tämä selitys ei muuten oikeastaan oikein toimi ....

"On toki aina paras kertoa tarkkaan, mihin verrataan, mutta tässä tapauksessa voinee päätellä, että kolminkertainen tarkoittaa verrattuna aikaan ennen ko. aineen käyttöä."

... koska artikkelihan kertoi siitä, miten viljely oli juuri aloitettu, "kolme kuukautta sitten". Niinpä sitä ennen ei olisi ollut satoja lainkaan! Eli kyllä tuo kohta vaatisi täsmennnystä. Ja oikeastaan siinä kaikkein parasta olisivat täsmälliset luvut: tonnia hehtaarilta.

 

Lue myös

Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.
(Kuva:
Friday Phiri
/
IPS
)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Kuivunutta maata Sri Lankassa
Ankarin kuivuus 40 vuoteen on saanut Sri Lankan näyttämään paikoin kuun maisemalta.
(Kuva:
Amantha Perera
/
IPS
)

Pahin kuivuus 40 vuoteen on ajanut Sri Lankan viljelijät ahtaalle

Viime vuoden ennätysmäisen kuivuuden vuoksi muun muassa pienviljelijä Newton Gunathileka joutuu nyt elättämään itsensä satunnaistöillä kaupungissa.
Pelto Argentiinassa
Maataloustuotteet ovat keskeinen osa Argentiinan vientikauppaa. Soijapapuja viljellään jo enemmän kuin vehnää tai maissia.
(Kuva:
Patrick Burnett
/
IPS
)

Argentiinan soijapääkaupunki purkamassa glyfosaattikiellon

Rosarion kaupungissa kiellettiin kasvimyrkky glyfosaatin käyttö, mutta soijantuottajat saivat käännettyä valtuutettujen pään.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.