Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Indonesiassa opetetaan keräilijöitä viljelijöiksi

Papuan saarella asukkaat ovat tyytyväisiä muutokseen, sillä huomattava osa alueen metsistä on raivattu öljypalmuplantaaseiksi.
Aiemmin keräilyllä ja metsästyksellä eläneet papualaiset hoitavat nyt omia vihannestarhojaan Indonesialle kuuluvan alueen rajaseudulla. (Kuva: Kafil Yamin / IPS)

(IPS) -- Metsästys ja keräily ovat tehneet tilaa vihannesten viljelylle Indonesiaan kuuluvissa rajakylissä Uuden-Guinean eli Papuan saarella. Runsaasta sadosta liikenisi myyntiinkin, mutta lähimmälle torille on 12 tunnin kävelymatka.

Vielä 20 vuotta sitten paikalliset heimot sotivat Senggin alueen rajakylistä, jotka kuuluvat saaren kehittymättömimpiin alueisiin. Voittoisa afra-heimo on jatkanut näihin päiviin asti puolipaimentolaista elämäntapaansa, joka perustui metsästykseen ja keräilyyn.

Naapurikylässä viljelevät maata Jaavalta tuodut asukkaat, jotka Indonesian harjoittama väestönsiirtopolitiikka on heittänyt Papuaan. Tulokkaiden arvioidaan muodostavan jopa puolet alueen väestöstä.

Kolme kuukautta sitten Indonesian hallitus lähetti Senggiin asiantuntijaryhmän, jonka tehtävänä on auttaa metsästäjä-keräilijöitä rakentamaan pysyvät talot ja viljelemään maata.

Öljypalmu tuhosi metsät

Asukkaat ovat tyytyväisiä muutokseen, sillä huomattava osa alueen metsistä oli jo raivattu öljypalmuplantaaseiksi. "Ruuan löytäminen metsästä on käynyt todella vaikeaksi", Dasarus Daraserme, 50, sanoo.

"Nyt en joudu rämpimään viidakossa löytääkseni ruokaa, sillä se kasvaa omalla pihallani", hän iloitsee.

Papuan ilmastossa saadaan satoa parin viikon välein. Daraserme kertoo tuottavansa jo nyt hedelmiä ja vihanneksia yli perheensä tarpeiden.

Asukkaille viljelytekniikkaa opettava professori Ali Zum Mashar teki vuonna 2000 väitöskirjansa kenttätutkimusta Kalimantanissa ja löysi 18 hyödyllistä mikrobia. Hän kehitti niistä lannoitteen, jonka avulla on saatu jopa kolminkertaisia satoja.

Liiketoimintaa lukutaidottomille

"Ennen ruuasta oli pulaa, nyt sitä on liikaa", vahvistaa kyläläinen Anton Sirmei, 53.

Tuotteita on vaikea saada myyntiin, koska kävely lähimpään markkinapaikkaan vie liian kauan ja autokyyti on tarjolla vain kerran viikossa.

Mashar auttaa asukkaita perustamaan osuuskuntaa, joka hoitaisi tuotteet myyntiin. "Valtio antoi siemenrahan saadakseen pyörät pyörimään", hän kertoo.

Ei ole helppoa opettaa liiketoimintaa kylissä, joiden asukkaista 80 prosenttia on lukutaidottomia. Alueella on vain yksi heikosti varustettu alakoulu.

Kauriit turistipyydyksenä

"Täällä pitäisi tuplata sadon määrä, laatu ja kypsymisnopeus. Aloitimme elokuun alussa, ja tulokset näkyvät jo", Mashar vakuuttaa.

Ensimmäinen tavoite – tuottaa asukkaille kylliksi ruokaa – on jo saavutettu. Seuraavaksi tähdätään markkinoille.

Viljelykasvien lisäksi kyläläiset pystyvät hyödyntämään metsän antimia, kuten mausteyrttejä, hunajaa ja santelipuuta.

Mashar opastaa kyläläisiä tarhaamaan kauriita, jotta eläinten metsästys luonnossa loppuisi. "Tarha tuottaa ruokaa, mutta se voi myös houkutella matkailijoita ja auttaa kehittämään kyläturismia", hän visioi.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousruoka Indonesia Suomen IPS

Kommentit

Tuossa professori Ali Zum Masharin keksimässä aineessa ei ole kyse lannoitteesta, vaan aineesta, joka tehostaa jo maaperässä olevien lannoitteiden "imeytymistä" kasveille.

Lisäksi Suomen kieli (ja luultavasti useimmat muutkin kielet, myös englanti) edellyttää, jos käyttää ilmaisua "kolminkertainen", että kerrotaan, mistä se joku määrä on kolminkertainen.

Jos sato on "kolminkertainen" esim. siemenviljaan nähden, se ei ole kovin - kaksinen.

Korjatteko nämä kohdat, vai pyydättekö, että Suomen IPS korjaa?

Hei

Kiitos palautteesta. Ali Zum Mashar kutsuu alkuperäisessä jutussa tuotettaan itsekin lannoitteeksi, vaikka kyseessä lieneekin tarkkaan ottaen teknologia: http://www.ipsnews.net/2016/10/farming-brings-stability-to-remote-villages-in-papua/

Tarkistamme kuitenkin asian.

On toki aina paras kertoa tarkkaan, mihin verrataan, mutta tässä tapauksessa voinee päätellä, että kolminkertainen tarkoittaa verrattuna aikaan ennen ko. aineen käyttöä.

Hei, kiitos palautteen palautteesta.

Tässä tämä selitys ei muuten oikeastaan oikein toimi ....

"On toki aina paras kertoa tarkkaan, mihin verrataan, mutta tässä tapauksessa voinee päätellä, että kolminkertainen tarkoittaa verrattuna aikaan ennen ko. aineen käyttöä."

... koska artikkelihan kertoi siitä, miten viljely oli juuri aloitettu, "kolme kuukautta sitten". Niinpä sitä ennen ei olisi ollut satoja lainkaan! Eli kyllä tuo kohta vaatisi täsmennnystä. Ja oikeastaan siinä kaikkein parasta olisivat täsmälliset luvut: tonnia hehtaarilta.

 

Lue myös

Viljelijä kaktuspellolla

Kaktus maistuu lehmille Brasiliassa

Kuivuus vaikeutta karjanhoitoa Brasiliassa, mutta veden varastoinnista ja kaktusrehusta on löytynyt yllättävä helpotus.
Maanviljelijä ja härkä

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Kuivunutta maata Sri Lankassa

Pahin kuivuus 40 vuoteen on ajanut Sri Lankan viljelijät ahtaalle

Viime vuoden ennätysmäisen kuivuuden vuoksi muun muassa pienviljelijä Newton Gunathileka joutuu nyt elättämään itsensä satunnaistöillä kaupungissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.