Uutiset Lasten oikeudet

Indonesiassa kannustetaan tyttöjä kieltäytymään avioliitosta

Lapsiavioliitot ovat puolittuneet Indonesiassa, mutta maassa on yhä syvään juurtunut uskomus, että on parempi tulla leskeksi lapsena kuin viivytellä naimisiinmenoa.
Indonesian naisten voimaannuttamisen ja lastensuojelun ministeri Lenny N. Rosalin uskoo, että lapsiavioliitot pystytään estämään. (Kuva: Kanis Dursin / IPS)

(IPS) -- Joka vuosi yli 340 000 indonesialaistyttöä menee naimisiin ennen kuin täyttää 18. Vaikka Indonesian lapsiavioliittojen määrä on puolittunut 30 vuodessa, niitä solmitaan yhä Kambodžan jälkeen eniten Kaakkois-Aasiassa.

Tilastot eivät kerro tarkkoja lukuja, sillä syntymätodistus puuttuu Indonesian lastensuojelukomission mukaan ainakin 50 miljoonalta alaikäiseltä. Se on 62 prosenttia maan 85 miljoonasta alle 18-vuotiaasta.

Indonesialainen Forum Anak Nasional puolustaa lasten oikeuksia ja pyrkii ottamaan heidät mukaan kehitysohjelmien suunnitteluun ja arviointiin. Se levittää yhdessä naisten voimaannuttamis- ja lastensuojeluministeriön kanssa tietoa lapsiavioliittojen vaikutuksista terveyteen, koulutukseen ja talouteen.

"Me opetamme lapsia sanomaan ei varhaiselle avioliitoille ja kehottamaan myös tovereitaan kieltäytymään, kun vanhemmat ehdottavat heille naimisiinmenoa", apulaisministeri Lenny N. Rosalin selittää.

Apua on tarjolla

Forum Anakin jäsenet opetetaan ottamaan yhteyttä alueelliseen naisten voimaannuttamisen ja lastensuojelun keskukseen, jos he eivät itse saa vakuutettua ystäviään siitä, että näiden tulee kieltäytyä vanhempien ehdottomasta avioliitosta. Vanhempiin vaikutetaan uskonnollisten johtajien ja asiallisen tiedon avulla.

Rosalin uskoo, että strategia on toimiva, mutta hänellä ei ole lukuja siitä, kuinka monta lapsiavioliittoa vuoden 2016 tammikuussa käynnistetyn hankkeen aikana on saatu estettyä. "Selvää on, että lapsiavioliitot voidaan torjua, jos selitämme niiden riskit lapsille ja vanhemmille", Rosalin sanoo.

Vanhemmat naittavat lapsensa monista syistä. Ensimmäinen ja tärkein on ikiaikainen uskomus, jonka mukaan on parempi tulla leskeksi lapsena kuin viivytellä naimisiinmenoa.

"Moni uskoo edelleen, että kun tyttö saa ensimmäiset kuukautisensa, hän on riittävän kypsä vaimoksi ja äidiksi", huomauttaa naisten oikeuksia ajavaa Kalyanamitra-järjestöä johtava Listyowati, jolla on monien indonesialaisten tavoin vain yksi nimi.

"Sanaan vanhapiika liittyy niin paljon kielteistä, että sekä tytöt että heidän vanhempansa loukkaantuvat sen käytöstä. Se lisää painetta varhaisen avioliiton solmimiseen", hän jatkaa.

Koulu loppuu avioliittoon

Listyowatin mukana köyhät perheet näkevät lapsiavioliiton myös helpottavan taloudellista taakkaa, kun tyttö muuttaa aviomiehensä luo. "Surullista on, että nuorena naineet naittavat myös omat lapsensa nuorina."

Lapsena solmittu avioliitto lisää muun muassa äitiys- ja lapsikuolleisuutta, ja avioliitto päättää yleensä tytön koulunkäynnin.

Tytöt saavat avioitua 16:n ja pojat 19:n vuoden iässä. Listyowatin mielestä tyttöjen alaikäraja tulisi nostaa ainakin 18 vuoteen.

Apulaisministeri Rosalin kertoo, että hänen ministeriönsä on jättänyt hallitukselle esityksen nykyisen avioliittolain muuttamiseksi.

"Esityksessä on kaksi kohtaa. Ensinnäkin haluamme nostaa avioliittoiän 21:een tai vähintään 18 vuoteen. Toiseksi on hylättävä kaikki erivapaudet, jotka antavat mahdollisuuden lapsiavioliittoon."

Lasten oikeudet genderlapsetkulttuuri Indonesia Suomen IPS

Lue myös

Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Lapset lennättävät leijaa

Raportti: Tyttöjen oikeudet unohtuvat kansainvälisistä sopimuksista

Kansainväliset sopimukset ovat usein ikä- ja sukupuolineutraaleja, mutta se ei ole pelkästään hyvä asia. Lastenoikeusjärjestö Planin selvityksen mukaan neutraalius tarkoittaa usein sitä, että tyttöjen oikeudet jäävät kokonaan huomiotta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Planin digitaalisen oppimisen keskus Delhissä Intiassa

Digiteknologia edistää tasa-arvoa mutta voi aiheuttaa myös takapakkia: ”Tekoälyä kehittävät pääosin keski-ikäiset valkoiset miehet”

Kännyköiden ja netin käyttö kasvaa köyhissäkin maissa kovaa vauhtia, ja se on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi parantaa naisten asemaa. Uhkana on kuitenkin kasvava digikuilu sukupuolten välillä, sanoo Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström.
Vettä kaadetaan kanisterista ämpäriin

YK-raportti: Luonnon omat keinot käyttöön vesipulan ratkaisemiseksi

Maailman pitäisi nojata enemmän perinteiseen ja alkuperäiskansojen tietoon, kun etsitään ratkaisuja vesipulaan. Muuten vesipula pahenee, sanovat YK-järjestöt.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Silpomisperinnettä kitkettävä kaikkialla – myös Suomessa elävien yhteisöjen keskuudessa

Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla, kirjoittaa Abdirahim Hussein.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.