Uutiset Lasten oikeudet

Indonesiassa kannustetaan tyttöjä kieltäytymään avioliitosta

Lapsiavioliitot ovat puolittuneet Indonesiassa, mutta maassa on yhä syvään juurtunut uskomus, että on parempi tulla leskeksi lapsena kuin viivytellä naimisiinmenoa.
Indonesian naisten voimaannuttamisen ja lastensuojelun ministeri Lenny N. Rosalin uskoo, että lapsiavioliitot pystytään estämään. (Kuva: Kanis Dursin / IPS)

(IPS) -- Joka vuosi yli 340 000 indonesialaistyttöä menee naimisiin ennen kuin täyttää 18. Vaikka Indonesian lapsiavioliittojen määrä on puolittunut 30 vuodessa, niitä solmitaan yhä Kambodžan jälkeen eniten Kaakkois-Aasiassa.

Tilastot eivät kerro tarkkoja lukuja, sillä syntymätodistus puuttuu Indonesian lastensuojelukomission mukaan ainakin 50 miljoonalta alaikäiseltä. Se on 62 prosenttia maan 85 miljoonasta alle 18-vuotiaasta.

Indonesialainen Forum Anak Nasional puolustaa lasten oikeuksia ja pyrkii ottamaan heidät mukaan kehitysohjelmien suunnitteluun ja arviointiin. Se levittää yhdessä naisten voimaannuttamis- ja lastensuojeluministeriön kanssa tietoa lapsiavioliittojen vaikutuksista terveyteen, koulutukseen ja talouteen.

"Me opetamme lapsia sanomaan ei varhaiselle avioliitoille ja kehottamaan myös tovereitaan kieltäytymään, kun vanhemmat ehdottavat heille naimisiinmenoa", apulaisministeri Lenny N. Rosalin selittää.

Apua on tarjolla

Forum Anakin jäsenet opetetaan ottamaan yhteyttä alueelliseen naisten voimaannuttamisen ja lastensuojelun keskukseen, jos he eivät itse saa vakuutettua ystäviään siitä, että näiden tulee kieltäytyä vanhempien ehdottomasta avioliitosta. Vanhempiin vaikutetaan uskonnollisten johtajien ja asiallisen tiedon avulla.

Rosalin uskoo, että strategia on toimiva, mutta hänellä ei ole lukuja siitä, kuinka monta lapsiavioliittoa vuoden 2016 tammikuussa käynnistetyn hankkeen aikana on saatu estettyä. "Selvää on, että lapsiavioliitot voidaan torjua, jos selitämme niiden riskit lapsille ja vanhemmille", Rosalin sanoo.

Vanhemmat naittavat lapsensa monista syistä. Ensimmäinen ja tärkein on ikiaikainen uskomus, jonka mukaan on parempi tulla leskeksi lapsena kuin viivytellä naimisiinmenoa.

"Moni uskoo edelleen, että kun tyttö saa ensimmäiset kuukautisensa, hän on riittävän kypsä vaimoksi ja äidiksi", huomauttaa naisten oikeuksia ajavaa Kalyanamitra-järjestöä johtava Listyowati, jolla on monien indonesialaisten tavoin vain yksi nimi.

"Sanaan vanhapiika liittyy niin paljon kielteistä, että sekä tytöt että heidän vanhempansa loukkaantuvat sen käytöstä. Se lisää painetta varhaisen avioliiton solmimiseen", hän jatkaa.

Koulu loppuu avioliittoon

Listyowatin mukana köyhät perheet näkevät lapsiavioliiton myös helpottavan taloudellista taakkaa, kun tyttö muuttaa aviomiehensä luo. "Surullista on, että nuorena naineet naittavat myös omat lapsensa nuorina."

Lapsena solmittu avioliitto lisää muun muassa äitiys- ja lapsikuolleisuutta, ja avioliitto päättää yleensä tytön koulunkäynnin.

Tytöt saavat avioitua 16:n ja pojat 19:n vuoden iässä. Listyowatin mielestä tyttöjen alaikäraja tulisi nostaa ainakin 18 vuoteen.

Apulaisministeri Rosalin kertoo, että hänen ministeriönsä on jättänyt hallitukselle esityksen nykyisen avioliittolain muuttamiseksi.

"Esityksessä on kaksi kohtaa. Ensinnäkin haluamme nostaa avioliittoiän 21:een tai vähintään 18 vuoteen. Toiseksi on hylättävä kaikki erivapaudet, jotka antavat mahdollisuuden lapsiavioliittoon."

Lasten oikeudet genderlapsetkulttuuri Indonesia Suomen IPS

Lue myös

Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.
Tyttö istuu aasin vetämillä kärryillä

Gazan lapset kärsivät psyykkisistä traumoista

Painajaiset ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet Gazan palestiinalaislasten keskuudessa yltyvän väkivallan myötä, kertoo alueella avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto (NRC). 14-vuotias Reham Qudaih on kärsinyt painajaisista siitä asti, kun Israel hyökkäsi Gazaan vuonna 2014.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.