Uutiset Lasten oikeudet

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa
Lasten avioituminen on yhä yleistä Indonesiassa. Kuvassa 14-vuotias morsian West Nusa Tenggaran maakunnassa vuonna 2013. (Kuva: Armin Hari / UN Photo, UN Women Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 2.0)

Intiassa on otettu askel eteenpäin lapsiavioliittojen kieltämisessä. Maan presidentti Joko ”Jokowi” Widodo kertoi viime viikolla kahden ministeriön valmistelevan presidentin asetusta, joka korjaisi lapsiavioliitot sallivan vuoden 1974 avioliittolain. 

Asiasta kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Sen mukaan lausunto on rohkea maassa, jossa lapsiavioliitot ovat yleinen käytäntö.

Vaikka lasten avioituminen on viime vuosina vähentynyt, YK:n lastenjärjestön Unicefin tilastojen mukaan 14 prosenttia indonesialaistytöistä on mennyt naimisiin alaikäisenä. Kampanjajärjestö Girls Not Bridesin mukaan osuus on joillakin alueilla jopa 35 prosenttia. Syyt liittyvät esimerkiksi köyhyyteen ja epätasa-arvoon.
 
Lain mukaan avioliiton alaikäraja on 21, mutta vanhempien luvalla tytöt voivat mennä naimisiin 16-vuotiaina ja pojat 19-vuotiaina. Lupaa voidaan anoa myös paikallisilta viranomaisilta ja uskonnollisilta tuomioistuimilta, jolloin avioitumisikä voi olla vieläkin alhaisempi. Yleensä poikkeusluvat hyväksytään.

Lapsiavioliittojen kieltämisestä on keskusteltu maasta aiemminkin, mutta esimerkiksi vuonna 2015 maan perustuslakituomioistuin äänesti sitä vastaan. Viime aikoina esimerkiksi tasa-arvoministeri Yohana Yembise on vaatinut parlamenttia korjaamaan lakia. Viime vuonna myös naispuoliset uskonoppineet vaativat kieltoa ja langetti fatwan lapsiavioliitoille.

Lasten oikeudet ihmisoikeudetgenderlapsetlaki Indonesia

Lue myös

Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.
Tyttö istuu aasin vetämillä kärryillä

Gazan lapset kärsivät psyykkisistä traumoista

Painajaiset ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet Gazan palestiinalaislasten keskuudessa yltyvän väkivallan myötä, kertoo alueella avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto (NRC). 14-vuotias Reham Qudaih on kärsinyt painajaisista siitä asti, kun Israel hyökkäsi Gazaan vuonna 2014.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.