Uutiset Ilmastopolitiikka

Ilmastovakuutuksesta toivotaan apua äärimmäisten sääilmiöiden uhreille

Uuden ilmastovakuutusaloitteen tavoitteena on tarjota vakuutus 400 miljoonalle ihmiselle vuoteen 2020 mennessä. Ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä se ei kuitenkaan poista, muistuttavat skeptikot.
Hurrikaani Irman aiheuttamia tuhoja Britannian Neitsytsaarilla syyskuussa 2017
Ilmastovakuutuksesta toivotaan helpotusta äärimmäisten sääilmiöiden kurittamien ihmisten elämään. Kuvassa hurrikaani Irman tuhoja syyskuussa Britannian Neitsytsaarilla. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0)

Saksan Bonnissa käynnissä olevassa YK:n ilmastokokouksessa kerrottiin eilen uudesta ilmastovakuutusaloitteesta, jonka tavoitteena on tarjota vakuutuksia sadoille miljoonille ilmastonmuutoksen aiheuttamien sääilmiöiden riskissä oleville ihmisille. 

Aloitteen tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä 400 miljoonalla kehitysmaiden ihmisellä lisää olisi vakuutus äärimmäisten sääilmiöiden aiheuttamien vahinkojen varalta. InsuResilience-niminen aloite perustettiin jo vuonna 2015 Saksan ollessa G7-maiden puheenjohtajamaa, mutta nyt siihen tulee mukaan myös muun muassa G20-maita ja Maailmanpankki yhteistyössä 49:n ilmastonmuutokselle erityisen haavoittuvan maan kanssa.

Saksa ilmoitti nyt tukevansa aloitetta 125 miljoonalla dollarilla (106 miljoonaa euroa) ja Iso-Britannia jo aiemmin kesällä 30 miljoonalla punnalla (33 miljoonaa euroa).

Rahoilla tuetaan maita muun muassa data- ja riskianalyysien teossa sekä uusien innovatiivisten vakuutusratkaisujen kehittämisessä. Se on esimerkiksi tukenut Karibian katastrofiriskirahastoa, joka maksoi syyskuun hurrikaanien jäljiltä yli 45 miljoonan euron arvosta vakuutuskorvauksia kymmenelle maalle. Rahoilla välitettiin esimerkiksi lääkkeitä ja rakennettiin hätäsuojia.

Aloitteen taustalla on tieto siitä, että äärimmäiset sääilmiöt yleistyvät ja voimistuvat ja aiheuttavat yhä suurempia vahinkoja. Tänä vuonna kulut ovat olleet jo noin 170 miljardia euroa. 

Medioiden mukaan kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita vakuutuksen toimivuudesta. Avustusjärjestö Oxfam muistutti uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei ilmastovakuutus vähennä riskejä eikä köyhillä yhteisöillä välttämättä ole siihen edes varaa. Myös St. Lucian saarivaltion pääministeri Allen Chastanet totesi, että köyhiä maita on myös autettava sopeutumaan ilmastonmuutokseen menetysten ehkäisemiseksi.

”Vakuutus ei käsittele itse ratkaisua. Se hoitaa oiretta, ei syytä”, hän sanoi.

Ilmastopolitiikka YKtalousilmastonmuutos

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.