Uutiset Ilmastopolitiikka

Ilmastovakuutuksesta toivotaan apua äärimmäisten sääilmiöiden uhreille

Uuden ilmastovakuutusaloitteen tavoitteena on tarjota vakuutus 400 miljoonalle ihmiselle vuoteen 2020 mennessä. Ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä se ei kuitenkaan poista, muistuttavat skeptikot.
Hurrikaani Irman aiheuttamia tuhoja Britannian Neitsytsaarilla syyskuussa 2017
Ilmastovakuutuksesta toivotaan helpotusta äärimmäisten sääilmiöiden kurittamien ihmisten elämään. Kuvassa hurrikaani Irman tuhoja syyskuussa Britannian Neitsytsaarilla. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0 )

Saksan Bonnissa käynnissä olevassa YK:n ilmastokokouksessa kerrottiin eilen uudesta ilmastovakuutusaloitteesta, jonka tavoitteena on tarjota vakuutuksia sadoille miljoonille ilmastonmuutoksen aiheuttamien sääilmiöiden riskissä oleville ihmisille. 

Aloitteen tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä 400 miljoonalla kehitysmaiden ihmisellä lisää olisi vakuutus äärimmäisten sääilmiöiden aiheuttamien vahinkojen varalta. InsuResilience-niminen aloite perustettiin jo vuonna 2015 Saksan ollessa G7-maiden puheenjohtajamaa, mutta nyt siihen tulee mukaan myös muun muassa G20-maita ja Maailmanpankki yhteistyössä 49:n ilmastonmuutokselle erityisen haavoittuvan maan kanssa.

Saksa ilmoitti nyt tukevansa aloitetta 125 miljoonalla dollarilla (106 miljoonaa euroa) ja Iso-Britannia jo aiemmin kesällä 30 miljoonalla punnalla (33 miljoonaa euroa).

Rahoilla tuetaan maita muun muassa data- ja riskianalyysien teossa sekä uusien innovatiivisten vakuutusratkaisujen kehittämisessä. Se on esimerkiksi tukenut Karibian katastrofiriskirahastoa, joka maksoi syyskuun hurrikaanien jäljiltä yli 45 miljoonan euron arvosta vakuutuskorvauksia kymmenelle maalle. Rahoilla välitettiin esimerkiksi lääkkeitä ja rakennettiin hätäsuojia.

Aloitteen taustalla on tieto siitä, että äärimmäiset sääilmiöt yleistyvät ja voimistuvat ja aiheuttavat yhä suurempia vahinkoja. Tänä vuonna kulut ovat olleet jo noin 170 miljardia euroa. 

Medioiden mukaan kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita vakuutuksen toimivuudesta. Avustusjärjestö Oxfam muistutti uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei ilmastovakuutus vähennä riskejä eikä köyhillä yhteisöillä välttämättä ole siihen edes varaa. Myös St. Lucian saarivaltion pääministeri Allen Chastanet totesi, että köyhiä maita on myös autettava sopeutumaan ilmastonmuutokseen menetysten ehkäisemiseksi.

”Vakuutus ei käsittele itse ratkaisua. Se hoitaa oiretta, ei syytä”, hän sanoi.

Ilmastopolitiikka YKtalousilmastonmuutos

Lue myös

Myrskypilviä New Yorkin yllä
New York on viime vuosina kärsinyt muun muassa myrskyistä. Nyt kaupungi haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta.
(Kuva:
Lisa Bettany
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

New York haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta

Kaupunki aikoo myös vetää eläkevaransa yhtiöistä, jotka ovat tekemisissä fossiilisten polttoaineiden kanssa.
Maailmanpankin johtaja Jim Yong Kim
Maailmapankki ilmoitti tällä viikolla luopuvansa öljyn ja kaasun etsintä- ja poraushankkeiden rahoittamisesta. Kuvassa pankin pääjohtaja Jim Yong Kim.
(Kuva:
Simone D. McCourtie
/
World Bank Photo Collection
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Sulavaa lunta ja jäätä
Ilmastonmuutosindeksin kolmella ensimmäisellä sijalla ei ole yhtään maata.
(Kuva:
smilla4
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.