Ilmastovakuutuksesta toivotaan apua äärimmäisten sääilmiöiden uhreille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastovakuutuksesta toivotaan apua äärimmäisten sääilmiöiden uhreille

Uuden ilmastovakuutusaloitteen tavoitteena on tarjota vakuutus 400 miljoonalle ihmiselle vuoteen 2020 mennessä. Ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä se ei kuitenkaan poista, muistuttavat skeptikot.

Hurrikaani Irman aiheuttamia tuhoja Britannian Neitsytsaarilla syyskuussa 2017

Ilmastovakuutuksesta toivotaan helpotusta äärimmäisten sääilmiöiden kurittamien ihmisten elämään. Kuvassa hurrikaani Irman tuhoja syyskuussa Britannian Neitsytsaarilla. Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0.

Saksan Bonnissa käynnissä olevassa YK:n ilmastokokouksessa kerrottiin eilen uudesta ilmastovakuutusaloitteesta, jonka tavoitteena on tarjota vakuutuksia sadoille miljoonille ilmastonmuutoksen aiheuttamien sääilmiöiden riskissä oleville ihmisille. 

Aloitteen tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä 400 miljoonalla kehitysmaiden ihmisellä lisää olisi vakuutus äärimmäisten sääilmiöiden aiheuttamien vahinkojen varalta. InsuResilience-niminen aloite perustettiin jo vuonna 2015 Saksan ollessa G7-maiden puheenjohtajamaa, mutta nyt siihen tulee mukaan myös muun muassa G20-maita ja Maailmanpankki yhteistyössä 49:n ilmastonmuutokselle erityisen haavoittuvan maan kanssa.

Saksa ilmoitti nyt tukevansa aloitetta 125 miljoonalla dollarilla (106 miljoonaa euroa) ja Iso-Britannia jo aiemmin kesällä 30 miljoonalla punnalla (33 miljoonaa euroa).

Rahoilla tuetaan maita muun muassa data- ja riskianalyysien teossa sekä uusien innovatiivisten vakuutusratkaisujen kehittämisessä. Se on esimerkiksi tukenut Karibian katastrofiriskirahastoa, joka maksoi syyskuun hurrikaanien jäljiltä yli 45 miljoonan euron arvosta vakuutuskorvauksia kymmenelle maalle. Rahoilla välitettiin esimerkiksi lääkkeitä ja rakennettiin hätäsuojia.

Aloitteen taustalla on tieto siitä, että äärimmäiset sääilmiöt yleistyvät ja voimistuvat ja aiheuttavat yhä suurempia vahinkoja. Tänä vuonna kulut ovat olleet jo noin 170 miljardia euroa. 

Medioiden mukaan kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita vakuutuksen toimivuudesta. Avustusjärjestö Oxfam muistutti uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei ilmastovakuutus vähennä riskejä eikä köyhillä yhteisöillä välttämättä ole siihen edes varaa. Myös St. Lucian saarivaltion pääministeri Allen Chastanet totesi, että köyhiä maita on myös autettava sopeutumaan ilmastonmuutokseen menetysten ehkäisemiseksi.

”Vakuutus ei käsittele itse ratkaisua. Se hoitaa oiretta, ei syytä”, hän sanoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia