Ilmastonmuutos vaikuttaa jo lintujen pesintään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutos vaikuttaa jo lintujen pesintään

Lumen varhainen sulaminen arktisella alueella saa linnut pesimään aiemmin – toistaiseksi.

Ilmastonmuutoksen aiheuttama Arktiksen jään sulaminen voi vaikuttaa muuttolintujen lisääntymiskykyyn, varoittavat tutkijat.

Polar Biology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkkailtiin yhdeksän vuoden ajan viiden Alaskassa elävän muuttolintulajin pesintää sekä siihen vaikuttavia tekijöitä, kuten lumen sulamista, saalistajien ja kasvillisuuden esiintymistä.

Tulosten mukaan yhdeksän vuoden aikana lintujen pesintä aikaistui 4–7 päivällä. Syynä on tutkijoiden mukaan lumen aikainen sulaminen, sillä arktisten lintujen pesiminen on aikaistunut  nopeammin kuin muilla lajeilla.

"Monet näistä linnuista talvehtivat tropiikissa, ja ne voivat joutua muuttamaan monimutkaista kalenteriaan sopeutuakseen muutokseen. Olemme huolissamme siitä, että tulee kynnys, jossa ne eivät enää pysty havainnoimaan varhaisia keväitä, mikä voi vaikuttaa pesimisen onnistumiseen tai jopa populaation elinkelpoisuuteen", toteaa tutkija Steve Zack tutkimuksesta uutisoineen Climate News Network -sivuston artikkelissa.

Ilmasto lämpenee Arktiksella nopeammin kuin muilla maapallon alueilla. Alueen on havaittu lämpenevän noin 0,6 astetta vuosikymmenessä, kun koko maapallo on lämmennyt noin 0,2 astetta per vuosikymmen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia