Ilmastonmuutokseen sopeutuminen maksaa kehitysmaille arvioitua enemmän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen maksaa kehitysmaille arvioitua enemmän

YK:n ympäristöohjelman mukaan Maailmanpankin aiempi arvio on alimitoitettu.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutuminen tulee maksamaan kehitysmaille jopa 4–5 kertaa enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Kulut tulevat nousemaan jopa 500 miljardiin dollariin, eli noin 438 miljardiin euroon vuodessa, arvioi YK:n ympäristöohjelma Unep uudessa raportissaan.

Maailmanpankki on aiemmin arvioinut, että ilmastonmuutokseen sopeutumisen hinta kehitysmaissa olisi noin 61–88 miljardia euroa vuodessa. Unepin mukaan luku on todennäköisesti arvioitu aivan liian pieneksi.

15:n eri tutkimuslaitoksen edustajat kävivät raporttia varten läpi muun muassa kansallisia ja sektorikohtaisia tutkimuksia. Sen mukaan vuoteen 2030 mennessä ilmastonmuutokseen sopeutuminen maksaa vuosittain kehitysmaille noin 123–263 miljardia euroa vuodessa. Vuoteen 2050 mennessä summa voi olla 245–438 miljardia euroa vuodessa, eli lähes viisi kertaa enemmän kuin Maailmanpankin maksimiarvio.

Kulut kasvavat nopeasti ajan mittaan, vaikka maailma onnistuisikin rajoittamaan lämpötilan nousun alle kahteen asteeseen vuoteen 2100 mennessä. Mikäli tähän ei pystytä, kulut nousevat jo aiemmin, raportissa varoitetaan.

Rikkaat maat lupaavat joulukuussa 2015 hyväksytyssä Pariisin ilmastosopimuksessa maksaa ilmastorahoitusta kehitysmaille 100 miljardia dollaria vuodessa vuoteen 2025 asti, jonka jälkeen sovitaan uudesta tavoitteesta. Keinoista on kuitenkin kiistelty pitkään.

Unepin raportin mukaan ilmastorahoitus on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut merkittävästi, mutta silti kansainvälistä julkista rahoitusta on jopa kolme kertaa vähemmän kuin sopeutumiskulut ovat. Vuonna 2030 rahaa saatetaan tarvita jo 13 kertaa enemmän kuin julkista rahoitusta on nyt tarjolla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia