Ilmastokokousta isännöivä Marokko tuottaa vihreää energiaa miehitetyssä Länsi-Saharassa – "heikentää rauhanprosessia" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastokokousta isännöivä Marokko tuottaa vihreää energiaa miehitetyssä Länsi-Saharassa – "heikentää rauhanprosessia"

Marokko pääsee YK:n ilmastokokouksen varjolla mainostamaan kasvavia uusiutuvan energian hankkeitaan miehittämässään Länsi-Saharassa, kritisoi Western Sahara Resource Watch.

Yhä suurempi osa Marokon uusiutuvan energian hankkeista toteutetaan maan miehittämässä Länsi-Saharassa. Tulevaisuudessa osuus kasvaa entisestään, varoittaa kansainvälinen Western Sahara Resource Watch (WSRW) -verkosto tuoreessa raportissaan.

Alueen luonnonvarojen käyttöä seuraavan WSRW:n laskelmien mukaan vuoteen 2020 mennessä jopa yli neljännes kaikesta Marokon tuottamasta uusiutuvasta energiasta tuotetaan maan vuodesta 1975 asti miehittämässä Länsi-Saharassa.

Tällä hetkellä osuus on noin seitsemän prosenttia, mutta kasvua ennakoivat maan suunnitelmat lisätä reippaasti uusiutuvan energia tuotantoa. Viime vuonna saksalaisyhtiö Siemens kumppaneineen voitti tarjouskilpailun, jonka ansiosta se muun muassa rakentaa kaksi uutta tuulifarmia Länsi-Saharaan, raportissa kerrotaan.

Siemensillä on jo 22 tuulimyllyä Länsi-Saharan puolella. Niiden avulla tuotetaan energiaa fosfaattituotannon tarpeisiin. Marokko on myynyt Länsi-Saharasta vuosikymmeniä fosfaattia lannoitevalmistajille.

Länsi-Saharaa pidetään yhtenä maailman viimeisistä siirtomaista. Kansainvälinen tuomioistuin on linjannut, ettei Marokolla ole oikeuksia Länsi-Saharaan, ja YK on toistuvasti vahvistanut, että Länsi-Saharan alkuperäisväestölle, sahraweille, kuuluu itsemääräämisoikeus. Esimerkiksi Euroopan investointipankki, YK:n kehitysohjelma UNDP, kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco sekä Maailmanpankki eivät rahoita miehitetyllä alueella mitään hankkeita.

Marokko kuitenkin pitää aluetta omanaan ja puuttuu toisinajattelijoiden aktivismiin kovalla kädellä. YK on yrittänyt neuvotella alueelle rauhaa vuosikausia, tuloksetta.

Marokon vihreän energian suunnitelmat ovat ajankohtaisia, sillä maa isännöi parhaillaan Marrakechissa YK:n ilmastokokousta, joka on ensimmäinen sitten viime vuonna solmitun Pariisin ilmastosopimuksen. WSRW kritisoikin raportissaan kovin sanoin YK:n ilmastokokousta UNFCCC:tä siitä, että se on ylipäätään hyväksynyt Marrakechin kokouksenpitopaikaksi ja sallii sen mainostavan kyseenalaisia hankkeita kokouksen verkkosivuilla, vaikkei YK hyväksy miehitystä.

Järjestö on huolissaan siitä, että uusiutuvan energian hankkeet antavat miehityksestä entistä laillisemman vaikutelman ja heikentävät rauhanprosessia. Ne eivät myöskään motivoi maan kuningasta rauhanneuvotteluihin, sillä tällä on yhteyksiä marokkolaiseen energiafirmaan, joka myös rakentaa Siemensin kanssa tuulivoimaa Länsi-Saharaan. Sopimukset eivät myöskään hyödytä sahraweja, jotka elävät Algerian pakolaisleireillä, se muistuttaa.

"Viemällä energiaa Marokkoon maa ja kuninkaallinen perhe ankkuroivat yhteytensä alueeseen. Onko kuningas kiinnostunut Länsi-Saharan itsemääräämisoikeudesta ja dekolonisaatiosta, kun hän itse hyötyy Marokon armeijan laittomasta läsnäolosta siellä?" kritisoi WSRW:n edustaja Erik Hagen tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia