Uutiset Afganistanin konflikti

Ilmapommituksissa kuolleiden määrä kasvanut Afganistanissa

Afganistanissa on kuollut tai loukkaantunut ilmaiskuissa tänä vuonna yli 50 prosenttia enemmän siviilejä kuin viime vuonna samaan aikaan. Trumpin hallinto on tänä vuonna lisännyt ilmaiskuja.
Maan sisäisten pakolaisten leiri Afganistanissa
Maan sisäisten pakolaisten leiri Kabulin ulkopuolella. Afganistanissa on kuollut tänä vuonna yli 2 600 siviiliä. (Kuva: Fardin Waezi / UN Photo )

Afganistanin väkivaltaisuuksissa on kuollut tai loukkaantunut tänä vuonna yli 8 000 ihmistä. Vaikka uhrien kokonaismäärä on hieman laskenut viime vuoteen verrattuna, ilmaiskuissa kuolleiden määrä on lisääntynyt merkittävästi, kertoo YK:n Afganistan-operaatio Unama.

Unaman tuore raportti käsittelee tämän vuoden yhdeksää ensimmäistä kuukautta. Niiden aikana on kuollut 2 640 siviiliä ja loukkaantunut 5 379. Kuolonuhrien määrä on viime vuoteen verrattuna hieman kasvanut ja loukkaantuneiden määrä vähentynyt. Määrä on edelleen lähellä ennätystasoa, Unama kertoo.

Suurin osa siviileistä kuolee tai loukkaantuu maaoperaatioiden, itsemurhaiskujen ja improvisoitujen räjähteiden seurauksena. Vaarallisinta on Kabulissa, Helmandissa, Nangarharissa, Kandaharissa ja Faryabissa, raportista selviää.

Raportin mukaan tänä vuonna kuitenkin etenkin ilmaiskuissa loukkaantuneiden tai kuolleiden määrä on noussut 52 prosenttia edellisvuodesta. Suurin osa uhreista aiheutui Afganistanin omien joukkojen iskuista, mutta 38 prosenttia oli kansainvälisten ilmapommitusten aiheuttamia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on elokuusta alkaen lisännyt ilmapommituksia Afganistanissa. Raportti ei kerro, onko se uhrimäärän kasvun taustalla. Afganistanin puolustusministeriö on kuitenkin muistuttanut, että suurimman osan uhreista aiheuttavat talebanit, Reuters kertoo.

Raportin mukana 64 prosenttia uhreista aiheutuu hallitusta vastustavien joukkojen toimista.

Afganistanin konflikti konfliktiYK Afganistan

Lue myös

YK:n Afganistanin operaation johtaja Tadamichi Yamamoto
YK:n Afganistan-operaation johtaja ja pääsihteerin Afganistan-erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoo pitävänsä häpeällisenä siviilien asuinalueille tehtäviä iskuja.
(Kuva:
Eskinder Debebe
/
UN Photo
)

Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi Afganistanissa

Afganistanin sodalla oli viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria. Vaikka määrä on vähentynyt viime vuodesta, YK on huolissaan etenkin itsemurhaiskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden kasvaneesta määrästä.
Pakolaisleirin telttoja Afganistanissa
Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt viime aikoina. Kuvassa maan sisäisten pakolaisten leiri lähellä Kabulia kesällä 2017.
(Kuva:
Fardin Waezi
/
UN Photo
)
Koulutyttöjä Afganistanin Kandaharissa vuonna 2014. (Kuva: GPE/Jawad Jalali / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli 400 000 afganistanilaislasta putoamassa koulusta tänä vuonna

Pelastakaa Lapset -järjestön arvion mukaan lisääntynyt epävakaus ja pakkopalautukset Pakistanista ajavat lapsia pois koulusta yli tuhannen päivätahdilla.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Somalimaalaisia naisia
Solidaarisuus tukee muun muassa naisten sukuelinten silpomisen vastaista työtä Somalimaassa. Järjestön ulkoministeriöltä saama rahoitus kasvaa lähivuosina.(Kuva: Jenni Gästgivar / Solidaarisuus)

Kehitysyhteistyörahoitus: Osalle järjestöistä uusia leikkauksia, osalle iso lisärahoitus

Ulkoministeriö ei leikkaa lähivuosina enää järjestöjen ohjelmatukea kokonaisuudessaan, mutta osa yksittäisistä järjestöistä saa kylmää kyytiä tukiuudistuksen seurauksena. Esimerkiksi Frikyrklig Samverkan joutuu ajamaan alas koko ohjelmatoimintansa.
YK:n turvallisuusneuvoston istunto
YK:n turvallisuusneuvosto pui Syyrian tilannetta viime viikolla.(Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Amnesty: Syyrian Itä-Ghoutan pommitukset sotarikos

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat viime päivinä pommittaneet siviilejä kiihtyvällä tahdilla. YK:n lastenjärjestö Unicef julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon, koska sillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä.
Ihmisjono kuokkia kädessä auringonlaskun aikaan
Joukko naisia palaamassa kotiin pelloilta Dong Bomassa Jonglein osavaltiossa. Kirkon Ulkomaanapu työskentelee Etelä-Sudanissa muun muassa Jongleissa, joka kuuluu maan vähiten kehittyneisiin osavaltioihin.(Kuva: Tatu Blomqvist / Kirkon Ulkomaanapu)

Etelä-Sudanissa ruuan hinta tappaa siinä missä aseetkin

Nälkä lamaannuttaa yhteiskunnan, kun ihmiset ajattelevat vain, mistä he saavat seuraavan ateriansa.