Uutiset Afganistanin konflikti

Ilmapommituksissa kuolleiden määrä kasvanut Afganistanissa

Afganistanissa on kuollut tai loukkaantunut ilmaiskuissa tänä vuonna yli 50 prosenttia enemmän siviilejä kuin viime vuonna samaan aikaan. Trumpin hallinto on tänä vuonna lisännyt ilmaiskuja.
Maan sisäisten pakolaisten leiri Afganistanissa
Maan sisäisten pakolaisten leiri Kabulin ulkopuolella. Afganistanissa on kuollut tänä vuonna yli 2 600 siviiliä. (Kuva: Fardin Waezi / UN Photo )

Afganistanin väkivaltaisuuksissa on kuollut tai loukkaantunut tänä vuonna yli 8 000 ihmistä. Vaikka uhrien kokonaismäärä on hieman laskenut viime vuoteen verrattuna, ilmaiskuissa kuolleiden määrä on lisääntynyt merkittävästi, kertoo YK:n Afganistan-operaatio Unama.

Unaman tuore raportti käsittelee tämän vuoden yhdeksää ensimmäistä kuukautta. Niiden aikana on kuollut 2 640 siviiliä ja loukkaantunut 5 379. Kuolonuhrien määrä on viime vuoteen verrattuna hieman kasvanut ja loukkaantuneiden määrä vähentynyt. Määrä on edelleen lähellä ennätystasoa, Unama kertoo.

Suurin osa siviileistä kuolee tai loukkaantuu maaoperaatioiden, itsemurhaiskujen ja improvisoitujen räjähteiden seurauksena. Vaarallisinta on Kabulissa, Helmandissa, Nangarharissa, Kandaharissa ja Faryabissa, raportista selviää.

Raportin mukaan tänä vuonna kuitenkin etenkin ilmaiskuissa loukkaantuneiden tai kuolleiden määrä on noussut 52 prosenttia edellisvuodesta. Suurin osa uhreista aiheutui Afganistanin omien joukkojen iskuista, mutta 38 prosenttia oli kansainvälisten ilmapommitusten aiheuttamia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on elokuusta alkaen lisännyt ilmapommituksia Afganistanissa. Raportti ei kerro, onko se uhrimäärän kasvun taustalla. Afganistanin puolustusministeriö on kuitenkin muistuttanut, että suurimman osan uhreista aiheuttavat talebanit, Reuters kertoo.

Raportin mukana 64 prosenttia uhreista aiheutuu hallitusta vastustavien joukkojen toimista.

Afganistanin konflikti konfliktiYK Afganistan

Lue myös

Koulutyttöjä Afganistanin Kandaharissa vuonna 2014. (Kuva: GPE/Jawad Jalali / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli 400 000 afganistanilaislasta putoamassa koulusta tänä vuonna

Pelastakaa Lapset -järjestön arvion mukaan lisääntynyt epävakaus ja pakkopalautukset Pakistanista ajavat lapsia pois koulusta yli tuhannen päivätahdilla.
Unaman ihmisoikeusjohtaja Danielle Bell sekä johtaja Tadamichi Yamamoto esittelivät tällä viikolla YK:n Afganistan-raporttia. (Kuva: UN Photo / Fardin Waezi)

Afganistanin siviiliuhrien määrä nousi rajusti

Afganistanissa kuoli tai vammautui siviilejä viime vuonna eniten vuosiin. Lapsia kuoli lähes tuhat.

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Iranin lippuja
Iranissa on pidätetty viime vuosina aiempaa enemmän kaksoiskansalaisia.(Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.(Kuva: Mario Osava / IPS)

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.
Argentiinan lippu
Argentiina on saanut paljon kritiikkiä kiellettyään osaa kansalaisjärjestöedustajista tulemasta WTO:n kokoukseen.(Kuva: Beatrice Murch / CC BY 2.0)

Suomalaisjärjestö pääsee sittenkin WTO-kokoukseen Argentiinaan

Suomalaisen Siemenpuu-säätiön edustaja pääsee sittenkin osallistumaan Maailman kauppajärjestön kokoukseen. Järjestö kiittää ulkoministeriötä ja kehitysministeri Kai Mykkästä vaikuttamistyöstä.