Ihmisoikeusjärjestöt huolissaan armeijan toimista Egyptissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestöt huolissaan armeijan toimista Egyptissä

Amnesty vaatii väkivaltaisuuksien puolueetonta tutkintaa.

 

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi Egyptin armeijaa maan väkivaltaisuuksiin sekaantumisesta. Järjestö vaatii puolueetonta tutkintaa tapahtumista, jotka johtivat 51 ihmisen kuolemaan maanantaina mielenosoituksen yhteydessä.

Egyptin armeijan mukaan maanantain väkivaltaisuudet johtuivat siitä, että "terroristit" hyökkäsivät tasavaltalaiskaartin päämajaan Kairossa. Amnestyn mukaan armeijan toimet olivat kuitenkin liioiteltuja.

"Vaikka jotkut mielenosoittajat käyttivät väkivaltaa, vastaus oli suhteeton ja johti rauhanomaisten mielenosoittajien henkien menetyksiin ja vammoihin", järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelman varajohtaja Hassiba Hadj Sahraoui sanoo.

Amnestyn tutkimusten mukaan monia uhreja oli ammuttu kovilla panoksilla päähän tai ylävartaloon. Armeijan väärinkäytöksiä on peitelty.

Egyptin viime viikolla syrjäytetyn presidentin Mohammed Mursin kannattajat ja vastustajat ovat ottaneet Egyptissä rajusti yhteen viimeisen viikon aikana, mikä on herättänyt pelkoja sisällissodan puhkeamisesta maassa. Amnestyn mukaan armeija on  mennyt väliin liian myöhään tai jättänyt huomiotta ihmisten avunpyynnöt.

"Turvallisuusjoukkojen tehtävänä on pitää yllä turvallisuutta ja suojella ihmishenkiä. Sen sijaan näyttää siltä, että he ovat verenvuodatuksen estämisen sijasta olleet siinä mukana", Haoui toteaa.

Egyptissä on viime perjantain jälkeen kuollut Amnestyn mukaan yhteensä ainakin 88 ihmistä protesteissa ja väkivaltaisuuksissa. Kuolleiden joukossa on myös kolme turvallisuusjoukkojen edustajaa. Loukkaantuneita on järjestön mukaan 1 500.

Järjestö vaatii, että kaikki väkivaltaisiin hyökkäyksiin osallistuneet poliittisesta kannasta riippumatta pannaan vastuuseen teoistaan.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi Egyptin armeijan toimia. Järjestön mukaan syrjäytetyn presidentti Muhammed Mursin lisäksi myös tämän kannattajia on pidätetty mielivaltaisesti. Lisäksi armeija ja Mursin poliittiset vastustajat ovat sulkeneet muslimiveljeskunnan johtamia järjestöjä ja tv-kanavia.

Juttua on muokattu 10.7. klo 12.38.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia