Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.

Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Venäjä isännöi kesällä järjestettäviä jalkapallon MM-kisoja. Kuvassa rakenteilla oleva Volgogradin stadion elokuussa 2017. Kuva: Коля Саныч / CC BY-ND 2.0.

Maailman johtajien ei pitäisi osallistua kesäkuussa alkavien jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, ellei maa ryhdy suojelemaan syyrialaisia siviilejä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Jalkapallon MM-kisat järjestetään tänä vuonna Venäjällä 11 kaupungissa. Avajaiset pidetään Moskovassa 14. kesäkuuta.

”Järjestämällä yhden maailman eniten televisioiduista tapahtumista Venäjä kosiskelee yleisöä ja hakee kunnioitusta. Maailman johtajien pitäisi osoittaa presidentti Putinille, että ellei hän muuta toimintaa ja yritä lopettaa Syyrian ja Venäjän joukkojen tekemiä julmuuksia, he eivät ole VIP-aitiossa hänen kanssaan avausiltana”, sanoo HRW:n johtaja Kenneth Roth järjestön kannanotossa.

Venäjä on ollut mukana Syyrian konfliktissa maan hallituksen rinnalla vuodesta 2015, ja se on Syyrian hallituksen tärkein asetoimittaja. Se on ollut mukana erilaisissa siviileihin kohdistuneissa hyökkäyksissä ja estänyt useaan otteeseen YK:n turvallisuusneuvostossa Syyriaan kohdistuvan kritiikin käyttämällä veto-oikeuttaan.

”Itsevaltaiset johtajat pyrkivät usein isännöimään suosittuja urheilutapahtumia parantaakseen imagoaan. Nyt ei ole oikea aika osallistua seremoniallisiin tapahtumiin, jotka palvelevat pääosin isännän maineen kiillottamista samaan aikaan, kun Venäjän joukot auttavat, eivät estä, hyökkäyksiä siviileitä vastaan”, Roth sanoo.

HRW on kampanjoinut pitkään, jotta Venäjän ihmisoikeustilanne ja toiminta ulkomailla saisivat enemmän huomiota kisojen alla. Se on vaatinut myös kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa käyttämään vaikutusvaltaansa. 

HRW sanoi viime viikolla, että Venäjällä on meneillään pahin ihmisoikeuskriisi sitten neuvostoaikojen. Hyökkäykset toisinajattelijoita ja ihmisoikeuspuolustajia vastaan ovat lisääntyneet ja perusvapauksia rajoitetaan.

Järjestön viimevuotisen raportin mukaan ihmisoikeusloukkaukset liittyvät kisoihin myös suoraan, sillä stadionien rakennustöissä on ollut väärinkäytöksiä ja työturvallisuusongelmia ja työntekijöitä on jopa kuollut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia