Ihmiset ja norsut törmäyskurssilla Sri Lankassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmiset ja norsut törmäyskurssilla Sri Lankassa

"Yöstä ei tule rauhallista", arvelevat
vahtivuorossa olevat kyläläiset, kun suuri varjo ilmaantuu riisipellon
laitaan. Norsu ei piittaa varoitukseksi tarkoitetuista ilotulitteista.

"Yöstä ei tule rauhallista", arvelevat vahtivuorossa olevat kyläläiset, kun suuri varjo ilmaantuu riisipellon laitaan. Norsu ei piittaa varoitukseksi tarkoitetuista ilotulitteista.

Sri Lankan Konwevan kylän riisinviljelijät vilkuilevat hermostuneina metsänlaitaa peläten, että elefantteja ilmaantuu lisää.

"Ei olisi hyväksi jäädä niiden jalkoihin", Shanika Ekenayaka kiteyttää ryhmän tunnot.

Norsu löntystää parinkymmenen piinaavan minuutin päästä takaisin viidakkoon, mutta vahdeille sen käynti riittää varoitukseksi: tänä yönä ei nukuta.

 

Jatkuvaa kuurupiiloa

Sri Lankan luoteisosissa 150 kilometrin päässä pääkaupungista Colombosta sijaitseva Konweva on jatkuvasti ihmisten ja norsujen vaarallisen kuurupiilon näyttämönä, kuten moni muukin viidakkoon rajautuva kylä saarivaltiossa.

Konwevan riisipelloista on lähes 150 hehtaaria nyt viljelemättä, koska niitä ei pystytä varjelemaan norsuilta. Riisiä kasvaa vain 283 hehtaarilla, aluevirkamies Archchilage Weerasinghe kertoo.

Hän esittelee aluetta, jolla eläimet olivat mellastaneet edellisviikolla. Pelto on kuin meteorin jäljiltä. Myös sadoittain kylää reunustavia kookospalmuja on tuhoutunut.

Tilannetta pahentaa se, ettei kyläläisille makseta korvauksia vahingoista, koska he viljelevät valtion maita, ja usein luvatta.


Ihmisiä ja norsuja kuolee

Asukkaiden sympatiat norsuja kohtaan ovat vähissä. Viimeksi heinäkuussa yksi mies kuoli ja hänen vaimonsa loukkaantui norsujen hyökkäyksessä.

Weerasinghen mukaan norsut ovat tappaneet kylässä vuoden aikana ainakin kolme ihmistä.

Tilastojen mukaan norsujen ja ihmisten yhteentörmäyksissä kuoli Sri Lankassa viime vuonna 50 ihmistä ja 228 norsua.

"Valtio antaa meille papatteja pelotukseksi, mutta määrä ei riitä edes päiväksi", Weerasinghe valittaa.

Sri Lankan arviolta 3 000 elefanttia ovat suojelun alaisia, joten ne pitää yrittää säikytellä pois pelloilta. Norsun tappamisesta joutuu syytteeseen.

Asian Elephant Specialist Groupiin kuuluva asiantuntija Jayantha Jayewardene uskoo norsujen tulevan kyliin siksi, että ne pitävät uusista, kaadettujen tilalle kasvavista metsistä.

Taloihin niitä houkuttelee riisi, jota saatetaan säilyttää kotona kuukausia.


Sadonkorjuu varhentui

Pelloilta norsut hamuavat mieluiten riisiä, joka ei ole vielä aivan kypsää korjattavaksi. Siksi sadonkorjuuta on jouduttu aikaistamaan, viljelijä Deepani Kumudini sanoo.

Monella alueella Sri Lankassa norsuja torjutaan sähköaidoilla. Jayewardene varoittaa kuitenkin ahtamasta eläimiä liian pienelle alueelle, missä ne saattavat nälkiintyä varsinkin kuivuuden iskiessä.

Kyläläisten mukaan rahat eivät riitä vahtien palkkaamiseen, kun riisin tuottajahintakin on viime aikoina laskenut.

Konwevan yövartiot kuitenkin jatkuvat, koska muuta ratkaisua ei ole näköpiirissä.

Norsut sotaevakkoina


Kurunegalan alueella luoteisessa Sri Lankassa sijaitsevan Konwevan kylän asukkaat sanovat heitä piinaavien norsujen ilmaantuneen seudulle vasta 20 viime vuoden aikana. Syynä on maata pitkään koetellut sisällissota.

Erään tiedon mukaan ensimmäiset elefantit nähtiin Konwevassa maaliskuussa 1992. Tuolloin eläimet joutuivat pakenemaan saaren koillisosista, missä tamilivähemmistön 1970-luvulla alkanut itsenäisyystaistelu puhkesi jälleen täysmittaiseksi sodaksi. Sota päättyi viime vuonna.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia