Humanitaarisen avun huippukokous päättyi suuriin lupauksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Humanitaarisen avun huippukokous päättyi suuriin lupauksiin

YK:n pääsihteeri oli pettynyt kuitenkin siihen, että G7-maiden johtajista vain yksi saapui paikalle.

YK:n jäsenmaat päättivät eilen maailman ensimmäisen humanitaarisen avun huippukokouksen lupauksiin muun muassa humanitaarisen avun tehokkaammasta käytöstä. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ylisti kokouksen saavutuksia mutta ilmaisi myös pettymyksensä siitä, että G7-maiden johtajista vain Saksan liittokansleri Angela Merkel oli saapunut paikalle.

Banin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaiden erimielisyydet ovat viime vuosina vaikeuttaneet edistystä humanitaarisissa kysymyksissä.

"Siksi vetoan erityisesti turvallisuusneuvoston pysyviin jäsenmaihin tärkeiden askelten ottamiseksi korkeimmalla tasolla. Heidän poissaolonsa tästä kokouksesta ei ole tekosyy toimimattomuuteen", hän sanoi.

Esimerkiksi Venäjä ei lähettänyt Istanbulissa järjestettyyn kokoukseen lainkaan korkean tason edustajia. Uutistoimisto Reutersin mukaan yksi syy oli se, että Ban oli ennen kokouksen alkua kehottanut pysyviä jäsenmaita pidättäytymään veto-oikeuden käytöstä laajojen julmuuksien tuomitsemisen yhteydessä.

Kokousta kritisoitiin jo etukäteen tehottomaksi, sillä sen ohjelmaan ei sisältynyt sitovan sopimuksen tekoa. Paikalla oli kuitenkin 9 000 osallistujaa 173 maasta, mukaan lukien 55 valtion tai hallituksen päämiestä.

YK:n mukaan kokouksessa tehtiin 1 500 sitoumusta. Siellä perustettiin muun muassa neljän miljardin dollarin rahasto kriisitilanteiden koulutuksen turvaamiseksi. Suuret avunantajamaat ja avustusjärjestöt sitoutuivat myös ennakolta suunniteltuun Grand Bargain -lupaukseen, jossa avunantajamaat lupaavat lisätä apua ja avustusjärjestöt käyttää sitä läpinäkyvämmin. Avunantajat sitoutuivat myös kanavoimaan 25 prosenttia humanitaarisesta avusta paikallisille toimijoille vuoteen 2020 mennessä; tällä hetkellä osuus on vain 2,5 prosenttia.

Myös Suomi julkisti kokouksessa omat humanitaarisen avun sitoumuksensa. Keskeisiä teemoja ovat muun muassa konfliktien ennaltaehkäisy ja rauhanvälitystyön vahvistaminen, naisten tasa-arvon edistämien kriiseissä sekä vammaisten oikeuksien vahvistaminen.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia