HRW: Sudanin armeija syyllistynyt joukkoraiskaukseen Darfurissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

HRW: Sudanin armeija syyllistynyt joukkoraiskaukseen Darfurissa

Sudanin viranomaiset ovat estäneet YK:ta pääsemästä kaupunkiin, jossa raiskattiin viime syksynä yli 200 naista ja tyttöä, järjestö sanoo.

Sudanin armeija raiskasi ainakin 221 naista ja tyttöä viime syksynä darfurilaisessa Tabitin kaupungissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) tuoreessa raportissaan.

Sudanin hallitus ei ole päästänyt YK:ta tai järjestöjä tutkimaan raiskaussyytteitä, mutta HRW kertoo pohjaavansa raporttinsa puhelinhaastatteluihin, joiden avulla on pystytty tekemään myös ristiintarkistuksia. Raportin mukaan Sudanin armeija hyökkäsi lokakuun 30. päivänä Tabitiin ja raiskasi naisia ja tyttöjä 36 tuntia kestäneen hyökkäyksen aikana. Mikäli raiskaukset ovat osa laajaa tai systemaattista hyökkäystä siviileitä vastaan, kyseessä ovat rikokset ihmisyyttä vastaan, HRW sanoo.

Hyökkäyksiä oli raportin mukaan kaikkiaan kolme. Niiden aikana sotilaat menivät talosta taloon, ryöstivät omaisuutta, pidättivät miehiä, hakkasivat asukkaita ja raiskasivat naisia sekä tyttöjä näiden kodeissa.

"Heti, kun he tulivat huoneeseen, he sanoivat: 'Tapoitte miehemme. Näytämme sinulle, mitä on helvetti. Sitten he alkoivat hakata meitä. He raiskasivat kolme tytärtäni ja minut", eräs uhreista kertoi.

HRW kertoo dokumentoineensa 27 erillistä raiskaustapausta ja saaneensa uskottavaa tietoa 194 muusta. Kaksi armeijasta karannutta myös kertoi järjestölle, että heidän esimiehensä olivat käskeneet heidän raiskata naisia.

Sudan ei ole lyhyttä vierailua lukuun ottamatta päästänyt alueella toimivan YK:n ja Afrikan unionin UNAMID-rauhanturvaoperaation sotilaita tutkimaan tapausta. Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Samantha Power kritisoi uutistoimisto Reutersin mukaan maata asiasta eilen, mutta Sudanin varasuurlähettiläs sivuutti raportin ja sanoi, että kyseessä on yritys lisätä syytöksiä Sudania vastaan turvallisuusneuvostossa.

Darfurin konflikti alkoi vuonna 2003, jolloin kapinallisryhmät alkoivat taistella sorrosta syyttämäänsä Sudanin hallitusta ja sen tukemia janjaweed-arabijoukkoja vastaan. Sota vei yli 300 000 ihmisen hengen ja ajoi yli kaksi miljoonaa kodeistaan. Väkivaltaisuudet ovat viime aikoina jälleen pahentuneet.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC asettanut al-Bashirin sotarikossyystteisiin vuonna 2009. Tätä ei kuitenkaan ole saatu oikeuden eteen, ja tutkinta keskeytettiin viime joulukuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia