HRW: Kreikka sulkee yksin tulleita siirtolaislapsia selleihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

HRW: Kreikka sulkee yksin tulleita siirtolaislapsia selleihin

Jopa vain 14-vuotiaita suljetaan viikkokausiksi ahtaisiin ja epähygieenisiin selleihin.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kritisoi Kreikkaa, jossa viranomaiset sulkevat säännöllisesti yksin tulleita siirtolaislapsia poliisiasemille ja selleihin. Lapset joutuvat odottamaan siirtoa parempiin oloihin jopa kuukausia, järjestö kertoo tuoreessa raportissaan.

Järjestö tapasi kesä-heinäkuun vaihteessa 11 lasta, joita oli pidetty selleissä kahdella poliisiasemalla. Työ- ja sosiaaliministeriön alaisen, yksin tulleista lapsista huolehtivan viranomaisen EKKA:n arvion mukaan tällä hetkellä yhteensä 18:aa lasta pidetään poliisiasemilla ja satoja muita pidätyskeskuksissa, joista he eivät saa poistua.

HRW:n tapaamista lapsista nuorimmat olivat 14-vuotiaita, ja heitä oli pidetty selleissä pisimmillään kaksi kuukautta. Lapset kertoivat, ettei heille ei ole tarjottu tietoa heidän oikeuksistaan tai juridista apua. He kertoivat sellien olevan ahtaita ja epähygieenisiä. Eräs lapsista kertoi syöpäläisistä, eräässä sellissä rikkinäinen suihku tulvi selliin. Toisella asemalla poliisikomentaja kertoi, että 23:a lasta oli pidetty kymmenen hengen sellissä.

"Sen lisäksi, että olemme poliiseja, olemme myös vanhempia. Tietenkään lasten ei pitäisi olla meidän käsissämme, mutta tämä on nyt paras mahdollinen vaihtoehto", sanoi Thesprotian alueyksikön poliisijohtaja Ntontis Ilias HRW:n mukaan.

HRW vaatii Kreikkaa järjestämään lapsille parempia palveluita ja EU:ta välittämään tarvittavat resurssit sitä varten. Järjestön mukaan osa lapsista kärsii psykologisesta ahdistuksesta ja kaksi haastatelluista oli yrittänyt vahingoittaa itseään.

Kreikan lain mukaan lasten säilöönottoa pitää välttää, mutta sitä ei täysin kielletä. Lapsille pitäisi lain mukaan kuitenkin järjestää palveluita, mikäli heidät joudutaan ottamaan säilöön.

Säilöönottojen pitikin olla alun perin lyhytaikainen toimenpide, mutta ongelma on pitkittynyt. Yhteensä maassa on vain 661 palvelukeskuspaikkaa yksin tulleille lapsille, ja hakemuksia on jonossa lähes 1 400.

Kreikkaan on tullut tänä vuonna yli 60 000 lasta. Tietoa siitä, kuinka moni on tullut yksin, ei ole.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia