Uutiset Lasten oikeudet

Honduras kielsi lapsiavioliitot kokonaan

Lapsiavioliitot ovat Latinalaisessa Amerikassa hälyttävän yleisiä, vaikka ne on suurimmassa osassa maista kielletty. Monessa maassa kieltoa on kuitenkin voinut kiertää vanhempien luvalla. Honduras kielsi nyt myös vanhempien luvanvaraiset liitot.
Hondurasilainen tyttö lukee koulukirjaa portailla.
Monen tytön koulunkäynti keskeytyy avioliiton myötä. Lapsiavioliittojen kieltäminen parantaa näin myös tyttöjen koulutustasoa ja nostaa heitä köyhyydestä. (Kuva: Paul Martinez / Global Partnership for Education / CC BY-NC-ND 2.0)

Viime viikolla hyväksytty lakimuutos nosti Hondurasin avioliittoikää 16 ikävuodesta 18 ikävuoteen. Alaikäinen ei voi mennä naimisiin enää edes vanhempien luvalla. Lainsäätäjät äänestivät kysymyksestä yksimielisesti.

Viime vuonna jopa 34 prosenttia Hondurasissa naimisiin menneistä oli alaikäisiä. Lapsiavioliitot heikentävät erityisesti tyttöjen koulutusmahdollisuuksia, terveyttä sekä lisäävät väkivallan ja hyväksikäytön uhkaa, sillä usein etenkin nuoria tyttöjä naitetaan vanhemmille miehille.

”Tämä on historiallinen muutos, mikä voi parantaa miljoonien tyttöjen elämänlaatua", kommentoi Plan Internationalin Hondurasin maajohtaja Belinda Portillo.

Portillon mukaan lapsiavioliittojen kieltäminen on strateginen tapa vahvistaa naisten oikeuksia sekä terveyden, koulutuksen, työn, vapauden että väkivallan uhan osalta.

Hondurasilaisnuoret ovat kampanjoineet ahkerasti lapsiavioliittoja vastaan yhdessä Plan Internationalin, Unicefin sekä UN Womenin kanssa viimeiset kaksi vuotta.

”Emme olisi onnistuneet tässä ilman nuorten intohimoista ja kovaa työtä”, Portillo jatkaa.

Lain valvominen tulee kampanjoijien mukaan olemaan kaikkein vaikeinta alkuperäisväestön keskuudessa ja maaseudulla, joissa lapsiavioliitot ovat myös kaikkein yleisimpiä.

Suurin osa Latinalaisen Amerikan maista kieltää lapsiavioliitot, mutta niitä esiintyy edelleen hälyyttävän paljon. Lupa heltiää helposti vanhempien suostumuksella.

Unicefin mukaan jopa viidessä maassa 30 prosenttia tytöistä menee naimisiin ennen 18 ikävuotta, Nigaraguassa jopa 41 prosenttia. Lapsiavioliittoja esiintyy Hondurasin ja Nicaraguan lisäksi paljon Dominikaanisessa tasavallassa (37 %), Brasiliassa (36 %) ja Guatemalassa (30 %).

Lasten oikeudet genderlapsetlaki Honduras

Lue myös

Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.
Tyttö istuu aasin vetämillä kärryillä

Gazan lapset kärsivät psyykkisistä traumoista

Painajaiset ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet Gazan palestiinalaislasten keskuudessa yltyvän väkivallan myötä, kertoo alueella avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto (NRC). 14-vuotias Reham Qudaih on kärsinyt painajaisista siitä asti, kun Israel hyökkäsi Gazaan vuonna 2014.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.