Uutiset Lasten oikeudet

Honduras kielsi lapsiavioliitot kokonaan

Lapsiavioliitot ovat Latinalaisessa Amerikassa hälyttävän yleisiä, vaikka ne on suurimmassa osassa maista kielletty. Monessa maassa kieltoa on kuitenkin voinut kiertää vanhempien luvalla. Honduras kielsi nyt myös vanhempien luvanvaraiset liitot.
Hondurasilainen tyttö lukee koulukirjaa portailla.
Monen tytön koulunkäynti keskeytyy avioliiton myötä. Lapsiavioliittojen kieltäminen parantaa näin myös tyttöjen koulutustasoa ja nostaa heitä köyhyydestä. (Kuva: Paul Martinez / Global Partnership for Education / CC BY-NC-ND 2.0)

Viime viikolla hyväksytty lakimuutos nosti Hondurasin avioliittoikää 16 ikävuodesta 18 ikävuoteen. Alaikäinen ei voi mennä naimisiin enää edes vanhempien luvalla. Lainsäätäjät äänestivät kysymyksestä yksimielisesti.

Viime vuonna jopa 34 prosenttia Hondurasissa naimisiin menneistä oli alaikäisiä. Lapsiavioliitot heikentävät erityisesti tyttöjen koulutusmahdollisuuksia, terveyttä sekä lisäävät väkivallan ja hyväksikäytön uhkaa, sillä usein etenkin nuoria tyttöjä naitetaan vanhemmille miehille.

”Tämä on historiallinen muutos, mikä voi parantaa miljoonien tyttöjen elämänlaatua", kommentoi Plan Internationalin Hondurasin maajohtaja Belinda Portillo.

Portillon mukaan lapsiavioliittojen kieltäminen on strateginen tapa vahvistaa naisten oikeuksia sekä terveyden, koulutuksen, työn, vapauden että väkivallan uhan osalta.

Hondurasilaisnuoret ovat kampanjoineet ahkerasti lapsiavioliittoja vastaan yhdessä Plan Internationalin, Unicefin sekä UN Womenin kanssa viimeiset kaksi vuotta.

”Emme olisi onnistuneet tässä ilman nuorten intohimoista ja kovaa työtä”, Portillo jatkaa.

Lain valvominen tulee kampanjoijien mukaan olemaan kaikkein vaikeinta alkuperäisväestön keskuudessa ja maaseudulla, joissa lapsiavioliitot ovat myös kaikkein yleisimpiä.

Suurin osa Latinalaisen Amerikan maista kieltää lapsiavioliitot, mutta niitä esiintyy edelleen hälyyttävän paljon. Lupa heltiää helposti vanhempien suostumuksella.

Unicefin mukaan jopa viidessä maassa 30 prosenttia tytöistä menee naimisiin ennen 18 ikävuotta, Nigaraguassa jopa 41 prosenttia. Lapsiavioliittoja esiintyy Hondurasin ja Nicaraguan lisäksi paljon Dominikaanisessa tasavallassa (37 %), Brasiliassa (36 %) ja Guatemalassa (30 %).

Lasten oikeudet genderlapsetlaki Honduras

Lue myös

Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Lapset lennättävät leijaa

Raportti: Tyttöjen oikeudet unohtuvat kansainvälisistä sopimuksista

Kansainväliset sopimukset ovat usein ikä- ja sukupuolineutraaleja, mutta se ei ole pelkästään hyvä asia. Lastenoikeusjärjestö Planin selvityksen mukaan neutraalius tarkoittaa usein sitä, että tyttöjen oikeudet jäävät kokonaan huomiotta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Planin digitaalisen oppimisen keskus Delhissä Intiassa

Digiteknologia edistää tasa-arvoa mutta voi aiheuttaa myös takapakkia: ”Tekoälyä kehittävät pääosin keski-ikäiset valkoiset miehet”

Kännyköiden ja netin käyttö kasvaa köyhissäkin maissa kovaa vauhtia, ja se on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi parantaa naisten asemaa. Uhkana on kuitenkin kasvava digikuilu sukupuolten välillä, sanoo Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström.
Vettä kaadetaan kanisterista ämpäriin

YK-raportti: Luonnon omat keinot käyttöön vesipulan ratkaisemiseksi

Maailman pitäisi nojata enemmän perinteiseen ja alkuperäiskansojen tietoon, kun etsitään ratkaisuja vesipulaan. Muuten vesipula pahenee, sanovat YK-järjestöt.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Silpomisperinnettä kitkettävä kaikkialla – myös Suomessa elävien yhteisöjen keskuudessa

Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla, kirjoittaa Abdirahim Hussein.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.