Honduras kielsi lapsiavioliitot kokonaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Honduras kielsi lapsiavioliitot kokonaan

Lapsiavioliitot ovat Latinalaisessa Amerikassa hälyttävän yleisiä, vaikka ne on suurimmassa osassa maista kielletty. Monessa maassa kieltoa on kuitenkin voinut kiertää vanhempien luvalla. Honduras kielsi nyt myös vanhempien luvanvaraiset liitot.

Hondurasilainen tyttö lukee koulukirjaa portailla.

Monen tytön koulunkäynti keskeytyy avioliiton myötä. Lapsiavioliittojen kieltäminen parantaa näin myös tyttöjen koulutustasoa ja nostaa heitä köyhyydestä. Kuva: Paul Martinez / Global Partnership for Education / CC BY-NC-ND 2.0.

Viime viikolla hyväksytty lakimuutos nosti Hondurasin avioliittoikää 16 ikävuodesta 18 ikävuoteen. Alaikäinen ei voi mennä naimisiin enää edes vanhempien luvalla. Lainsäätäjät äänestivät kysymyksestä yksimielisesti.

Viime vuonna jopa 34 prosenttia Hondurasissa naimisiin menneistä oli alaikäisiä. Lapsiavioliitot heikentävät erityisesti tyttöjen koulutusmahdollisuuksia, terveyttä sekä lisäävät väkivallan ja hyväksikäytön uhkaa, sillä usein etenkin nuoria tyttöjä naitetaan vanhemmille miehille.

”Tämä on historiallinen muutos, mikä voi parantaa miljoonien tyttöjen elämänlaatua", kommentoi Plan Internationalin Hondurasin maajohtaja Belinda Portillo.

Portillon mukaan lapsiavioliittojen kieltäminen on strateginen tapa vahvistaa naisten oikeuksia sekä terveyden, koulutuksen, työn, vapauden että väkivallan uhan osalta.

Hondurasilaisnuoret ovat kampanjoineet ahkerasti lapsiavioliittoja vastaan yhdessä Plan Internationalin, Unicefin sekä UN Womenin kanssa viimeiset kaksi vuotta.

”Emme olisi onnistuneet tässä ilman nuorten intohimoista ja kovaa työtä”, Portillo jatkaa.

Lain valvominen tulee kampanjoijien mukaan olemaan kaikkein vaikeinta alkuperäisväestön keskuudessa ja maaseudulla, joissa lapsiavioliitot ovat myös kaikkein yleisimpiä.

Suurin osa Latinalaisen Amerikan maista kieltää lapsiavioliitot, mutta niitä esiintyy edelleen hälyyttävän paljon. Lupa heltiää helposti vanhempien suostumuksella.

Unicefin mukaan jopa viidessä maassa 30 prosenttia tytöistä menee naimisiin ennen 18 ikävuotta, Nigaraguassa jopa 41 prosenttia. Lapsiavioliittoja esiintyy Hondurasin ja Nicaraguan lisäksi paljon Dominikaanisessa tasavallassa (37 %), Brasiliassa (36 %) ja Guatemalassa (30 %).

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia