Uutiset

Honduras kesyttää rikollisjengejä pehmein keinoin

Jengien jäseniä on muun muassa palkattu töihin vetämään vesijohtoja ja päällystämään katuja.
Hondurasin pääkaupunki Tegucigalpa
Hondurasin pääkaupungissa Tegucigalpassa kesytetään rikollisjengejä poikkeuksellisin keinoin. (Kuva: Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

(IPS) -- Hondurasin pääkaupungin Tegucigalpan pahamaineisella ”kuumalla vyöhykkeellä” tapahtuu kummia. Köyhiä kaupunginosia kunnostetaan ja rikoksen poluille joutuneita nuoria värvätään töihin ja urheilemaan.

Mara-nimellä tunnettuihin Hondurasin rikollisjengeihin kuuluu arviolta 25 000 jäsentä. 8,5 miljoonan asukkaan maassa tehdään 59 henkirikosta 100 000:ta asukasta kohti, kun maailman keskiarvo on 8,8,

Hondurasin kunnallinen kehittämislaitos aloitti vuonna 2013 Yleisamerikkalaisen kehityspankin tuella ensimmäisen vaiheen Picu-ohjelmasta, jonka on määrä parantaa yhteiseloa kaupungeissa. Kohteena on yhdeksän köyhää asuinaluetta pääkaupungin pohjoislaidalla.

Hankkeessa työskentelevät – ja myös siihen tutustuvat vieraat – käyttävät oranssia paitaa tai liiviä. Hankkeen toteuttajat kertovat, että aluetta hallitsevat marat lupasivat Picua pohjustaneissa neuvotteluissa jättää oranssiin pukeutuneet rauhaan.

Kansalaisaktivistit välittivät keskusteluja, joissa taivuteltiin jengit suopeiksi hankkeelle. Picun on tarkoitus kohentaa alueen infrastruktuuria sekä elinkeinoelämää ja kannustaa nuoria urheilun pariin.

”Ketään ei leimata”

Jengien jäseniä on palkattu töihin vetämään vesijohtoja ja päällystämään katuja.

”Ketään ei leimata. Kaikki täällä asuvat ovat meille ihmisiä, jotka etsivät mahdollisuuksia päästä eteenpäin”, Picun vetäjä Mirian Leiva sanoo.

Vuorenrinteille rakennetuilla kurjilla alueilla – joista yhtä kutsuttiin Suoksi liejuisten katujensa vuoksi – asuu yli 7 000 henkeä. Picun ansiosta kadut ovat nyt saaneet päällysteen ja alueet on yhdistetty muuhun kaupunkiin portailla.

Picu on tuonut alueille myös sähkön, puhtaan veden ja viemärin sekä urheilutiloja.

”Asukkaat eivät osanneet uneksiakaan tällaisesta menneinä 40 vuotena. Kaikki on suunniteltu yhdessä heidän kanssaan”, Leiva kertoo.

Asukkaat osaksi kehitystä

”Pelkkä sementti ja infra eivät riitä. Etsimme vuorovaikutusta, jonka avulla luodaan sosiaalisia verkostoja. Asukkaat täytyy saada tuntemaan itsensä osaksi alueen kehitystä”, kunnallista kehittämislaitosta johtava Mario Pineda vakuuttaa.

Hänen mukaansa ainakin 1 300 nuorta on tullut mukaan urheiluharrastuksiin kaupungin ja katolisen kirkon tarjoamissa tiloissa. Aiemmin rikollisjengeihin kuuluneita nuoria näkee nyt harjoittelemassa painonnostoa, taekwondoa, pöytätennistä, koripalloa ja yleisurheilua. Moni haaveilee opiskelusta ja valmentajan urasta.

Jotkut ovat jo päässeet mitaleille kotimaassa tai Keski-Amerikan kisoissa.

Picun pilottivaihe päättyy pian, mutta alueiden asukkaat ovat ryhtyneet miettimään jatkoa. ”Emme luovu uusista itsenäisyyden ja veljeyden kokemuksista. Tämä on meidän tilamme ja jatkamme sen kunnostamista”, asukasyhteisön johtajiin kuuluva Jessenia Deras vannoo.

politiikkalakioikeus ja rikos Honduras Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Robotti mielenosoituksessa

Tekoälyn asiantuntija Noel Sharkey tutustui tappajarobotteihin ja ryhtyi niitä vastustavaksi kansalaisaktivistiksi – ”asevarustelukilpa on alkamassa”

Suomessa vierailleen professori Noel Sharkeyn mukaan robottiaseilta puuttuu tärkeä ominaisuus: ne eivät pysty erottelemaan siviiliä sotilaista. Hän lobbaa nyt sen puolesta, että muun muassa Suomi ryhtyisi vastustamaan robottiaseita.
Naisia äänestyskortteineen

Äänestäminen elvyttää demokratiaa

Demokratian laatua kuvaavat indeksit ovat viime vuosina laskeneet ja äänestysaktiivisuus vähentynyt. YK:n kehitysohjelman asiantuntijan Patrick Keuleersin mukaan tilanne muutetaan laskemalla äänioikeusikää, asettamalla ihminen takaisin poliittisen keskustelun keskiöön ja edistämällä äänestämistä kansalaisvelvollisuutena.
Tietokoneen näppäimistö

Raportti: Teknologia-alalla esiintyy pakkotyötä – firmat haluavat estää sen, mutta harva kertoo, miten se tapahtuu

Monia teknologia- ja elektroniikka-alan tuotteita tehdään pakkotyövoimalla. Suuryritykset ovat viime vuosina kunnostautuneet sen estämisessä mutta enemmän pitää tehdä, vaaditaan tuoreessa raportissa.
Lapsia leijojen kera

Kodeistaan paenneiden määrä kasvoi uuteen ennätykseen – ”kukaan ei valitse pakolaiseksi ryhtymistä”, muistuttaa YK:n pakolaisjärjestö

”Minun viestini maailmalle on, että en halua olla pakolainen. Haluan mennä takaisin kotiini Myanmariin, mutta haluan elää turvassa ja rauhassa”, kertoi Mutaybatu-niminen pakolainen YK:n pakolaisjärjestölle. Tänään julkaistujen tilastojen mukaan viime vuoden lopulla maailmassa oli 68,5 miljoonaa kodistaan paennutta ihmistä.