Uutiset

Honduras kesyttää rikollisjengejä pehmein keinoin

Jengien jäseniä on muun muassa palkattu töihin vetämään vesijohtoja ja päällystämään katuja.
Hondurasin pääkaupunki Tegucigalpa
Hondurasin pääkaupungissa Tegucigalpassa kesytetään rikollisjengejä poikkeuksellisin keinoin. (Kuva: MjZ Photography Flickr.com / CC BY-NC 2.0 )

(IPS) -- Hondurasin pääkaupungin Tegucigalpan pahamaineisella ”kuumalla vyöhykkeellä” tapahtuu kummia. Köyhiä kaupunginosia kunnostetaan ja rikoksen poluille joutuneita nuoria värvätään töihin ja urheilemaan.

Mara-nimellä tunnettuihin Hondurasin rikollisjengeihin kuuluu arviolta 25 000 jäsentä. 8,5 miljoonan asukkaan maassa tehdään 59 henkirikosta 100 000:ta asukasta kohti, kun maailman keskiarvo on 8,8,

Hondurasin kunnallinen kehittämislaitos aloitti vuonna 2013 Yleisamerikkalaisen kehityspankin tuella ensimmäisen vaiheen Picu-ohjelmasta, jonka on määrä parantaa yhteiseloa kaupungeissa. Kohteena on yhdeksän köyhää asuinaluetta pääkaupungin pohjoislaidalla.

Hankkeessa työskentelevät – ja myös siihen tutustuvat vieraat – käyttävät oranssia paitaa tai liiviä. Hankkeen toteuttajat kertovat, että aluetta hallitsevat marat lupasivat Picua pohjustaneissa neuvotteluissa jättää oranssiin pukeutuneet rauhaan.

Kansalaisaktivistit välittivät keskusteluja, joissa taivuteltiin jengit suopeiksi hankkeelle. Picun on tarkoitus kohentaa alueen infrastruktuuria sekä elinkeinoelämää ja kannustaa nuoria urheilun pariin.

”Ketään ei leimata”

Jengien jäseniä on palkattu töihin vetämään vesijohtoja ja päällystämään katuja.

”Ketään ei leimata. Kaikki täällä asuvat ovat meille ihmisiä, jotka etsivät mahdollisuuksia päästä eteenpäin”, Picun vetäjä Mirian Leiva sanoo.

Vuorenrinteille rakennetuilla kurjilla alueilla – joista yhtä kutsuttiin Suoksi liejuisten katujensa vuoksi – asuu yli 7 000 henkeä. Picun ansiosta kadut ovat nyt saaneet päällysteen ja alueet on yhdistetty muuhun kaupunkiin portailla.

Picu on tuonut alueille myös sähkön, puhtaan veden ja viemärin sekä urheilutiloja.

”Asukkaat eivät osanneet uneksiakaan tällaisesta menneinä 40 vuotena. Kaikki on suunniteltu yhdessä heidän kanssaan”, Leiva kertoo.

Asukkaat osaksi kehitystä

”Pelkkä sementti ja infra eivät riitä. Etsimme vuorovaikutusta, jonka avulla luodaan sosiaalisia verkostoja. Asukkaat täytyy saada tuntemaan itsensä osaksi alueen kehitystä”, kunnallista kehittämislaitosta johtava Mario Pineda vakuuttaa.

Hänen mukaansa ainakin 1 300 nuorta on tullut mukaan urheiluharrastuksiin kaupungin ja katolisen kirkon tarjoamissa tiloissa. Aiemmin rikollisjengeihin kuuluneita nuoria näkee nyt harjoittelemassa painonnostoa, taekwondoa, pöytätennistä, koripalloa ja yleisurheilua. Moni haaveilee opiskelusta ja valmentajan urasta.

Jotkut ovat jo päässeet mitaleille kotimaassa tai Keski-Amerikan kisoissa.

Picun pilottivaihe päättyy pian, mutta alueiden asukkaat ovat ryhtyneet miettimään jatkoa. ”Emme luovu uusista itsenäisyyden ja veljeyden kokemuksista. Tämä on meidän tilamme ja jatkamme sen kunnostamista”, asukasyhteisön johtajiin kuuluva Jessenia Deras vannoo.

politiikkalakioikeus ja rikos Honduras Suomen IPS

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Iranin lippuja
Iranissa on pidätetty viime vuosina aiempaa enemmän kaksoiskansalaisia.(Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.(Kuva: Mario Osava / IPS)

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.
Argentiinan lippu
Argentiina on saanut paljon kritiikkiä kiellettyään osaa kansalaisjärjestöedustajista tulemasta WTO:n kokoukseen.(Kuva: Beatrice Murch / CC BY 2.0)

Suomalaisjärjestö pääsee sittenkin WTO-kokoukseen Argentiinaan

Suomalaisen Siemenpuu-säätiön edustaja pääsee sittenkin osallistumaan Maailman kauppajärjestön kokoukseen. Järjestö kiittää ulkoministeriötä ja kehitysministeri Kai Mykkästä vaikuttamistyöstä.