Homojen vainot paljastanutta tšetšeenilehteä uhkailtu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Homojen vainot paljastanutta tšetšeenilehteä uhkailtu

Novaja Gazeta -lehti kertoi muutama viikko sitten, että tšetšeeniviranomaiset pidättävät ja kiduttavat homoiksi epäiltyjä. Nyt lehden toimitus on itse vaarassa.

Tšetšenian viranomaiset ovat uhkailleet venäläistä Novaja Gazeta -lehteä, joka paljasti muutama viikko sitten tšetšeeniviranomaisten vainon seksuaalivähemmistöjen edustajiksi epäiltyjä kohtaan. Venäjän viranomaisten on puututtava asiaan, vaatii ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Novaja Gazeta kertoi huhtikuun alussa, että Tšetšenian turvallisuuspalvelu ja viranomaiset ovat pidättäneet, kiduttaneet ja jopa tappaneet kymmeniä homoiksi epäiltyjä ihmisiä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat vahvistaneet tapaukset, ja ympäri maailman kerätään tukea seksuaalivähemmistöjen tukemiseksi ja evakuoimiseksi alueelta. Muun muassa YK ja Euroopan neuvosto ovat tuominneet vainon. Lehti julkisti myös toisen artikkelin, jossa oli uhrien kertomuksia.

Artikkelien julkaisun jälkeen Tšetšenian lehdistö- ja informaatioministeri Jambulat Umarov vaati lehdeltä anteeksipyyntöä Tšetšenian kansalta sen vuoksi, että lehti on vihjannut, että homoja ylipäätään olisi Tšetšeniassa. Hän varoitti, että jos lehti ei lakkaa julkaisemasta "hysteriaa" ja "olemattomia uhkia", ihmiset, joita lehti ärsyttää enemmän, hoitavat asian.

HRW kertoo myös laajasta uskonnollisten johtajien ja muiden silmäätekevien kokoon kutsumasta tapahtumasta, jossa Tšetšenian presidentin Ramzan Kadyrovin neuvonantaja syytti lehteä kunnianloukkauksesta ja kutsui toimittajia uskon ja koko isänmaan viholliseksi. Lopuksi hyväksyttiin päätöslauselma, joka uhkaa lehteä rangaistuksella.

Novaja Gazeta sanoo pelkäävänsä nyt koko henkilökuntansa puolesta. Washington Post -lehden mukaan vainon paljastanut toimittaja Elena Milashina on joutunut lähtemään Moskovasta ja suunnittelee siirtyvänsä toiseen maahan.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin neuvonantaja Dimitri Peskov on valitellut tilannetta ja luvannut seurata sitä. Kremlillä ei hänen mukaansa kuitenkaan ole vahvistettua tietoa rikkomuksista.

"On hyvä, että Kreml on valittanut uhkia Novaja Gazetaa kohtaan, mutta se on tyhjää, kun otetaan huomioon, että Kreml on antanut Kadyrovin uskoa vuosia, että hän voi toimia lain yläpuolella miten väkivaltaisesti tahansa. Kremlin on vastattava tutkimalla poliisin väärinkäytökset homoja vastaan sekä Novaja Gazetan uhkailu", toteaa HRW:n Euroopan ja Keski-Aasian johtaja Hugh Williamson tiedotteessa.

Tšetšenia on konservatiivinen yhteiskunta, jossa homous on paheksuttu tabu. Presidentti Ramzan Kadyrov johtaa maata itsevaltaisin ottein ja HRW:n mukaan tämän kontrolli koskettaa kaikkea sosiaalisen elämän muotoja politiikasta ja uskonnosta akateemiseen keskusteluun ja perheeseen asti. Kaikesta vastustuksesta rangaistaan.

Vainojen seurauksena Venäjän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukeva verkosto LGBT Network on ryhtynyt suunnittelemaan homojen evakuointia. Se kertoi eilen, että 60 ihmistä on ottanut siihen yhteyttä. Heistä osa tarvitsee välittömän evakuoinnin. Osa puolestaan on paennut itse mutta tarvitsee muuta apua.

Suomessa ainakin Seta kerää rahallisia avustuksia paenneille ja Amnesty International on aloittanut vetoomuskampanjan seksuaalivähemmistöjen tukemiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia