Homojen oikeudet EU-mörkö Armenialle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Homojen oikeudet EU-mörkö Armenialle

Kampanja seksuaalista tasa-arvoa vastaan pelaa Venäjän pussiin, kirjoittaa Marianna Grigorjan.

(IPS) -- Euroopan unioni on yllättäen joutunut sylkykupiksi Armeniassa. Syynä on tuore tasa-arvolaki, jota syytetään homouden edistämisestä Euroopan mallin mukaan.

Jotkut epäilevät EU-kaunan lietsojaksi Armenian hallitusta, joka päätti yllättäen syyskuussa liittyä Venäjän johtamaan Eurasec-tulliliittoon. Se mutkistaa Armenian lähenemistä EU:hun, jonka itäisessä kumppanuusjärjestelmässä maa on mukana.

Armenian ja EU:n assosiaatiosopimuksen uumoiltiin valmistuvan marraskuussa, mutta EU:n mukaan se kompastuu Armenian jäsenyyteen Eurasecissa, johon kuuluivat ennestään Kazakstan, Valko-Venäjä ja Venäjä.

Laki miesten ja naisten tasavertaisista oikeuksista ja mahdollisuuksista tuli voimaan Armeniassa kesäkuussa. Se synnytti vastareaktion perinteisesti hyvin miesvaltaisessa yhteiskunnassa. Erityistä huolta herätti määrittely, jonka katsottiin kattavan myös homoseksuaalit.

Pelottelua ja valheita

Lain vastustajat turvautuvat pelotteluun. Kampanja hyödyntää sosiaalisessa mediassa kuvastoa suutelevista homopareista ja meikatuista transseksuaaleista. Yleisöä kutsutaan taisteluun "kieroutuneita länsimaisia arvoja" vastaan ja perhearvojen puolesta.

Kampanja väittää muun muassa, että Norjan, Ruotsin, Saksan ja Tanskan laki sallii insestin ja pedofilian ja kannustaa homoliittoihin. EU:ta lähennyttäessä sellaista on luvassa Armeniaankin, varoitellaan.

Tasa-arvon vastainen kampanja kiihtyi syyskuun alussa, jolloin Armenian presidentti Serž Sarkisjan ilmoitti, että Armenia on valmis liittymään Venäjän johtamaan tulliliittoon.

Jotkut kansanedustajat ovat esittäneet muutoksia eniten ristiriitoja herättäneisiin lainkohtiin, mutta keskustelu jatkuu kuumana. Facebookissa on suunniteltu Jerevaniin marssia lakia ja ”eurooppalaisia arvoja” vastaan.

Venäjä mallina

Venäjä kielsi hiljan lailla "homopropagandan" levittämisen lapsille, ja se on monen mielestä oikea roolimalli Armenialle.

"Armenian perinteitä ja eurooppalaisia arvoja on vaikea yhdistää", sosiologi Aharon Adibekjan sanoo. Hän viittaa erityisesti homouden ja sukupuolineutraalin avioliiton hyväksymiseen.

Adibekjanin mukaan vastarinta on muhinut siitä asti, kun Neuvostoliitosta irtautunut Armenia 1990-luvulla alkoi allekirjoittaa kansainvälisiä sopimuksia vähemmistöjen oikeuksien suojelusta.

Kampanja jakaa kansaa. Leda Hovhannisjan, 38, sanoo olevansa kauhuissaan ajatuksesta, että hänen nyt 16-vuotias poikansa lähtisi Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin opiskelemaan.

Ohjelmoija Emma Babajan, 26, taas pitää kampanjaa hölynpölynä, mutta häntä huolestuttaa se, että moni ei huomaa sen levittävän valheita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia