Hollannin suurin eläkerahasto liittyy Israel-boikottiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hollannin suurin eläkerahasto liittyy Israel-boikottiin

Kasvava kansainvälinen trendi huolettaa jo Israelin ulkoministeriötäkin.

Alankomaiden suurin eläkerahasto PGGM on ilmoittanut vetävänsä sijoituksensa viidestä israelilaisesta pankista. Syynä on niiden osallistuminen Israelin siirtokuntien rahoittamiseen miehitetyillä Palestiinalaisalueilla, yhtiö kertoo tiedotteessaan (pdf).

Yhtiö muistuttaa, että kansainvälinen tuomioistuin on linjannut Israelin siirtokunnat neljännen Geneven sopimuksen vastaisiksi ja että myös muut kansainväliset instituutiot, kuten YK, pitävät siirtokuntia kansainvälisen lain vastaisina.

Vetäytyminen on PGGM:n mukaan osa yhtiön vastuullisuuspolitiikkaa, ja samasta aiheesta käydään neuvotteluja edelleen joidenkin muiden yhtiöiden kanssa.

Useat toimijat ovat viime aikoina ilmoittaneet Israelin tai sen siirtokuntatoiminnan boikotoinnista. Iso-Britannia on varoittanut yrityksiään liiketoiminnasta siirtokunnissa. Myös EU-komissio on linjannut, että unioni lopettaa siirtokuntiin yhteyksissä olevan toiminnan rahoittamisen.

Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan vaikka PGGM:n sijoitusten arvo on israelilaispankeissa vain muutamia kymmeniä miljoonia euroja, sen päätös saattaa kannustaa muita eurooppalaisyhtiöitä samaan. Maan ulkoministeriö on lehden mukaan hyvin huolissaan Alankomaissa viime aikoina tapahtuneista muista samantyyppisistä päätöksistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia