Hiv-lääkitys yleistyy huimaa vauhtia, nuorten naisten tartunnat huolenaiheena | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hiv-lääkitys yleistyy huimaa vauhtia, nuorten naisten tartunnat huolenaiheena

Vain puolen vuoden aikana miljoona uutta ihmistä on päässyt hiv-lääkityksen piiriin.

Hivin ja aidsin etenemistä jarruttavan arv-lääkityksen saanti on lisääntynyt merkittävästi tänä vuonna. Tammi- ja kesäkuun välisenä aikana miljoona uutta ihmistä alkoi saada lääkitystä, YK:n hiv- ja aids-ohjelma Unaids kertoo uudessa raportissaan.

Kesäkuussa jo noin 18,2 miljoonaa ihmistä sai hiv-lääkitystä. Mikäli sama tahti jatkuu, vuoteen 2020 mennessä jo 30 miljoonaa ihmistä saa hoitoa, järjestö laskee.

Tilastot eivät kuitenkaan ole pelkästään positiivisia. Unaids on erityisen huolissaan nuorista naisista. Sen mukaan siirtymä tytöstä naiseksi on äärimmäisen vaarallinen etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

"Nuoret naiset ovat kolminkertaisessa vaarassa. He ovat korkeassa tartuntariskissä, he käyvät vähän testeissä ja kiinnittyvät huonosti hoitoon. Maailma pettää nuoret naiset, ja meidän on välittömästi tehtävä enemmän", sanoo järjestön johtaja Michel Sidibé.

Viime vuonna viikoittain noin 7 500 nuorta naista sai hivin. Vuosina 2010–2015 15–24-vuotiaiden infektiot ovat vähentyneet vain kuusi prosenttia. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa on havaittu, että nuoret naiset saavat tartunnan usein aikuiselta mieheltä, raportissa kerrotaan.

Ongelmana ovat myös muut riskiryhmät, kuten riskialueilla elävät, suonensisäisten huumeiden käyttäjät tai miehet, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa. He jäävät ilman palveluita tärkeissä elämänvaiheissa, mikä lisää sekä tartunta- että kuolinriskiä, järjestö sanoo.

Maailmassa arvioidaan olevan yhteensä noin 36,7 miljoonaa hiv-positiivista. Tautiin kuoli viime vuonna noin miljoona ihmistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia