Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Historiallinen päätös – YK:lle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiantuntija

Ihmisoikeusneuvosto hyväksyi päätöslauselman konservatiivisten maiden vastustuksesta huolimatta.
(Kuva: Guillaume Paumier / CC BY 2.0)

YK:n ihmisoikeusneuvosto on äänestänyt riippumattoman asiantuntijan nimittämisestä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbt) oikeuksien edistämiseksi.

Asiantuntijan on tarkoitus torjua hlbt-vähemmistöihin kohdistuvaa syrjintää ja väkivaltaa sekä puuttua sen juurisyihin arvioimalla kansainvälisten ihmisoikeusinstrumenttien toteutumista. Asiantuntija muun muassa tekee maavierailuja, pyrkii vuoropuheluun maiden kanssa ja raportoi toimistaan neuvostolle vuosittain. Mandaatti koskee seksuaalivähemmistöjä ja transsukupuolisia mutta ei intersukupuolisia.

Viime torstaina hyväksyttyä päätöslauselmaa edelsi lähes neljän tunnin väittely 47-jäsenisessä neuvostossa. Useita päätöslauselman kohtia myös muutettiin. Lopulta 23 maata äänesti päätöksen puolesta, 18 vastaan ja kuusi pidättäytyi äänestämästä.

Monet konservatiiviset valtiot, etunenässä Saudi-Arabia, vastustivat päätöslauselmaa. Saudi-Arabian lisäksi vastaan äänestivät muun muassa Kiina, Etiopia, Indonesia, Namibia Qatar, Venäjä ja Arabiemiraatit.

Saudi-Arabian mielestä päätöslauselma ei ota huomioon kulttuurisia eroavaisuuksia ja jakaa maita liikaa. Vastustajamaat saivatkin päätöslauselmaan läpi useita korjauksia, joissa muun muassa alleviivattiin maiden historiallisten, kulttuuristen, yhteiskunnallisten ja uskonnollisten "herkkyyksien" huomioimista, vaikka siinä alleviivataankin ihmisoikeuksien yleismaailmallisuutta.

Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet päätöslauselmaan tyytyväisiä. 628 järjestöä, näistä noin 70 prosenttia globaalin etelän maista, kampanjoi päätöslauselman puolesta. Päätöstä pidetäänkin historiallisena.

"Tämä äänestys tarkoittaa lopultakin kansainvälisen mekanismin luomista homojen, lesbojen, biseksuaalien ja transihmisten ihmisoikeuksien edistämiseksi kaikkialla. Mitä enemmän loukkauksista kerrotaan ja niihin puututaan, sitä vaikeampaa on olla panematta valtioita niistä vastuuseen", sanoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjärjestöjen kattojärjestön ILGA:n johtaja Renato Sabbadini.

Eri YK-elimet ovat viime vuosina antaneet erilaisia päätöslauselmia ja kannanottoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien suojelemiseksi. Myös Yhdysvaltain Orlandossa homoklubilla kesäkuussa tapahtuneen joukkoampumisen uskotaan vaikuttaneen päätöslauselmaan.

YK:lla on yhteensä 55 eri maihin tai teemoihin liittyvää riippumatonta asiantuntijaa-, jotka raportoivat ja antavat neuvoja ihmisoikeuskysymyksistä. Hlbt-asiantuntija on määrä nimittää syyskuussa kolmen vuoden kaudeksi.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkapolitiikkaYK

Lue myös

Mielenosoittajia ja sateenkaarilippuja
Mielenosoittajia Pietarissa vuonna 2014. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Venäjän kielteiset asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat pahentaneet tilannetta myös muissa entisissä neuvostomaissa.
(Kuva:
Maria Komarova
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Amnesty: Homoviha leviää entisissä neuvostomaissa – ”Venäjän toimet pahentavat tilannetta”

Monien entisten neuvostomaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne on heikentynyt. Edes muut ihmisoikeusjärjestöt eivät enää tue heitä, kertoo Amnesty.
Pride-marssi New Yorkissa vuonna 2017
Laajan kyselytutkimuksen mukaan enemmistö ihmisistä suhtautuu myönteisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin. Kuva New Yorkin Pride-marssilta vuonna 2017.
(Kuva:
Lauren Silberman
/
Consulate General of Sweden in New York
/
CC BY-NC 2.0
)

Asennetutkimus: Enemmistö kannattaa sateenkaarivähemmistöille tasa-arvoisia oikeuksia

Jos ihmiset tuntevat jonkun seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan, he myös kannattavat näiden oikeuksia herkemmin, selviää laajasta kyselytutkimuksesta.
Sateenkaarilippu
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa saavutettiin edistysaskel Botswanassa.
(Kuva:
Torbakhopper
/
Flickr.com
/
CC BY-ND 2.0
)

Botswanassa juhlitaan transsukupuolisen miehen voittoa oikeudessa

Botswanassa määrättiin transsukupuoliselle henkilöllisyspaperit, jotka heijastavat hänen omaa sukupuoli-identiteettiään. Kyseessä on ”monumentaalinen voitto”, sanoo ihmisoikeusjärjestö.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.