Hiilisatamien laajennus uhkaa Isoa valliriuttaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hiilisatamien laajennus uhkaa Isoa valliriuttaa

Miljoonia tonneja ruoppausjätettä dumpattaisiin valliriutalle, mikäli Australian suunnitelmat laajentaa satamiaan toteutuvat.

Maailman suurin koralliriutta Iso valliriutta voi vahingoittua vakavasti, mikäli Australian massiivinen hiilisatamahanke toteutuu, varoittaa ympäristöjärjestö WWF tuoreessa raportissaan (pdf).

Maailman toiseksi suurimpana hiilenviejänä tunnettu Australia aikoo kaksinkertaistaa kivihiilen vientikapasiteettinsa Queenslandin osavaltiossa, jonka rannikolla Iso valliriutta sijaitsee. Suunnitelma edellyttäisi, että merenpohjaa ruopattaisiin noin 51 miljoonan kuutiometrin edestä. Mikäli ruoppausjäte lasketaan Ison valliriutan vesiin, se voi tukahduttaa koralleja ja esimerkiksi vahingoittaa meriruohoniittyjä, joista monet uhanalaiset lajit saavat ravintonsa, raportissa kerrotaan.

Veden saastumisen ja ilmastonmuutoksen vuoksi Iso valliriutta on jo valmiiksi uhanalainen. Sen koralleista yli puolet on kadonnut viimeisten 30 vuoden aikana. Riutta on UNESCOn maailmanperintökohde, mutta järjestö on uhannut vetää sen statuksen pois.

Tällä hetkellä riutalla on 12 satamaa, ja lähes kaksi kolmasosaa niiden kautta menevistä tuotteista on hiiltä. Suunnitelma tarkoittaisi, että alueelle tulisi tuhansia laivoja lisää, WWF sanoo.

Järjestö muistuttaa, ettei hiilisatamien laajennus ole kuitenkaan välttämättä edes taloudellisesti järkevää. Hiilen hinta on pudonnut 40 prosenttia vuodesta 2011, minkä on ennustettu laskevan myös hiilentuotantoa ja -vientiä lähivuosina.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia