Uutiset Reilu kauppa

Helsingistä Reilun kaupan kaupunki

Samalla Helsingin yliopistosta tulee Suomen neljäs Reilun kaupan korkeakoulu.

Helsinki on valittu tällä viikolla Suomen seitsemänneksi Reilun kaupan kaupungiksi ja Helsingin yliopisto Suomen neljänneksi Reilun kaupan yliopistoksi.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen mukaan Helsinki on ryhtynyt korostamaan omissa hankinnoissaan kestävää kehitystä ja eettisiä periaatteita. Reilun kaupungin tuotteiden käyttäminen ja arvonimen hakeminen olivat mukana myös kaupungin uudessa globaalin vastuun strategiassa.

"Olemme tyytyväisiä, kun saimme tämän arvonimen. Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto ovat kumppaneita. On hienoa, että voimme yhdessä edistää hyvää asiaa Reilun kaupan viikon avajaistilaisuudessa", Pajunen sanoo.

Muun muassa ruokapalveluista vastaava kaupungin liikelaitos Palmia siirtyi reilun kaupan kahviin jo syksyllä 2011, ja kaupungin hankintatoimi on avannut reilun kaupan tuotteille pääsyn sopimusvalikoimiin.

Yliopistolla aloitteen reilun kaupan arvonimen hakemisesta tekivät opiskelijat. Helsingin yliopiston ylioppilaskuntien organisoiman adressin allekirjoitti lähes 1 800 opiskelijaa. Yliopisto pyrkii nyt lisäämään reilun kaupan tuotteiden käyttöä hankinnoissaan sekä tuomaan sosiaalisesti ja ekologisesti vastuullista kuluttamista esiin toiminnassaan.

"Tavoite on tehdä Reilusta kaupasta yliopistoyhteisön yhteinen asia. Mukana työssä ovat opiskelijat, henkilökunta, ravintolatoimijat sekä yliopiston kumppanit", yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson sanoo.

Järjestö myöntää arvonimiä kaupungeille ja korkeakouluille, jotka ovat sitoutuneet käyttämään reilun kaupan tuotteita ja viestimään reilun kaupan tavoitteista omissa kanavissaan. Helsingin lisäksi Reilun kaupan kaupunkeja Suomessa ovat muun muassa Espoo ja Tampere.

politiikkakauppakuluttaminen Suomi Reilu kauppa ry

Lue myös

(Kuva: Phil Wiffen / cc 2.0)
(Kuva: Bruno Girin / cc 2.0)

Reilu kauppa kasvoi maailmalla

Uusimpia Reilun kaupan tuotteita myyviä maita ovat Intia ja Kenia.
(Kuva: gordontour / Flickr.com / cc 2.0)

Tutkimus: Reilu kauppa ei aina hyödytä työläistä

Maataloustyöläiset ovat köyhiä Reilun kaupan piirissäkin, sanoo tavallisia ja reiluja tiloja vertaileva tutkimus. Reilu kauppa ry:n mukaan vertailu on monilta osin epäreilu, mutta sisältää myös arvokkaita huomioita.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.