Uutiset Reilu kauppa

Helsingistä Reilun kaupan kaupunki

Samalla Helsingin yliopistosta tulee Suomen neljäs Reilun kaupan korkeakoulu.

Helsinki on valittu tällä viikolla Suomen seitsemänneksi Reilun kaupan kaupungiksi ja Helsingin yliopisto Suomen neljänneksi Reilun kaupan yliopistoksi.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen mukaan Helsinki on ryhtynyt korostamaan omissa hankinnoissaan kestävää kehitystä ja eettisiä periaatteita. Reilun kaupungin tuotteiden käyttäminen ja arvonimen hakeminen olivat mukana myös kaupungin uudessa globaalin vastuun strategiassa.

"Olemme tyytyväisiä, kun saimme tämän arvonimen. Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto ovat kumppaneita. On hienoa, että voimme yhdessä edistää hyvää asiaa Reilun kaupan viikon avajaistilaisuudessa", Pajunen sanoo.

Muun muassa ruokapalveluista vastaava kaupungin liikelaitos Palmia siirtyi reilun kaupan kahviin jo syksyllä 2011, ja kaupungin hankintatoimi on avannut reilun kaupan tuotteille pääsyn sopimusvalikoimiin.

Yliopistolla aloitteen reilun kaupan arvonimen hakemisesta tekivät opiskelijat. Helsingin yliopiston ylioppilaskuntien organisoiman adressin allekirjoitti lähes 1 800 opiskelijaa. Yliopisto pyrkii nyt lisäämään reilun kaupan tuotteiden käyttöä hankinnoissaan sekä tuomaan sosiaalisesti ja ekologisesti vastuullista kuluttamista esiin toiminnassaan.

"Tavoite on tehdä Reilusta kaupasta yliopistoyhteisön yhteinen asia. Mukana työssä ovat opiskelijat, henkilökunta, ravintolatoimijat sekä yliopiston kumppanit", yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson sanoo.

Järjestö myöntää arvonimiä kaupungeille ja korkeakouluille, jotka ovat sitoutuneet käyttämään reilun kaupan tuotteita ja viestimään reilun kaupan tavoitteista omissa kanavissaan. Helsingin lisäksi Reilun kaupan kaupunkeja Suomessa ovat muun muassa Espoo ja Tampere.

politiikkakauppakuluttaminen Suomi Reilu kauppa ry

Lue myös

Reilu kauppa kasvoi maailmalla

Uusimpia Reilun kaupan tuotteita myyviä maita ovat Intia ja Kenia.

Tutkimus: Reilu kauppa ei aina hyödytä työläistä

Maataloustyöläiset ovat köyhiä Reilun kaupan piirissäkin, sanoo tavallisia ja reiluja tiloja vertaileva tutkimus. Reilu kauppa ry:n mukaan vertailu on monilta osin epäreilu, mutta sisältää myös arvokkaita huomioita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.