Uutiset

Helsingin kaupunki otti askeleen reilumpaan suuntaan

Pääkaupunki voi pian hakea Reilun kaupungin arvonimeä.

Helsingin kaupunginvaltuusto on päättänyt tukea kaupunginhallituksen aloitetta hakea Reilun kaupungin arvonimeä. Kaupunginvaltuuston joulukuun alussa tekemän päätöksen mukaan Helsingin kaupunki sitoutuu täyttämään kriteerit, jonka jälkeen sillä on mahdollisuus hakea Reilun kaupan kaupungin arvonimeä.

"Suomessa Reilun kaupan tuotteiden kulutus on kansainvälisestikin kärkiluokkaa, ja onneksi myös julkisen puolen toimijat ovat heräämässä eettisempiin hankintoihin", sanoo Reilun kaupan edistämisyhdistyksen järjestö- ja kuntayhteyksien päällikkö Reeta Partanen.

Reilun kaupan kaupunki on arvonimi kaupungeille, jotka haluavat edistää eettistä kuluttamista valitsemalla Reilun kaupan tuotteita. Kaupunkeja on Suomessa jo viisi; Espoo, Tampere, Joensuu, Lohja ja Pori. Lisäksi Utajärven kunnalle on myönnetty Reilun kaupan kunnan arvonimi.

Kansainvälisesti Reilun kaupan kaupunkeja on jo yli tuhat ja arvonimen saaneisiin kuuluu monia merkittäviä kaupunkeja, kuten Kööpenhamina, Lontoo, Bryssel ja Rooma.

Partasen mukaan pääkaupungeilla on aina oma erityisasemansa suunnannäyttäjänä. Partanen toivoo myös yhä useamman suomalaisen kaupungin lähtisivät Helsingin tavoin pohtimaan omien ostojensa kokonaisvaltaista kestävyyttä aikaisempaa laajemmin.

kauppa Suomi

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.