Uutiset

Helsingin kaupunki otti askeleen reilumpaan suuntaan

Pääkaupunki voi pian hakea Reilun kaupungin arvonimeä.

Helsingin kaupunginvaltuusto on päättänyt tukea kaupunginhallituksen aloitetta hakea Reilun kaupungin arvonimeä. Kaupunginvaltuuston joulukuun alussa tekemän päätöksen mukaan Helsingin kaupunki sitoutuu täyttämään kriteerit, jonka jälkeen sillä on mahdollisuus hakea Reilun kaupan kaupungin arvonimeä.

"Suomessa Reilun kaupan tuotteiden kulutus on kansainvälisestikin kärkiluokkaa, ja onneksi myös julkisen puolen toimijat ovat heräämässä eettisempiin hankintoihin", sanoo Reilun kaupan edistämisyhdistyksen järjestö- ja kuntayhteyksien päällikkö Reeta Partanen.

Reilun kaupan kaupunki on arvonimi kaupungeille, jotka haluavat edistää eettistä kuluttamista valitsemalla Reilun kaupan tuotteita. Kaupunkeja on Suomessa jo viisi; Espoo, Tampere, Joensuu, Lohja ja Pori. Lisäksi Utajärven kunnalle on myönnetty Reilun kaupan kunnan arvonimi.

Kansainvälisesti Reilun kaupan kaupunkeja on jo yli tuhat ja arvonimen saaneisiin kuuluu monia merkittäviä kaupunkeja, kuten Kööpenhamina, Lontoo, Bryssel ja Rooma.

Partasen mukaan pääkaupungeilla on aina oma erityisasemansa suunnannäyttäjänä. Partanen toivoo myös yhä useamman suomalaisen kaupungin lähtisivät Helsingin tavoin pohtimaan omien ostojensa kokonaisvaltaista kestävyyttä aikaisempaa laajemmin.

kauppa Suomi

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.