Haukkumista, potkimista ja lyömistä – naistyöntekijöitä pahoinpidellään H&M:n ja Gapin alihankkijoiden Aasian-tehtailla, kertoo uusi tutkimus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haukkumista, potkimista ja lyömistä – naistyöntekijöitä pahoinpidellään H&M:n ja Gapin alihankkijoiden Aasian-tehtailla, kertoo uusi tutkimus

Epärealistiset tuotantotavoitteet johtavat siihen, että naisia pahoinpidellään vaatetehtailla, sanoo Global Labor Justice -verkosto.

Vaatteita pyykkinarulla

Aasian vaatetehtaissa on jälleen paljastunut työntekijöiden oikeuksien loukkauksia. Kuva: Adam Cohn / CC BY-NC-ND 2.0.

Länsimaisille vaatevalmistajille Aasiassa työskentelevät naiset joutuvat kokemaan seksuaalista häirintää ja väkivaltaa päivittäin. Taustalla ovat muun muassa brändien epärealistiset tuotantovaatimukset, sanoo työntekijöiden oikeuksia edistävä kansainvälinen Global Labor Justice (GLJ) -verkosto kahdessa tuoreessa tutkimusraportissaan.

Se haastatteli tammi- ja toukokuun välisenä aikana noin 550:tä naistyöntekijää ruotsalaisen H&M:n ja yhdysvaltalaisen Gapin alihankkijoiden tehtailla Bangladeshissa, Kambodžassa, Indonesiassa, Intiassa ja Sri Lankassa.

Naiset kertoivat kokevansa seksuaalista häirintää, fyysistä ja sanallista väkivaltaa, pakottamista, uhkailua ja kostotoimia, mikäli nämä uskalsivat nousta häirintää vastaan.
Tapaukset eivät ole yksittäisiä, vaan naisiin kohdistuva väkivalta on suoraa seurausta siitä, miten kyseiset brändit harjoittavat liiketoimintaa, GLJ sanoo.

”Sukupuolittunut väkivalta on päivittäistä todellisuutta naispuolisille vaatetyöntekijöille, jotka yrittävät täyttää H&M:n ja Gapin tuotantoketjujen epärealistiset tuotantotavoitteet. Useimpia tapauksia ei raportoida koston pelon takia: he pelkäävät korkeampia tuotantotavoitteita tai jopa erotetuksi tulemista”, toteaa GLJ-verkostoon kuuluvan kambodžalaisen Central-järjestön johtaja Tola Meun tiedotteessa.

Eräs intialainen työntekijä kertoi joutuneensa esimiehensä pahoinpitelemäksi, koska ei pystynyt saamaan tuotantotavoitettaan täytettyä.

”Esimieheni tuli taakseni, kun ompelin, ja huusi: ’et saavuta tuotantotavoitettasi’. Hän veti minut pois tuolista ja putosin lattialle. Hän löi minua, myös rintojani. Hän veti minut ylös ja tönäisi taas lattialle. Hän potki minua”, työntekijä kertoi.

Toisessa tehtaassa parempaa palkkaa ja työoloja vaatineet ammattiyhdistysaktiivi joutui pahoinpidellyksi ja huoritelluksi.

Asia Floor Wage Alliance -järjestön koordinaattorin Anannya Bhattacharjeen mukaan H&M:n ja Gapin sekä niiden alihankkijat pitäisi neuvotella ja ottaa käyttöön sitovat sopimukset vaatealan järjestöjen kanssa tuotantomaissa.

”Kymmenien vuosien tutkimus ja kokemus osoittaa, että vapaaehtoinen yritysten sosiaalisen vastuullisuuden aloitteet peittelevät työoikeuksien loukkauksia vaatteiden tuotantoketjuissa. Hyötyjä on miljardien dollarien vaateteollisuus, joka on pettänyt työntekijät, työnantajat ja kuluttajat ”, hän sanoo.

Brittimedioiden mukaan H&M ja Gap ovat tuominneet väkivallan ja luvanneet tutkia tapauksen.

Raportti julkaistiin samaan aikaan, kun YK:n alainen Kansainvälinen työjärjestä ILO pitää Genevessä vuosikokoustaan. ILO on ehdottanut, että työpaikkojen seksuaalista häirintää vastaan luotaisiin kansainvälinen sopimus. Monissa maissa työpaikkahäirintää ei ole kriminalisoitu.

Kommentit

Lähettänyt O (ei varmistettu) 6.6.2018 - 18:21

Tärkeä aihe, mutta vaatisiko artikkeli hiukan kielenhuoltoa?

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia