Hallitus peruu esityksen ulkomaalaisten sosiaaliturvan heikentämisestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hallitus peruu esityksen ulkomaalaisten sosiaaliturvan heikentämisestä

Idea kotouttamistuesta, joka on pienempi kuin suomalaisille maksettava työttömyysturva, olisi ollut ongelmallinen perustuslain kannalta.

Hallitus on perunut eduskunnalle tekemänsä lakiesityksen, joka olisi heikentänyt ulkomaalaisten sosiaaliturvaa Suomessa.

Hallitus ehdotti aiemmin syksyllä, että oleskeluluvan Suomesta saaneille työttömille työnhakijoille alettaisiin maksaa työmarkkinatuen sijaan kotoutumistukea. Se olisi ollut 90 prosenttia peruspäivärahan määrästä, ja sitä olisi maksettu enintään kolmen vuoden ajan.

Esitys on ollut perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Siellä esitystä on pidetty ongelmallisena yhdenvertaisuusperiaatteen näkökulmasta. Siksi esitys nyt perutaan, kerrotaan sosiaali-ja terveysministeriön tiedotteessa.

Kansalaisjärjestöt kampanjoivat syksyllä lakiesitystä vastaan juuri perustuslakinäkökohtien takia.

"Perustuslain mukaan ihmiset ovat alkuperästään riippumatta yhdenvertaisia lain edessä. Tämän pitää myös jatkossa koskea kaikkia Suomessa oleskelevia", sanoi Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Järjestöt myös syksyllä moittivat lakimuutoksen valmisteluprosessia hyvän hallinnon vastaiseksi. Luonnoksen lausuntopyynnöille jätettiin aikaa vain runsas viikko, vaikka valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan riittävä aika olisi 6–8 viikkoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia